Se upp med oväntade avgifter

Hur bra man än skapar en ”resebudget” så kommer det alltid en del oväntade kostnader. Kostnader som ibland kan göra att resan blir betydligt dyrare än vad man förväntat sig från början. Vi listar några av dessa avgifter, så de inte behöver bli oväntade på nästa resa.

Kabinväskan – På alla större flygbolag får man ta med sig en kabinväska gratis. Men kontrollera hur stor den får vara! Ett exempel är Ryan Air som tillåter väskor på måtten 55*40*20 och kommer man med en större väska kan en avgift behöva betalas på 50 Euro varpå väskan sedan placeras i bagageutrymmet.

De allra flesta kabinväskor som säljs i Sverige har mått som gör att man kan ta med sig väskorna på flygen. Men det finns undantag. I en jämförelse av regler för kabinväskor hos flera flygbolag visar det sig att Wizz Air verkligen gör det svårt för passagerarna. Där är gränsen 42*32*25. Man kan ta med en väska som är upp till 56cm hög – men då mot avgift…

Kreditkortet – Att använda kreditkort är säkert och bekvämt men man bör tänka till om man tänker betala med kort utomlands. Bland annat finns en rad avgifter. För det första är det uttagsavgiften som ofta ligger kring 35-40kr per uttag. Man bör inte förlita sig på att alltid kunna betala med kort och framförallt inte i Asien och Afrika. Uttag kommer förr eller senare bli tvungna att genomföras och då drar snart kostnaden iväg.

Den andra avgiften är valutapåslaget. I likhet med uttagsavgift finns det kort både med och utan denna avgift. Valutapåslaget brukar vara på 1-3% på samtliga köp med kortet. Använder du kortet för inköp av en summa av 10 000 kr innebär det att du betalar upp till 300 kr i denna avgift.

Kom även ihåg att det kan finnas nationella lagar som reglerar vilka avgifter som får tas ut. I Danmark kan handlarna ta ut en extra avgift om inköp sker med ett utländskt kreditkort – men inte om betalning sker med ett utländskt betalkort.

Internationellt körkort

Ska du köra bil i länder utanför EU (eller utanför Norden) måste du ha ett internationell körkort. Det finns något olika lagar gällande detta men i exempelvis Thailand måste man ha med internationellt körkort för att inte riskera böter. Det finns idag två olika internationella körkort och vilket man ska ansöka om beror på vilka länder man tänkt besöka. Ett gäller i ett år och det andra i tre år.

För det första bör man alltså ansöka om internationellt körkort och för det andra bör man ha koll på vilka länder som dessa gäller i. Exempelvis så får inte kvinnor köra bil i Saudiarabien, på Barbados måste det internationella körkortet godkännas av lokal polis innan det kan användas och i på Azorerna klarar man sig med svenskt körkort. Gällande regler går att se på Motormännens hemsida.