Resa gravid – så förbereder du dig inför och under resan!

Resa som gravidAtt vara gravid behöver inte hindra dig från att resa, men beroende på vilken vecka i din graviditet du är i finns det olika saker att tänka på inför resan. Vi har listat några tips för dig som ska ut och resa som gravid.

Före resan

Konsultera med din barnmorska eller läkare innan du köper en resa
Olika graviditeter innebär olika risker, se därför alltid till att diskutera eventuell resa med din läkare eller barnmorska innan du bokar en biljett. Din barnmorska eller läkare kommer också kunna ge tips på saker du bör tänka på som är unika för just din situation och just din graviditet.

Ta reda på vilka regler som gäller på flygbolagen innan du reser
Många flygbolag tillåter inte gravida att resa efter 28 veckor av graviditeten, men olika veckor kan gälla för olika flygbolag. Orsaken till bestämmelserna är att flygbolagen inte vill riskera att behöva nödlanda för att en förlossning sätter igång när man är i luften.
Enda sättet att kringgå detta är att skaffa en separat reseförsäkring som täcker fram till vecka 32 (hemförsäkringen täcker generellt bara fram till vecka 28). Tänk dock på att en separat reseförsäkring inte garanterar att resebolaget kommer att låta dig resa efter vecka 28, se därför alltid till att höra efter med resebolaget eller researrangören vilka regler som gäller.

Ta eventuella vaccinationer i god tid innan du reser
En del vaccinationer är inte lämpliga för gravida, då man inte kan garantera att de är ofarliga för fostret. Se därför till att tala med din barnmorska eller läkare i god tid innan du reser till ett land som kräver vaccinationer, exempelvis tropiska länder.

Ta en kopia av din journal
Se till att få en kopia på din journal och bär den med dig under din resa, man vet aldrig när man kan behöva uppsöka vård. Informationen som står i din journal överensstämmer ofta med hur de skriver journaler i de flesta andra länder, vilket innebär att du kommer få både bättre och snabbare vård eftersom de då får en bättre insikt i hur du bör vårdas. Se också till att ha journalen tillgänglig digitalt, t ex via en lagringstjänst (som Dropbox, Drive, Evernote etc.) eller din webbmejl (som Gmail, Hotmail etc.), så du kan få tillgång till den även om du skulle bli av med din journalkopia.

Packa ditt reseapotek
Ta alltid med mediciner så de räcker resan ut (man vet aldrig om just dina mediciner finns tillgängliga på den plats du befinner dig på). Men tänk också på att det är säkrast att ta med sig för några dagar extra, då man aldrig vet om något oväntat inträffar som skulle kunna leda till att du blir tvungen att stanna några dagar extra. Behåll alltid dina mediciner i sin originalförpackning när du reser, på så sätt slipper du reda ut frågan om att du saknar recept i fall dina väskor skulle bli genomsökta vid tullen, dessutom håller sig medicinen bättre i originalförpackningen. Läs även vår artikel om att resa med mediciner för mer information om vad man bör tänka på om man ska ut och resa med mediciner. Bra att ha med:

 • medel mot halsbränna (8 av 10 drabbas av halsbränna i någon form).
 • smärtlindrande tabletter som är godkända för gravida.
 • näsdroppar att använda tillfälligt. Som gravid kan man vara mer svullen i sina slemhinnor, och kan därför lättare bli täppt i näsan och få lock för öronen under en flygresa.
 • medel mot svampinfektioner i underlivet, eftersom många får problem med det under graviditeten. Risken för att få svampinfektion ökar i varmt klimat.
 • myggmedel som är godkänt för gravida.

Övrig packning
Annat som är bra att packa ner:

 • stödstrumpor om man kommer att sitta stilla länge under resan.
 • ett paket trosskydd mot flytningar -så du inte behöver köpa direkt.
 • bekväma skor eftersom fötterna svullnar under graviditeten och när det är varmt.
 • öronproppar kan vara bra, då man under graviditeten kan bli mer mottaglig för ljud än vanligt och vaknar lätt.
 • eventuellt amningsinlägg om du reser under senare delen av graviditeten kan brösten börja läcka.

Under resan

Rör på dig!
Håll igång blodcirkulationen. Oavsett hur du reser är det viktigt att du rör på dig eftersom risken för blodproppar är högre vid graviditet, så sitt inte still längre än 90 minuter och se till att ta platsen närmast gången om du flyger, eller varför inte fråga om en sittplats med extra benutrymme. Använd gärna stödstrumpor eller kompressionsstrumpor för att öka blodcirkulationen. När du flyger försök ibland också att lägga upp benen på till exempel en väska om det går.

När du reser med bil
Om man kör bil tänk på att sätta bilbältet rätt. Den nedre delen av bältet ska ligga under magen, mot höfterna, och den övre delen mellan brösten och ovanför magen. Om det finns en krockkudde där man sitter bör man dra tillbaka sätet så långt det går, och gärna luta det lite bakåt. I slutet av graviditeten är det bra om någon annan har möjlighet att köra, så att man slipper sitta så nära ratten.

Mat och dryck
Drick också mycket vatten. Om man är gravid finns det en del saker som man helst bör undvika att äta. När man reser bör man vara extra försiktig och se till att äta väl genomstekt eller kokt mat och undvika råa skaldjur och rå fisk. Följ de rekommendationer för gravida som Livsmedelsverket har tagit fram och fråga din barnmorska om råd.

Sol och bad
Klart du ska sola och bada! Men tänk också på att pigmentet i huden kan reagera annorlunda av sol när du är gravid. Du får oftast lättare nya pigmentfläckar eller så kan befintliga fläckar reagera annorlunda. De bleknar oftast efter förlossningen, men kan ibland finnas kvar, speciellt om man har använt för låg solskyddsfaktor eller bränt sig. Man bör använda en hög solskyddsfaktor för hela kroppen och särskilt hög i ansiktet. Det är också bra att skydda sig mot solen med hjälp av kläder och solhatt.

Mer tips om att resa som gravid >

Läs mer här om vad du ska tänka på när du har mediciner med dig Resa med mediciner >

2 kommentarer på Resa gravid – så förbereder du dig inför och under resan!

 1. Michael Skala

  Hej.
  Skitbra artikel. Vi skrev nått liknande för några år sedan. Och även lite om att resa med småbarn. Kolla in det om du vill.
  //Micke

 2. Redaktionen

  Tack, Michael.

  Din artikel ”Jorden runt på 9 månader – restips för gravida” har lästs och uppskattats av många här på Backpacking.se!

Svara till