Gör du dessa vanliga misstag när du hyr bil?

Planerar du att hyra en bil? Då finns det en hel del saker du bör känna till och tänka på. Vad många inte vet är att det faktiskt finns många misstag som är enkla att göra. Det kan vara allt från att hyra en för stor eller liten bil, en bil som du inte är kompatibel med, till att du inte använder en VPN när du bokar i ett annat land. Att undvika dessa misstag kan självklart göra din generella upplevelse bättre, men kan även spara dig en hel del pengar.

Som tur är behöver du inte lägga ner särskilt mycket tid på detta, utan det räcker ofta med kännedomen av att dem existerar för att undvika dem, åtminstone någorlunda.

Vanliga misstag att se upp för

Om du inte hyr bil på regelbunden basis kommer du säkerligen att begå en del misstag när det väl är dags. Det enklaste sättet att undvika dessa är att känna till att de existerar.

Nedan hittar du fem vanliga misstag som många gör när de hyr bil:

1. Glömmer bort att inspektera fordonet

Se till att du alltid kollar igenom fordonet du planerar att hyra. Leta efter potentiella brister, exempelvis skador på lack eller säten. Ta bild på detta, samt upplys uthyraren om att dessa problem existerar redan innan du hyr bilen.

Om du missar att göra detta riskerar du att behöva betala för brister som uppstått vid tidigare uthyrning, något du säkerligen vill undvika.

2. Boka utan försäkring

Att ha rätt försäkring är väldigt viktigt när du bokar en hyrbil. En del av försäkringen är obligatorisk, men du kan även lägga till försäkring för att få en reducerad självrisk vid olycka, samt till och med ta bort självrisken överhuvudtaget.

Se till att du undersöker detta och väljer den försäkring som passar bäst för dig.

3. Kollar bara på priset

Olika biluthyrare har olika priser, trots att de i princip hyr ut samma bilar. Av den anledningen bör du noggrant undersöka dina alternativ, samt höra av dig till olika biluthyrare för att se vilka priser som finns tillgängliga.

Du bor dock inte bara jämföra priset, då detta kan bli ganska missvisande. Kolla igenom alla parametrar, exempelvis försäkring, fria mil, samt andra saker som kan påverka helhetsbilden för hyrningen.

Du bör även se vad som ingår i priset, vissa biluthyrare har exempelvis fria mil, medan andra inte har det. Hos vissa är en ytterligare förare inkluderat i priset, hos andra inte. Kolla upp detta innan du skriver på något avtal.

4. Har inte ett kreditkort tillgängligt när det krävs av uthyraren

De flesta uthyrare kräver att du har ett giltigt kreditkort för att få hyra en bil, detta för att uthyraren ska kunna använda denna som säkerhet. Det här är ett av de absolut vanligaste misstagen, speciellt i Sverige. Se till att du har ett giltigt kreditkort som din uthyrare accepterar.

5. Använder inte en VPN vid bokning utomlands

Visste du att du kan få betala högre priser om du bokar en bil i ett annat land? Om du befinner dig hemma i Sverige när du bokar en bil i ett annat land, kan biluthyraren lägga på en avgift för detta, eller helt enkelt presentera ett högre pris. Detta går att komma runt om du använder en VPN för att koppla upp dig mot en server i det land du vill boka bilen i. Om du inte gör detta riskerar du att betala ett överpris.

Det största problemet med att inte använda en VPN är dock det faktum att du inte alltid får försäkring (exempelvis i USA). Av den anledningen är det väldigt viktigt att du använder dig av denna typ av tjänst när du planerar att hyra en bil.

Slutord

Nu känner du till några av de vanligaste misstagen som många gör när de hyr bil, något du numera kan undvika. Se till att du implementerar dessa tips och strategier för att hitta den bil som passar bäst för dig. Det är alltid bättre att lägga ner lite extra arbete för att hitta den rätta bilen, något som endast tar några extra minuter, men kan spara dig en hel del pengar.

Utöver detta finns det självklart massvis med andra saker du bör tänka på, exempelvis att du alltid bör läsa igenom kontrakten för att se vad som är inkluderat och inte, ta ett flertal bilder på bilen innan du använder den, samt mycket mer!

Lycka till med din bilhyra!