Pengar under resan

Läs även:

Hur mycket ska du ta med? Kontanter eller kort? Resecheckar? Hur mycket gör man av med? Det beror ju självklart på var du ska resa. Ska du resa i billiga asiatiska länder eller ska du resa i USA? Efter att ha läst på ett antal forum så verkar det gå åt någonstans mellan 8000-10000 kr i månaden under en jorden runt-resa. När du har bestämt var du ska resa så kolla upp vad prisläget ligger på i de olika länderna.
 Gör en uppskattning på vad det kostar att äta, bo och resa i landet per dag. Glöm inte nöjen.Under länkar kan du hitta sidor som har prisexempel på mat och husrum.

Kontanter

Är bra att ha ibland men tänk på att det är begränsat vad försäkringen täcker när det gäller kontanter.Om du bestämmer dig för att ha med kontanter så kan du växla in pengar på en svenskt växlingskontor, vilket i många fall kan vara både billigare och enklare. Växla bara pengar så att det räcker i någon enstaka dag (MAX verkligen!) och förvara dem avskilt från dina andra värdesaker för att undvika att behöva visa hela din förmögenhet. 

Kontokort

23 miljoner inköpsställen över hela världen tar VISA och Mastercard. Kontokortet är en väldigt bra backup på resan men man måste se upp med skyhöga uttagsavgifter och om man har kredit så lurar räntorna. Ett kontokort är ett säkert sätt att ta med sig pengar på. Blir kortet stulet så är det lätt att spärra kortet och tar pengarna slut så kan en vän hemma i Sverige lätt fylla på med lite nya.  Se upp om du har ett Electronkort, de fungerar inte i manuella slippar. Om du inte har ett internationellt bankkort utan använder dig utav ett vanligt uttagskort så kommer det inte att fungera utomlands, tala med din bank om vilket kort som passar dig. Ha koll på ditt kort, släng inte slipparna och var noga med att butiksägarna drar kortet en gång för att undvika dubbeldragningar.Ett sista tips är att betala resan med kortet vilket i många fall ger en extra reseförsäkring och i vissa fall även avbeställningsskydd.

Resecheckar

Fördelen med resecheckar är att om du blir bestulen på de så blir du ersatt med nya. På varje check finns ett serienummer och din namnteckning. Serienumret använder du vi spärrning och ska därför se till att skriva upp siffrorna. Lämna dina serienummer till någon där hemma. När du växlar till dig resecheckar så kan det vara en bra idé att växla till landets egen valuta direkt och att dessutom blanda valörerna på checkarna. I vissa fall så går checkarna att använda som kontanta betalningsmedel om det är utställda i landets egen valuta.

Uttagsavgift

 • De vanligaste kreditkorten tar ut en avgift när du tar ut pengar för att man tar ut kontanter utomlands: Vanligen lägst 35 SEK per uttag eller ibland så illa som 3%, plus att dom lägger på valutaväxlingsavgifter också ovanpå detta. De flesta banker har överlag några kort som är bättre för utlandet, kolla in bra länkar längre ner för att jämföra.
 • Tidigare var ICA-banken rättså unikt med att inte ta ut avgift utomlands, nu har de ett valutapåslag på 1,25% (fastän dom fortfarande är bland dom bästa.) Är du student eller under 21 år, har du ingen årsavgift (240 sek) på ICAs-kort.
 • Norwegian kreditkort – Bank Norwegian (som är separat från flygbolaget) har bra bonussystem och har faktiskt fria uttag utan avgift i utlandet men se upp de har ett valutapåslag på 1,75%. De har även 0 kr i avgift över disk men de har ränta från uttagsdatumet (vilket kan ticka iväg om du inte betalar fakturan direkt, dock har dom 6 veckor räntefritt.)
 • Santander Consumer Bank – har ingen årsavgift, inget valutapåslag, men om du tar ut över disk blir det även ränta här (60 dagars kredit)
 • Här finns två bra hemsidor som jämför olika kreditkort:

3 kommentarer på Pengar under resan

 1. Christian

  Om du använder Skandiabankens kontokort så slipper du uttagsavgift vid ATM-besök, var du än befinner dig i världen!

 2. Zara Allansson

  ICA-banken tar inte heller ut nagra avgifter vid uttag utomlands. Det kan aven va en fordel att ha tva olika bankkort med sig som man forvarar pa olika stallen sa om man blir av med det ena sa kan man fortfarande ta ut penger med det andra annars kan man latt fastna pa nan o da man inte kan ta sig nanstans. For har man inga pengar da kan man fa det riktigt jobbigt!

 3. Mia Dahl

  HEj Kristofer!

  Vilken bra artikel du skrivit… ska ta och läsa igenom den lite nogrannare nu, nu…

  Har du varit på festivalen nått?! Hoppas allt är bra, take care

Svara till