Resa med mediciner

Medicin

Vad bör man tänka på om man ska ut och resa med mediciner? Naturligtvis kunna ta med din medicin när du reser utomlands – men det kräver lite förarbete. Om du vill undvika problem, så kan det vara bra att ta till dig av tipsen i den här artikeln. Om du tar mediciner i din vardag så måste du naturligtvis kunna ta med din medicin när du reser utomlands – men det kräver lite förarbete. Börja i god tid genom att ta reda på vilka regler som gäller för införsel i det land dit du ska resa.
För om man reser iväg utan att ta reda på vad som gäller i respektive land kan det annars bli fel vid inresan och du kan bli av med din medicin eller i värsta fall så kan till och med införsel av din medicin förväxlas med narkotikasmuggling, som ju länge har varit ett internationellt problem med hårda straff som följd. På senare år har även säkerhetsåtgärderna mot smuggling blivit allt tuffare på flygplatserna.

För dig som resenär är det viktigt att ha i åtanke att medicin som är lagligt i ett land kan betraktas som olagligt i ett annat. Om du vill undvika problem i tullen så kan det vara bra att ta till dig av tipsen i den här artikeln, och övriga sajter vi tipsar om.

1. Kontrollera att den medicin du bär med dig är lagliga i landet du ska besöka
Generellt sätt brukar det inte vara ett problem att ta med sig sin medicin när man reser i Europa och övriga västvärlden så länge medicinen man bär med sig är för personligt bruk. Men på många resmål är reglerna mer restriktiva, detta gäller speciellt länder som Pakistan, Indien, Turkiet och en del länder i Mellanöstern. I Saudi-Arabien betraktas exempelvis mediciner som innehåller amfetamin som narkotika, amfetamin är bland annat en vanlig substans i ADHD-mediciner. För att undvika problem när du anländer till ditt resmål rekommenderar vi att du kontaktar resmålets ambassad eller konsulat innan du reser iväg.

2. Hur mycket medicin kan man ta med sig när man reser utomlands?
För din egen hälsas skull så är det bra att alltid ta med sig medicin för lite fler dagar än du beräknat stanna på din destination, av den enkla anledningen att det ibland kan hända att vistelsen blir längre än man först tänkt sig. Var dock noggrann med att ta reda på vilka regler som finns gällande hur mycket medicin man får bära med sig som privatperson, om du har med mer än landet tillåter så kan det bli problem vid tullen.

3. Hur du ska förvara din medicin när du reser?
Om du tar med dig medicin på resen så ska den alltid bäras i handbagaget, checka inte in din medicin. Genom att bära med medicinen i handbagaget så har du alltid tillgång den (vilket är extra viktigt vid en lång resa) och du blir inte av med den om ditt incheckade bagage försvinner eller blir försenat. Tänk på att medicin som till exempel insulin kan bli förstört på grund av temperaturväxlingar om du förvarar det i bagageutrymmet på planet. Förvara alltid din medicin i originalförpackningen med tillhörande recept.

4. Restriktioner för människor med HIV
Om du behandlas för HIV bör du ha i åtanke att länder såsom Kina, Colombia, Sudan, Yemen, Oman, UAE, Sri Lanka och Taiwan varken släpper in HIV-positiva eller människor som bär med sig mediciner mot viruset i landet. Föreningen UNAIDS har skapat en internationell insatsstyrka vars uppdrag är att vidta disciplinära åtgärder mot dessa länder och deras reserestriktioner mot Hiv-smittade.

5. Ta med ett underskrivet dokument från din läkare
Ett underskrivet och stämplat dokument från din läkare som innehåller information om din sjukdom och vilka mediciner du behöver kommer att underlätta om de tar slut eller försvinner. Dokumentet kan också underlätta om du behöver vård på sjukhus, eftersom läkarna då snabbt kan se vad det är du lider av. Glöm inte att översätta dokumentet till engelska, eller eventuellt annat språk om du vet att människorna i landet du reser till inte är engelsktalande.

6. Besök fler webbplatser med bra information kring resande med medicin!
Apoteket

Källa: ERV

Mer om att backpacka

Upplevelser

Äventyrsresor

Upptäck Iguassu
Få en kick med andra resande som inte är rädda att testa något nytt. Ni startar äventyret i Buenos Aires och sedan fortsätter resan till imponerande Iguassu-fallen därefter flyger ni till Sao Paolo och slutar festen i Rio.
$2649

Upptäck Indokina
Upptäck det genuina Indokina på denna resa som tar dig till fyra varierande länder. Upplev historia, både gammal och nutid, och bevittna det magnifika templet Angkor Wat. Känn av pulsen i städerna och välj dina aktiviteter.
$3139

Southern cross - Lima till Rio
Från Nazcalinjerna i Perus öken till stranden i Ipanema sträcker sig denna 45-dagars resa med stora möjligheter för äventyr. Denna resan erbjuder en mix av aktiviteter men även tid för över för att upptäcka på egen hand.
$5906

Artiklar om att resa

Äventyrsresor

Småvägar och högland i Peru
Upplev Perus högland utanför de vanliga områdena och se fantastiska bergslandskap och avlägsna städer få turister besöker. Res till Cusco genom lokala byar och möt kulturen i Peru. Klättra den legendariska Inkaleden till Machu Picchu.
$1444

Hong Kong till Peking
Ta in stämningen i Hong Kong, flyt längs Yangtze på en kinesisk flodbåt och upptäck Kinesiska muren med andra som delar din aptit på äventyr. Njut av 18 dagar fyllda med Kinas stora sevärdheter. Detta är en minnesvärd resa!
$1611

Äventyret i Costa Rica
Om du vill njuta av Costa Ricas alla sevärdheter men samtidigt se några gömda skatter, boka den här resan. Landet är en av de mest biologiskt skiftande länderna i världen med alltifrån vulkaner och vilda djur till regnskogar och stränder.
$1444

5 kommentarer på Resa med mediciner

 1. Andreas Stenberg

  Bra artikel men borde den inte åtminstone nämna det intyg för resor inom EU (Schengen) man kan få från Apoteket? Detta intyg kan man enkelt kan få hos sitt lokala apotek, se till att ha ditt passnummer tillgängligt. Alternativt skriv ut det hemma, fyll i själv och gå sedan till Apoteket för underskrift, stämpel osv. Så blir de nog ännu gladare då det sparar dem lite tid. En begränsning är att detta intyg är giltigt i max 30 dagar men det täcker ju ändå ganska många Europa-resor.

 2. OA

  ”amfetamin som narkotika, amfetamin är bland annat en vanlig substans i ADHD-mediciner”

  Felaktigt ADHD mediciner i Sverige är Concerta och Ritalin bägge dessa inehåller Metylfendiathydroklorid INTE Amfetamin som påstås i artikeln.

 3. OA

  Det vore bra att påpeka att ett relativt vanligt sömnmedel i Sverige är Flunitrazepam (tidigare marknadsfört av Roche under varunamnet Rohypnol), detta preparat är totalförbjudet i många länder däribland USA. En burk sådana kan ge fängelsestraff och därefter utvisning.

 4. OA

  Om du tänker köpa din medecin i landet du reser till så var noga med att skriva upp den aktiva ingrendiensen och styrkan och även om det är modifierad frisättning. Inte marknadsföringsnamnet i Sverige då varje medicin nästan alltid säljs under ett 10-40 tal annat varunamn runt om i världen.

 5. Trekking guide in Nepal

  Dear travelers,
  Namaste and warm Greetings from Himalayan Country Nepal!!

  My name is Sanjib Adhikari. As an independent trekking guide and tour operator in Nepal, I would like to welcome everyone in my motherland country, Nepal. With the keen interest in the adventure tourism, I have been involved in this field at a very young age. Pursuing my career in different capacities as porter, assistant guide, I have developed myself as an independent trekking guide and leadership in various outdoor activities. Licensed and fully certified from the Government of Nepal, we plan and guide for exploration and adventure throughout Nepal
  http://www.nepalguideinfo.com/
  Email-:sanjib-adhikari@hotmail.com

Svara till