Haglövs ryggsäck i Bryce Canyon

Att köpa ryggsäck

Att välja rätt ryggsäck till sin resa är inte alltid helt lätt. Hur stor behöver den vara? Är dyrt lika med kvalitet? Vilken typ av ryggsäck ska jag välja? Jag tänkte att jag skulle rensa upp lite i ryggsäcksdjungeln och berätta vad man bör tänka på.

Hur stor ska min ryggsäck vara?

Det beror på hur mycket mat och kläder du behöver. Detta beror i sin tur på hur många dagar du ska vara ute och resa, i vilket klimat och hur mycket utrustning du behöver. Målet är förstås att resa så lätt som möjligt men var realistisk. Börja med frågorna, i vilket klimat ska jag resa? Ska jag bara resa i länder med samma klimat eller behöver jag både packa för varmt och kallt väder? Kommer jag att behöva campingutrustning eller ska jag bara sova på vandrarhem och hotell?
Ofta hör man folk som säger att de ska köpa kläderna på vägen att de inte behöver packa så mycket när de reser från Sverige. Problemet är att när du väl har köpt kläderna så behöver du någonstans att packa ner dem, så se till att storleken på ryggsäcken håller hela resan. Det är enklare att komprimera en ryggsäck än vad det är att överpacka en för liten.

Var ska öppningen sitta?

Ryggsäckar finns med olika typer av öppningar.
Det vanligaste är nog den typen man packar uppifrån ungefär som att fylla en potatissäck. Det man packar i först försvinner och kommer inte fram förrän man packat upp allt annat igen. Det kan vara lite svårt att planera packningen så att man får en bra balans på ryggsäcken med denna typ av öppning. Fördelen är att man ganska lätt kan överpacka ryggsäcken. En annan typ av öppning är panelöppningen med en stor U-formad dragkedja. Panelöppnade ryggsäckar öppnas som en resväska vilket ger fördelen att man även kommer åt det som ligger längst ner i ryggsäcken. Nackdelen är att det är svårare att överpacka ryggsäcken eftersom man måste kunna stänga dragkedjan. Den tredje typen är en mix av de båda ovanstående. Du får alltså en ryggsäck med den toppmatade ryggsäckens förmåga att överpacka men kan lätt nå alla saker med panelöppningen. Jag rekommenderar starkt att välja en väska som går att öppna från sidan, det kommer göra livet enklare för er under hela resan!

Passar ryggsäcken?

När du ska köpa en ryggsäck så se till att den passar. Det är en fördel att prova ryggsäcken med packning och testa sedan att gå en sväng med ryggsäcken. Se till att alla remmar sitter bra och att det inte skaver någonstans. Det finns ryggsäckar gjorda för kvinnor där storleken på remstället är mindre och axelbanden sitter bättre över axlarna och är utformarmade så att de inte ligger över brösten.
undvik ryggsäckar som bygger för mycket utåt, se till att den sitter så nära kroppen som möjligt för att undvika att den blir baktung.

Var köper jag en ryggsäck?

Det finns ett par olika outdooraffärer att välja på, bland annat Naturkompaniet. För lite lägre priser och betydligt större sortiment, kolla in Outnorth sortiment av ryggsäckar >

Även om det är svårt att testa ryggsäcken så med hjälp av filter och information är det ofta lättare att hitta en bättre ryggsäck. Fri frakt och fria byten har även sina fördelar.

Det var lite om mina erfarenheter om att köpa ryggsäck. Sen finns det massor av olika typer av funktioner och fickor som man måste välja mellan men det tycker jag är en smaksak vad man väljer. Fundera på vad du ska använda din ryggsäck till och välj därefter.

8 kommentarer på Att köpa ryggsäck

 1. Joakim Weivert

  Kanon, med ryggsäckstips men jag tycker det skulle varit idè att sätta det i ett sammanhang inlägget känns svävande och för nya ryggsäcksköpare krävs nog bilder eller förslag på olika modeller. Man behöver inte recensera det räcker att namnge ?

 2. blerina

  Hej!

  Jag har precis varit och köpt en ryggsäck som är helt okej. Jag ska resa till thailand i ca 1 månad. Ryggsäcken är bra men den har ingen dragkedja på toppen utan men stänger den bara med dra åt snören. Då undrar jag är det säkert att resa så eller ska jag sy dit en dragkedja. Jag är så rädd att någon skall lägga i knark i väskan.

 3. Patrik T

  Ja nog är det en djungel av ryggsäckar. När jag för ett par årsedan skulle backpacka för första gången fann jag att nästan alla märken är avsedda för korta människor(under 190cm) . Själv är jag 193cm och valde efter mycket letande och provande en 70l Lundhag, då denna var den enda jag fick att sitta bra med 20kg. Självklart finns det andra men jag tror att 2000kr är den prisklass som en backpacker behöver kolla på. Spendera pengarna på resan, inte i hemma.
  För övrigt finns det tunna/lätta LÅSBARA överdrag till säcken, vilket kan borga för att den oroliga inte för något oönskat ner i sin rygga.

 4. Daniel

  Bra tips, testa flera olika märken innan du bestämmer dig. Snåla INTE, du ska inte behöva tänka på ryggsäcken utan tänka på alla upplevelser.
  En bra ryggsäck är bekväm, stryktålig och lätt att packa.

 5. Ida Österberg, Cecilia Kiaer

  En sak man måste tänka på i valet av att köpa ryggsäck är om ens kropp klarar av att bära den. är man 150 och väger 45 kg så klarar man inte av att bära en 75 liters ryggsäck även om man så ska vara iväg i ett år i ödemarken o inte kan köpa sakerna där. det är en teknisk omöjlighet. Jag är ca 168 cm lång och ska inte ha större ryggsäck än en 50 liters. Så gå in i en friluftsbutik när ni ska köpa ryggsäck och fråga. Att köpa en på t.ex. intersport är ingen bra idé för de flesta där har ingen hum om sådant utan de säger bara
  ”köp en 75 liters ryggsäck, du ska ju vara iväg så länge o behöver mycket packning!” En ryggsäck ska vara anpassad efter din kropps behov!

 6. Elev

  Jag undrar om det skulle vara en bra ide att uppfinna en ryggsäck som är lås-bar?!?! de ska sitta ett mindre hänglås och ett nylon stycke att fästa fast låset med… jag håller på med ett projekt och ska uppfinna denna iden men undrar om det skulle vara en bra ide? vad tycker du?? är det nått att sattsa på kanske?

 7. Bullen

  Det ligger väldigt mycket i att inte köpa en ryggsäck i en diversehandelbutik, gå in på en riktig friluftsbutik, själv är jag ganska kort och satt så jag hade lite problem att välja, pratade med en kunnig tjej på outdoorexperten innan jag beställde därifrån. http://www.outdoorexperten.se

Svara till