Sjuk utomlands

Malariatest på sjukhus i Afrika

Kostnader att bli sjuk utomlands

Det kan kosta att bli sjuk utomlands. Även om vi oftast inte drabbas av allvarliga sjukdomar på resan kan det ändå bli dyrt. Enligt statistik Backpacking.se fått ta del av från ERVs servicekontor kan en genomsnittlig behandling för magsjuka kosta över 2.000 kronor och en förkylning går på 1.350 kronor. Även om vi oftast inte drabbas av allvarliga sjukdomar på resan kan det ändå bli dyrt.

Så hur dyrt kan det bli?

När vi blir sjuka hemma i Sverige behöver ju vi tack och lov inte titta i plånboken innan vi söker vård. Det är våra skattepengar, genom landstinget och kommunen, som skyddar oss när vi bryter armen, får öroninflammation eller måste operera bort en inflammerad blindtarm. Om vi däremot drabbas utomlands, särskilt om man blir sjuk utanför EU, är det ingen som vill betala för oss om vi inte har en gällande reseförsäkring.

Många kanske ställer sig frågan – hur dyrt kan det bli? ERV har tagit fram svar på den frågan via statistik från servicekontor världen över.

2 miljoner kronor för vårdkostnader

Bland de försäkringsfall som rapporterats från personer som tecknat en privat reseförsäkring ligger inte helt oväntat en händelse från USA högst upp på listan. En äldre kvinna som drabbades av en inflammation i bukspottskörteln skulle ha tvingats betala inte mindre än 232.027 Euro (2.036.594 kronor) för den läkarvård som krävdes om hon inte haft en reseförsäkring som täckte hennes vårdkostnader.

Dyraste vårdkostnaderna enligt statistiken

1. Bukspottskörtelinflammation (USA) 2.036.594 kronor
2. Bröstsmärtor (Thailand) 632.341 kronor
3. Lunginflammation (USA) 583.118 kronor
4. Hjärtsvikt (Thailand) 416.804 kronor
5. Graviditet/förlossning (USA) 350.385 kronor

Förkylningar, öroninflammationer, halsfluss och magsjuka

Det som svenskar på resa oftast råkar ut för är som tur är inga allvarliga sjukdomar utan vanligast är sådant vi drabbas av hemma: förkylningar, öroninflammationer, halsfluss och magsjuka ligger högt i statistiken. Men även dessa sjukdomar kan kosta en slant när
man befinner sig utomlands. Den åkomma som flest personer drabbas av är magsjuka och den kostar i snitt 2.107 kr (240 Euro) i vårdkostnader.

Kostnader för de vanligaste sjukdomarna i genomsnitt
1. Ryggvärk 2.238 kronor
2. Magsjuka 2.107 kronor
3. Förkylning 1.325 kronor
4. Halsont 1.132 kronor
5. Öroninflammation 1.132 kronor

Råd från ERV kring försäkringsskydd

  • Se över ditt försäkringsskydd innan du reser utomlands, försäkringskassans EU-kort ersätter inte en reseförsäkring utan ger endast rätt till kommunal vård inom EU. Hemtransport ingår exempelvis inte.
  • Reser du ut med hemförsäkringen, tänk på att den tar slut efter 45 dagar.
  • När du är utomlands, tvätta händerna ofta för att undvika smittor och drick vatten köpt på flaska.

Skaffa en billig och bra försäkring:

Var den första som kommenterar

Svara till