Hur mycket tid och pengar behöver man för sin resa?

Backpacking på kinesiska muren

Vad tar det att resa jorden runt?

Jorden runt på 80 dagar, räcker det? Vad kostar det att vara ute tre, sex eller tolv månader? Och vad kan man göra för att hålla nere kostnaderna? I slutet av 1800-talet var ett av de största vaden man kunde anta att resa ”Jorden runt på 80 dagar” (som ju även är en bok skriven av Jules Verne 1872–1873), vilket var tufft men möjligt sedan järnvägar byggts ut och ångfartygen regelbundet gick över oceanerna. Idag kan man resa jorden runt på en dag eller två, utan att ens behöva resa sig ur flygplansstolen. Men 80 dagar är faktiskt en ganska lagom tidsrymd. När det gäller dagens resenärer kan man räkna med att man får till en bra jorden runt-resa på 2-3 månader, men: vill man verkligen uppleva de platser man besöker och hinna landa och känna in alla destinationer är 6 månader, eller t.o.m. 12 månader, att rekommendera.

En annan tumregel är att om du har gott om pengar, men inte har så mycket tid är det bra att flyga så mycket som möjligt. Har du å andra sidan gott om tid, men mer begränsat med pengar är det bättre att resa på marken. Då får man dessutom en helt annan känsla för landet, platserna och invånarna.

2 månaders långresa

Så man skulle kunna säga att två månader är ett minimum för långresan, då det generellt tar två månader att verkligen lära känna en kontinent på djupet Om du t.ex. backpackar dig fram över den asiatiska kontinenten från Hong Kong via Vietnam, Kambodja, Thailand, Malaysia och Indonesien och hela vägen till Bali i söder kanske du kan göra det snabbare, men då kommer du att spendera all din tid på transporter. Det är också möjligt att göra en rundtur i Australien, väg 66 från kust till kust i USA eller åka motorcykel från Patagonien till Colombia på ungefär två månader.

Pengar på resan

Vilken budget behöver man för att resa i 3, 6 eller 12 månader? Rent praktiskt har mycket skett de senaste 5-10 åren; när du idag reser som backpacker behöver du inte gå runt med högar av kontanter i ett överfullt midjebälte för att täcka 6 eller 12 månaders resekostnader i väskan. Lyckligtvis har världen anpassat sig till andra former av transaktioner än endast papperspengar, och betalkort är en av lösningarna på detta problem. Några konkreta tips om pengar på resan:

 • Ta alltid minst två betalkort med dig, till exempel Visa och MasterCard. Om möjligt, förvara dem också på olika platser.
 • Se till att alltid ha din banks uppgifter vid ”nödsituationer” ifall ditt kreditkort blir stulet eller förlorat.
 • Det kan också var a smart att alltid ha en liten summa av US-dollar i nödfall (det är alltid bra att ha en del kontanter om inget annat fungerar).
 • Om du av någon anledning hamnar i en situation där du saknar både kreditkort och kontanter kan du få pengar skickat till dig via tjänster som t.ex. Western Union. Det är ganska kostsamt, men som en sista utväg kan det vara en livlina.

Resebudget

När det kommer till budget för resan, så beror ju längden på din resa på två saker: hur stor budget du har att röra dig med och på vilket sätt du väljer att resa. Det kostar egentligen inte en förmögenhet att backpacka runt jorden och de kostar som du alltid kommer ha är: mat, logi och lokala transporter. Exakt hur mycket du kommer att spendera under resan beror sedan på ett antal olika parametrar:

 • Vilka destinationer du ska besöka
 • Antalet resenärer ni är som reser tillsammans
 • Personliga krav på standard (resa billigt vs. resa komfortabelt)

Det finns några tumregler som kan hjälpa dig att räkna fram en rimlig budget för just din långresa:

 • Det är alltid billigare att resa tillsammans med andra än det är att resa på egen hand, eftersom man då kan dela på t.ex. boende, taxiresor och matkostnader.
 • Kostnader för boendet skiljer sig enormt mycket runt om i världen. I Japan kostar en frukt ungefär lika mycket som ett billigt hotellrum med frukost i Indien.
 • Se till att kombinera relativt dyra destinationer (Nordamerika, Europa, Ryssland, Japan, Australien, Nya Zeeland, Stillahavsöarna och stora delar av Karibien) med billigare destinationer (Sydostasien, Indien, Kina, Sydamerika och Mexiko). Afrika kan vara både extremt billigt och väldigt dyrt beroende på vilket land och region du besöker.
 • Det kostar pengar att resa från plats till plats – en bra gammal tumregel är att ”en dags resa från ett ställe till ett annat kostar dubbelt så mycket, som en extra dag på samma plats”.
 • Du kan också välja att försöka arbeta under din resa, och därmed dryga ut din budget. Generellt sett så är det dock mer lönsamt för oss nordeuropéer att arbeta och spara pengar hemma än att arbeta under vår resa eftersom lönerna är så mycket lägre i många länder utomlands. Å andra sidan, är det självklart en spännande och givande erfarenhet att arbeta utomlands.

Kostnader att backpacka

Beräkningar visar att en backpackerresa c:a 10-15.000 kronor per månad (d v s mellan 330 och 500 kronor per dygn). Detta priser inkluderar allt, det vill säga dina utgifter innan resan, liksom levnadsomkostnader och aktiviteter under resan. Detta är naturligtvis en allmän uppskattning eftersom valet av länder och personliga vanor varierar mycket från person till person och har en stor inverkan på den totala budgeten (det finns länder där du kan leva ännu billigare). Men för den summan bör du kunna ta dig runt bekvämt i världen och få en resa fylld med bra och äventyrliga upplevelser.

Utgifter innan resan kan till exempel innefatta vaccinationer, utrustning, visum, flygbiljetter, reseförsäkring och även kanske utgifter för språkkurser, äventyrsresor eller andra typer av kurser eller utbildningar. Det är rätt lätt att räkna ut hur mycket dessa utgifter kommer att bli. Med en vaccinationsbudget på c:a 2.000 kronor får du de viktigaste sprutorna för att resa i u-länder. Malariamedicin som du måste komma ihåg att ta när du reser i länder där det finns malariamygg kostar ungefär 25 kronor om dagen beroende på vilken sort du väljer. Bra vandringskängor, en bra ryggsäck, sovsäck och liggunderlag samt regnkläder kostar ungefär 5.000 kr.

Pris på flygbiljett

Hur mycket flygbiljetterna kostar beror förstås på vart du vill åka. Ett billigt jorden runt-paket som inkluderar flygbiljetter, visum och reseförsäkring kostar runt 20 000 kr och kan göras på 4 veckor. Ett större paket, med fler stopp kan förstås kosta hur mycket som helst eftersom det alltid går att flyga vidare. En fördel med att boka biljetter innan resan är att den kostnaden då redan är tagen, och biljetterna alltid finns där – oavsett om man hållit sig strikt till sin budget eller ej.

Om man nu vill resa lätt och billigt, hur gör man då? Jo, det finns många sätt att spara pengar under din resa! Du kan arbeta (är du frisör kanske du t.ex. kan klippa håret på andra backpackers), dela hotellrum med andra, bo på hostel där det finns tillgång till kök, dela transport med andra resenärer, äta enkelt och billigt, göra sådant som är billigt eller t.o.m. gratis på olika destinationer istället för att göra kostsamma utflykter etc. Och: det är alltid billigare att resa med andra än att resa ensam. Ett par som reser tillsammans spenderar bara 50 % mer än en person som reser ensam.

2 kommentarer på Hur mycket tid och pengar behöver man för sin resa?

 1. Rasmus

  Det finns en gammal resevisdom vars budskap lyder ungefär som följer:

  ”Gör en budget och ta fram den packning du vill ta med – ta sedan med dubbelt av pengar och hälften av packningen”

Svara till