Tågluffa i Europa

Tågluffa i Europa, ett perfekt sätt att se det mesta av vår egen världsdel. Men hur går det till? Interrail global pass är väldigt bra om ni ska åka runt i olika länder. Det finns inga zondelningar som man måste ta hänsyn till, utan det du välja är 1 klass eller 2 klass. Såklart finns det andra tillägg som du också kan välja till, som platsbiljett och liknande. Den här sidan är under uppbyggnad.

Dessa länder ingår i Interrail-pass

Danmark, Tyskland, Storbritannien, Nederländerna, Belgien, Luxemburg, Schweiz, Österrike, Frankrike, Spanien, Portugal, Italien, Irland, Tjeckien, Slovakien, Polen, Ungern, Rumänien, Slovenien, Kroatien, Bosnien/Herzegovina, Serbien, Montenegro, Bulgarien, Grekland, Turkiet, Finland och Makedonien.

Interrail Global Pass finns i två olika kort

 • Kort 1: Du kan resa i hela Europa med kortet som gäller alla dagar under en period om 15 dagar, 22 dagar eller en månad.
 • Kort 2: Du kan resa i hela Europa under fem valfria resdagar inom 15 dagar eller sju dagar, tio, femton valfria resdagar inom en månad.
 • Just nu är det 15% rabatt på dom olika Interrail-korten och detta erbjudande har dom fram till 31 December 2016.
 • Här kan du läsa mer om de olika passen på Interrails hemsida

Restider med tåg i Europa

Här nedan ser du restider med höghastighetståg mellan stora städer i Europa, som Interrail ofta är. Detta är bra att ha kolla på när man ska börja planera sitt tågluffande.

Tågrutt Restid
Paris – Amsterdam 3tim 20min
Paris – Barcelona 6tim 15min
Madrid – Barcelona 2tim 45min
Paris – Genevé 3tim 05min
Paris – Rom 11tim 15min
Rom – Venedig 3tim 05min
Amsterdam – Berlin 6tim 20min
Berlin – Prag 4tim 40min
Prag – Wien 4tim 25min
Wien – Budapest 2tim 50min

De olika IR-korten (informationen här under är inte helt uppdaterad)

Antal zoner

Giltighetstid

Ungdom

Vuxna

Barn

1 zon

16 dagar

1 850 kr

2 690 kr

1 370 kr

2 zoner

22 dagar

2 580 kr

3 700 kr

1 875 kr

Global*

1 månad

3 600 kr

5 080 kr

2 565 kr

*= hela Europa exklusive Sverige

 • Barn = 4-11 år
 • Ungdom = 12-25 år
 • Vuxna = 26 år-

Zonerna

 • A – Storbritannien, Nordirland, Irland
 • B – Norge, FinlandC – Danmark, Tyskland, Schweiz, Österrike
 • D – Polen, Tjeckien, Ungern, Kroatien, Slovakien, Bosnien-Hercegovina
 • E – Frankrike, Belgien, Nederländerna, Luxemburg
 • F – Spanien, Portugal, Marocko<
 • G – Italien, Slovenien, Grekland, Turkiet, båtbolagen Attica Enterprises/HML mellan Italien och Grekland
 • H – Rumänien, Serbien-Montenegro, Makedonien, Bulgarien

Tillägg för platsbiljett

(behövs på vissa sträckor)**: från 25-400 kronor.Olika priser beroende på hur bra standard på platsen man ska sitta på, om man inte bokar platsbiljett på stationen i förväg måste man alltid betala högsta priset oavsett var man sitter. Så det är alltid bäst om möjligt att man fixar biljetten på stationen. Gratistågen är märkta i tidtabellerna som: IC,IR, REG eller D

**De flesta fjärrtåg i Europa kräver någon form av tilläggsavgift, som ofta inkluderar en reserverad plats. Reser du med snabbtåg eller Globalpriståg behöver du i regel betala en tilläggsavgift som då varierar från 30 kr upp till flera hundra kr.

Globalpriståg

Globalpriståg är nya moderna snabbtåg mellan Europas storstäder. De har en helt egen prislista och körs ofta av andra bolag än de nationella järnvägsbolagen. I tidtabeller är tågen vanligtvis angivna med den beteckning som står i kolumnen ”Globalpriståg”.Avgifter för Globalpristågen varierar stort beroende på tåg, sträcka och resdatum. Det finns avgifter från 30 kr. Mer vanligt är dock tilläggsavgifter på flera hundra kronor.

Globalpriståg
Land / Sträcka
EuroStar
Paris-London
Bryssel-London
Thalys
Amsterdam-Paris
Köln-Paris
Globalpriståg
Land / Sträcka
CityNightLine
Hamburg-Zurich, Dortmund-Wien
Berlin / Dresden-Zurich
CityNightLine
Hamburg-Zurich, Dortmund-Wien
Berlin / Dresden-Zurich
Globalpriståg
Land / Sträcka
AVE
Madrid-Cordoba / Sevilla
Talgo
Paris-Barcelona/Madrid
Zurich-Barcelona/Madrid
Milano-Barcelona/Madrid
Globalpriståg
Land / Sträcka
Talgo 200
Madrid-Cordoba/Sevilla
Artesia
Paris/Lyon – Turin/Milano
Paris-Rom/Florens/Venedig/Milano
Globalpriståg
Land / Sträcka
Metropolitan
Essen/Dusseldorf/Köln – Hamburg
Nattåg
Berlin/Hamburg-Paris
Berlin Night Express
Malmö-Berlin

Budget

Varierar enormt beroende på säsong, land och så vidare.Räkna med ca 10000-12000 kr/månad inklusive passet om du reser i östeuropa. I västeuropa kan det bli dyrare.Detta ger en budget på 300-400 SEK / dag. Reser man två eller flera går det att få ner priserna mycket, mest på grund av att man kan dela rum, dela matkostnader, taxiresor och så vidare. Vi var två som reste och gjorde av med ungefär 7000 kr/person på tre veckor, detta plus kostnaden för IR passet lämnade oss strax över 10000 kr/per person. Dock går det säkerligen att komma undan billigare men vi hade stopp i bl.a. Barcelona, Nice och Venedig som kostar lite mer.

Tips

 • Begränsa antalet länder något, det kan vara frestande när man har ett IR pass att försöka beta av hela europa på en månad. Men då får du inte ut något mer än ett land till att lägga på din lista över besökta länder. Ge ett land åtminstone 4-5 dagar så att du hinner notera de saker som gör landet speciellt.
 • Håll i sakerna på tåg och bussar. Det förekommer en del fickstölder där många turister samlas, trist att se glädjen med resan grumlas av att man blir av med sina pengar och sitt VISA kort.När du sover på nattåg använd t.ex. ditt handbagage som huvudkudde eller ha det på ett ställe så att ingen kommer åt det utan att du märker det. Finns människor som hoppar på nattågen, åker med i ett par timmar och hoppar av innan gryningen för att stjäla från resande.*IR kortet ersätts inte vid förlust.*Att åka natttåg och betala tillägget är oftast mycket billigare än en natts rumshyra.
 • I augusti börjar Italienska och Tyska industrisemestrarna bl.a. Priserna ökar rejält, mängd ledigt boende minskar drastiskt och stränderna blir trängre. Om du ska resa under sommaren så res i Maj/Juni eller September istället om möjligt. Fortfarande bra väder kring medelhavet men mindre folk.
 • Fanny Antonsson tipsar om Cancale i Bretagne och Cassis vid Nice. Cancale är underskönt vackert och har många vandringsleder och en gullig liten stad med gudomlig glass. Alla är trevliga, hostelet är fräscht och vattnet är klart. Cassis är ett ekologiskt vandrarhem uppe på ett berg. Underbar utsikt, söt liten stad här med, billiga körsbär, gassande sol och en nudistklippa.
 • Max påminner om att du även har en hemresa att betala, så bränn inte alla pengar de sista dagarna med tanken att du bara ska åka hem ändå.

Själv tipsar jag om:

 • Budapest i Ungern, en härlig stad, låg prisnivå, god mat och fantastiska kurbad.
 • Kroatiens kust är fantastisk, dock så har priserna gått upp i Kroatien samtidigt som priserna i Grekland har gått ner en del igen sen de införde euron så att Grekland är återigen ett prisvärt alternativ.
 • Barcelona, fest, strandliv, kultur och massvis av andra resande.
 • Franska rivieran är verkligen grymt fint, och inte så dyrt som man kan tro.

Kommentar ifrån forumet

Lånar ett inlägg Jenny skrev i forumet om hennes tågluffande i Europa: Tråd om tågluffande

 • Hej! Jag tågluffade förra sommaren och köpte ett två-zoners kort 22dgr +26 år. Jag åkte en del av de långa resorna på natten.
 • I sovkupé på natten kostade det extra, å andra sidan sparar man ju in på logi den natten.
 • På vissa tåg måste man göra platsreservationer som kostar extra (virka 30 kr). Började med nattåg från Malmö till Berlin (150 kr). I Berlin kunde man också åka gratis på S-bahn (pendeltåg) med interrailkortet. Därefter tåg till Prag. Nattåg till Budapest (150 kr).
 • Tåg till Zagreb och därifrån nattåg till Split, detta tåg var dock ersatt av buss på grund av ombyggnad och kostade inget extra. Färja till Hvar (ingick ej men kostade bara 35 kr!) vidare till Dubrovnik (100 kr). Buss därifrån till Split, nattbuss/tåg till Zagreb. Tåg till Wien. Detta tåg passerade dock genom Slovenien som ej ingick och när vi hade passerat gränsen till Slovenien kom en ny konduktör på och ville ha betalt. Eftersom vi gjort slut på de sista pengarna innan vi klev på tåget hade vi inga. Han var som tur var snäll och lät oss åka med ändå.
 • Från Wien åkte vi till nattåg till München men då satt vi. Följande dag åkte vi genom hela Tyskland via Hamburg till Köpenhamn. Genom Tyskland var det snabbtåg och det kostade 150 kr extra.
 • Jag skulle inte rekommendera att köpa ett globalkort utan i stället välja länder utifrån de zoner som ingår. Man hinner ju ändå inte åka genom hela Europa. Fördelen med globalt kort kanske är att man får fler dagar?!
 • Vi kollade tågtider på www.bahn.de som är en jättebra sida som har med tågtider över hela Europa.
 • Ibland finns vissa undantag från interrailkortet men det står i det lilla häftet man får till biljetten. Kolla på www.sj.se för mer info.
 • Jag gillade Kroatien men man kan ju inte utnyttja interrailkortet så mycket där. Att åka färja är dock väldigt billigt.

 
// Information är lånad från www.sj.se och en del från forumet här på www.backpacking.se

97 kommentarer på Tågluffa i Europa

 1. Marlene Johansson

  Kanon bra guide! Har funderat stark på att tågluffa i Europa. Skönt att hitta lite information om olika saker på samma ställe! (:
  Man kan inte förlänga korten?

 2. Christian Skoog

  Tja, vi kom precis tillbaka från vår tågluff i östeuropa. totalt blev resan 19 dagar och täckte östeuropazonen.

  den stora skillnaden som du skriver här är att man kommer undan billigare om man inte skaffar interrail. vi köpte alla resor på plats (kanske något krångligare ibland men inte mycket). vår resa gick från Warzsawa – Krakow – Zakopane – Kosice – Eger – Budapest – Bratislava – Prag. vissa resor gjorde vi med buss. totalt gick det på ca 6500…

  lycka till med resan!

 3. kimbo

  Jag var ute och tågluffade i europa med globalkortet 2001. Vi stack iväg i början av juni i en mån. Det var en bra tid, eftersom det var lagom vart & lagom mycket resande människor. Man fick plats utan att boka eller trixa. 😉 det var bara att stiga på / av tåget precis där man kände för det & när man kände för det. Grymt sätt att se & uppleva europa på, & billigt också. SKulle lugnt kunna tänka mig att gör det igen. Vi reste runt i sammanlagt 9 länder, ganska stressigt på en månad, men men det gick la bra. Mycket nya intryck & många nya bekantskaper! Nästa gång skulle jag nog mer vilja fokusera på ett antal länder. Vi reste mest i västeuropa & i det dyrare länderna, men i slutändan med kort, mat, boende & lite nöjen slutade inte resan på mer än drygt 10 000. Kortet kostade i och för sig endast 3000 kr det året. Dem sa att vi var tvugna att betala extra för alla nattåg & snabbtåg, men vi betalade max 200 kr extra totalt på en mån & då blev det en hel del nattåg,minst 10 st plus snabbtåg. Vi ville spara pengar & åkte myckte nattåg, flummade lite hit & dit. Var nog på franska rivieran minst 4 gånger pga att resorna dit lämpade sig bra för våra nattliga resor. Vi var grymt oroliga i början för att bli bestulna. Man hade ju hört en del historier om folk som blivit drogade mm. ;)Många är säkert vandringsägner i och för sig, men visst bör man vara lite försiktigt & inte stoltsera med sina värdesaker direkt. Vi reste i och för sig i de mer turistiga länderna i väst, kanske bör vara lite extra försiktig i östländerna. Men jag tror inte det är speciellt riskabelt direkt, bara man använder sunt förnuft! ;)Förvara de allra nödvändigaste, som pengar, pass & interrailkortet när kroppen. I fall att! Att åka nattåg är ett grymt sätt att spara pengar på, man slipper ju betala för en natts boende. Det körde vi hårt på & så sov vi på stränder ett antal gånger. Håll koll på interrailkortet för mister du det får du inget nytt tillbaka, utan måste punga lika mycket pengar för ett nytt, och det är ju ganska onödigt. Rekommenderar att resa i början av sommaren som sagt, no problem med att få plats på tågen, vandrarhem, & lagom varmt. Beror i och för sig på vart man åker, men i lag. Reslakan & sarong är grymt bra grejer att ha med sig, gör övernattning på tågen så mycket najsare. Vi var 4 tjejer som reste & vi sov i princip jämnt ihop i samma kupe, behövde inte betala någe extra. På många tåg kunde man fixa säterna så det blev mer bekvämt, nästan som en säng! Man vänjer sig rätt snabbt & man lär sig sova i de allra underligaste ställningar, är man inte vig innan man ger sig ut så är man definitivt det när man kommer hem! ;)Man slutar rätt snabbt bry sig om folks underliga blickar..Det var faktiskt så illa ibland att folk försökte ge oss pengar, tyckte inte vi såg så risiga ut, inte ens efter ett par nätters sovandes i tåget! Men men ..kul hade vi iallfall! Det är en härlig frihetskänsla att tåg luffa, man tar dagen som den kommer! Gillar man ett plejs stannar man där ett tag, gillar man det inte drar man vidare..Så enkelt så! Som sagt åk bara åk! Ge er ut på äventyr, ni kommer inte att ångra er! mch caroline

 4. Lisa S

  Var ute och tågluffade i en knapp månad för tre år sen och hann med runt 8 länder – blev ett jäkla åkande hit och dit men sååå kul det var! Vi klarade oss med en budget på knappt 10 000 inkl. allt, sparade in mycket pengar på alla nattåg vi tog som gjorde att vi inte behövde betala boende: 14 av 24 nätter spenderade vi på tåg (fast inte i sovkupé, det tänkte vi inte ens på och gick bra ändå tycker jag. Fick man bara egen kupé var det ju bara att breda ut sig på varsin sida). Verkligen nåt jag rekommenderar att göra och absolut vill ut och göra igen nån gång, Europa är så otroligt vackert och mångskiftande!

 5. Andreas S

  Reser runt i ukraina just nu, har ar tag verkligen billigt. En resa med natttag i sovkupe, 16timmar mindre an 100 sek. Helt ok!

 6. Elin

  Att tågluffa i Europa är verkligen ett helt superbt sätt att uppleva länderna! Reste en månad med ett tvåzonskort, men körde en variant med flyg till Prag. Sedan tåg genom Tjeckien, Slovakien, Österrike, Ungern, Kroatien, Slovenien, Italien och Grekland (med båt från Bari, ingår i Interrail-kortet). Sedan flyg hem från Athen. På det här sättet får man mer tid, men även en något ökad kostnad (dock inte så farligt om man bokar i tid). Man får passa sig för snabbtåg och dylikt, de kostar extra – men det finns nästan alltid ”valinga” tåg att välja bland med. Var bara i Tjeckien de fick oss att köpa sittplatser, det behövs nästan aldrig annars. Sedan får man vara lite uppmärksam på vilken vagn man är i eftersom de ofta kopplar om dem under resan och då kan man hamna någon helt annanstans än man tänkt sig… Tågluffning är en upplevelse och Europa är verkligen värt att uppleva!

 7. Soffi-propp

  Hej! Hamnade på denna sida när jag surfade om resor t Italien. Perfekt att veta om t den dag jag själv ska ut o luffa…feedback är bra!! 😉

 8. Fanny Antonsson

  Jag och min pojkvän tågluffade med ett 22-dagarskort runt hela Frankrike i somras. vi levde löjligt billigt – jag gjorde av med 5 600 inklusive biljetten – och bodde uteslutande på hostel anslutna till FUAJ. Tyvärr är det inte lika utbrett med kök på hostel i Frankrike som här hemma eller i många andra länder, annars hade vi kommit undan ännu billigare. Besta spartipset måste vara att ta med en tomburk (till exempel Tofuline – perfekt format) och göra egen lunchlåda (t ex olika sallader av cous cous eller pasta, mycket billiga ägg och tomater och nötter, stora mackor). Då klarar man sig bra från de dyraste panikinköpen av mat när både börjar bli sura och griniga efter en hel dags upptäckande. Vi reste i juni och en bit in i juli och behövde aldrig förbeställa några platser. Fördelen var att det var lätt att få plats, nackdelen att vi inte träffade så mycket folk som vi hade räknat med att göra. Slutligen måste jag tipsa om de två bästa ställena vi bodde på: Cancale i Bretagne och Cassis vid Nice. Cancale är underskönt vackert och har många vandringsleder och en gullig liten stad med gudomlig glass. Alla är trevliga, hostelet är fräscht och vattnet är klart. Cassis är ett ekologiskt vandrarhem uppe på ett berg. Underbar utsikt, söt liten stad här med, billiga körsbär, gassande sol och en nudistklippa. Vad mer kan man begära?

 9. Yohan & Ewe

  Hej Fanny Antonsson! Läste precis ditt inlägg om Frankrike. Vi har tänkt oss en liknande till sommaren och skulle tycka det vore jätteroligt om du skulle vilja ha lite mejlkontakt med oss om restips. Andra som tågluffat i Frankrike är självklart välkomna att ge tips också. Vi vill veta mer om nattåg, vandrarhem, bokningar , budget m.m. ni får gärna skriva till bubbelvin@gmail.com Mvh Yohan och Ewe

 10. Stephii

  Tack för all jätteintressant information. Sitter och pysslar med resplaner inför sommarens östeuropaluff, mycket kul att läsa! // S

 11. linnea

  Fanny..jag håller med. Cancale är underbart. Ostronens hemstad:) Staden Dinan i Bretagne var dock den härligaste platse jag upplevde under den Frankrikeresan

 12. linnea

  Fanny..jag håller med. Cancale är underbart. Ostronens hemstad:) Staden Dinan i Bretagne var dock den härligaste platse jag upplevde under den Frankrikeresan

 13. Max

  Hej!
  Kolla upp resan hem i förväg så att ni inte gör av med alla penar innan sista dagarna hem.
  Det tog en stund att komma hem från Napoli.
  Tack för Wasa knäcket jag fick av några tjejer på Nice-Paris tåget.

 14. majja

  jag och en kompis hade tänkt att åka i slutet av augusti kanske, är det alldeles för sent?

 15. Daniel Lundin

  Slutet av augusti är definitivt inte för sent. Beroende på vart du ska så kan t.ex. september kring medelhavet vara störtskönt. Se på den svenska sommaren förra året, du kunde sitta ute och fika ända in i oktober ju.

 16. ulrika

  Tack för alla tips!
  Jag och två kompisar skall ut och tågluffa i april-maj, nu i vår. Din sida har verkligen hjälp oss i vår planering!

 17. Leo

  Jag och min flickvän funderar på att tågluffa under 16 dagar till sommaren, och från början var vi övertygade om att vi skulle köpa ett interrail kort för zon g(italien, grekland, turkiet och slovenien). Men sen så har jag letat runt lite på nätet och läst om folk som avråder från att köpa interrail kortet och säger att det blir billigare att köpa biljett på plats. Kan det verkligen stämma?

 18. Leo

  Jag och min flickvän funderar på att tågluffa under 16 dagar till sommaren, och från början var vi övertygade om att vi skulle köpa ett interrail kort för zon g(italien, grekland, turkiet och slovenien). Men sen så har jag letat runt lite på nätet och läst om folk som avråder från att köpa interrail kortet och säger att det blir billigare att köpa biljett på plats. Kan det verkligen stämma?

 19. Johanna Sueca

  Vet du hur man snabbast tar sig med tåg från Göteborg till Spanien (gärna följande 3 destinationer: Barcelona, Madrid, Málaga.. Málaga viktigast.) Vet du hur mycket det skulle kosta ungefär samt hur lång tid det skulle ta?

 20. Håkan

  Hej!

  Jag planera att tåglugga med min 13 åriga dotter. Är det några speciella ställen vi bör åka till om vi har siktet inställt på östeuropa (Polen, Ungern, Rumänien, Turkiet)?

 21. Håkan

  Hej!

  Jag planera att tåglugga med min 13 åriga dotter. Är det några speciella ställen vi bör åka till om vi har siktet inställt på östeuropa (Polen, Ungern, Rumänien, Turkiet)?

 22. tobias

  hej!
  som alla andra har sagt så är detta en väldigt bra sida med mycket info!
  jag och några kompisar ska ut nästa sommar, och efter att ha läst allt detta ser jag fram emot det ännu mer! om någon har några bra tips på boende, platser att besöka osv, maila gärna till tobiasvestergren@gmail.com!

 23. Jakob

  Hej! Trevlig och informativ läsning. Passade mig utmärkt för min tågluffe-planiering!

 24. Johan Ebbesson

  Tack för en bra artikel. Jag och min kompis dividerar mellan Sydost Asien och Europa. De här kan nog hjälpa oss en bit på vägen.

 25. Sofia och Frida

  Hej!
  Vi ska ut och tågluffa i Maj och har hört om en tågtabell som täcker hela Europa. Vet du något om den eller kanske till och med var man kan få tag på den?

 26. Daniel

  Jag tror om du gar in pa bahn.de sa kan du hitta vart du hittar den. Eller fraga pa narmsta SJ kontor, de lar veta 😀

 27. David

  Bra tips!
  Skall ut och tågluffa på egen hand i Spanien och Frankrike om ett par veckor. Vore tacksam för lite tips. Funderar på norra Spanien och därefter snabbtåg till Paris och en tur till Bretange. Maila gärna: david_krus@hotmail.com

 28. Miranda

  Jag och mina vänner ska tågluffa i Europa i sommar, är det då bättre att åka i början av Septembe rän i mitten av Augusti, när slutar Europeernas semstrar så att man får plats på tåg mm.? Är det någon som vet blir jag glad för svar!

 29. Barbro

  Hej!Sådan tur jag har som hittar denna sajt med info om interrail. Vi skall åka i sommar ngr veckor, 2v+ 1 b. 9 år och 1b 16 år. Har ngn info om var man hittar tips betr. billiga hotellrum i Schweiz, Österrike och Tyskalnd?

 30. Sara

  jag tycker du skriver och förklarar jättebra, jag och några vänner tänkte åka till italien i sommar. Och då behövs alltså ett kort för två zoner? Men vart får man tag på dessa och tågtider osv?

 31. Joop

  Sjyst med en renässans för tågluffning som är ett kalrt underskattat sätt att resa. Perfekt med nattåg och en ny stad att utforska dagen efter.

  Här en reseberättelse när jag tågluffade 1996… (Det var ett tag sedan):
  http://tagluffa.blogspot.com/

 32. Eve

  Hej!
  Som alla redan påpekat så är denna siden verkligen jätte bra! Jag och några vänner tänkte nämligen tågluffa nästa sommar, så om det är någon mer som har några tips och ideér på resmål så maila gärna cucumber_01@hotmail.com //Eve

 33. Eve

  Hej!
  Som alla redan påpekat så är denna siden verkligen jätte bra! Jag och några vänner tänkte nämligen tågluffa nästa sommar, så om det är någon mer som har några tips och ideér på resmål så maila gärna cucumber_01@hotmail.com //Eve

 34. Jana

  hej. Gud va bra med lite fakta! Ska ge mig ut i slutet av Augusti och behöver verkligen tips.
  Ni som har erfarenhet eller bara vet bra saker att tipsa om MAILA GÄRNA: jana_best@hotmail.com och skriv TÅGLUFF EUROPA som rubrik.

  Tack på förhand!

 35. Daniel Lundin

  OBS! Interrailpassen har uppdaterats, om någon vill hjälpa mig med att uppdatera infon med de nya korten skicka gärna ett mail, har själv dåligt med tid att ordna detta nu

 36. Daniel Lundin

  OBS! Interrailpassen har uppdaterats, om någon vill hjälpa mig med att uppdatera infon med de nya korten skicka gärna ett mail, har själv dåligt med tid att ordna detta nu

 37. lotta w

  Här är text från SJs sida, gå till sidan för prislista för de olika korten, broschyr mm.

  http://www.sj.se/sj/jsp/polopoly.jsp?d=264&a=46701&l=sv#

  lite uppdatering iallafall

  Kortet är mer flexibelt än det var ursprungligen. De allra flesta ägnar ju inte en hel månad åt att åka tåg. Många har inte tid att vara ute en hel månad och då kan man välja kortare giltighetstid med det nya InterRail-kortet.

  InterRail global Pass

  Consecutive; Ett rundresekort för resor alla dagar under en period. 22 dagar eller 1 månad.

  Flexikort; för resande under begränsat antal dagar under en viss period. Tex 5 resdagar inom 10 dagar eller 10 resdagar inom 22 dagar.

  InterRail global Pass är det nya passande namnet på kortet, utan zonindelningar. Finns i 1 och 2 klass för vuxna och barn. Samt i 2 klass för ungdomar. För anslutningsresor inom det land man är bosatt ges dessutom 50% rabatt när man reser med InterRail global Pass.

  InterRail One Country Pass

  Med InterRail One Country Pass; för resa i ett land med 3, 4, 6 eller 8 resdagar inom en månad.
  Ersätter Eurodomino. Du kan köpa InterRail One Country Pass för nästan alla länder i europa(förutom för det land du är fast bosatt i). De Eurodomino som sålts tom den 31 mars, gäller i sin nuvarande form under giltighetstiden.

  Länder som deltar i InterRail-samarbetet

  Storbritannien, Irland, Norge, Finland, Danmark, Tyskland, Österrike, Schweiz, Polen, Tjeckien, Slovakien, Ungern, Kroatien, Bosnien-Hercegovina, Frankrike, Belgien, Nederländerna, Luxemburg, Spanien, Portugal, Italien, Slovenien, Turkiet, Italien, Grekland, Rumänien, Serbien-Montenegro, Makedonien, Bulgarien och Sverige.

 38. sofie

  bra forum! drar till frankrike om en månad… tänkte åka så fort som möjligt ner från köpenhamn, hur lång tid behöver jag tror ni?? vet ni om man kan köpa anslutningsbiljetten innan man köper interrailkortet?

 39. Nils Wiklund

  asbra info! ska ut nästa sommaar med lite kompisar. mycket bra att veta! undrar bara om priser ändras år efter år eller om det är ett fast pris.

 40. Kristina

  Jättebra tips! Ska ge mig ut i europa i augusti. Sen har jag en fråga till er som redan varit ute. Hur gjorde ni med bokning exv natttåg? Hur tidigt måste man boka för att vara säker på att få plats på tåget?

 41. hanna karlsson

  hej!

  jag och en kompis har planer på att tågluffa i västeuropa nästa sommar, runt juni… vi hade tänkt vara borta i en månad ungefär och skulle vara tacksam för alla tips vi kan få, om interrail korten om vad man bör ta med sig, vad man bör besöka mm. 🙂 /hanna & tina

 42. Sandra

  Hej! Jag och min pojkvän tänkte tågluffa i sommmar. Jag funderar på om man kan förlänga interrail kortet om man kommer på att man vill vara ute längre än vad man planerat från början? Om någon har andra bra tips får ni gärna maila mig: sandralh7@hotmail.com

 43. Ronja

  Åh, vad härligt det verkar att tågluffa! Något jag tänkt på många gånger, fast det har inte blivit av..men så grymt det skulle vara att komma ut och se sig omkring! Grym sida! //r

 44. Erik Nilsson

  Superguide, bestämde mig för 3 månader att tågluffa ute i Europa när jag läst guiden. Nu ska jag åka på Torsdagnatt den 31 Aug. Är det någon som ska ut till frankrike/la spania så är det bara maila. Aldrig fel o träffa liknande människor på färden, tjo hopp!!

 45. Anders

  Jättebra artikel, som alla andra sagt, mycket bra hjälp på vägen. Har påbörjat lite planering om tågluff i Europa sommaren 2008 ca 3 veckor. För se hur det slutar, kan ju gå hur som helst… 😛

 46. Katarina

  tack för bra information som jaghittade på din sida! Trevligt att du vart med om det själv också

 47. Jenny

  Tack för informationen, jag hoppas innerligt att jag får mig iväg nästa sommar 🙂 MVH från Skellefteå

 48. Lisa

  Jättebra sida med användbar information. Jag och en kompis tänkte sticka ut i Europa nästa sommar. Ska bli hur kul som helst!

 49. Fredde

  Jag och två polare funderar starkt på att tågluffa i sommar. Men vilka möjligheter till nöje och underhållning finns det bortsett från att se och uppleva omgivningen? Har du någon speciell händelse som du fortfarande tänker på då och då? Tips tas tacksamt emot. Jag hoppas verkligen nån tar sig tid. 😀

 50. Matilda Jessica

  Tja Fredde! Fan vad gött att mi ocksa ska ut på äventyr i sommar. Det ska nämligen vi med! (: Hur ska ni resa? Hade varit skit kul att höra lite planer från andra. Om du känner för det kan du ju slå ett mail till oss på matildaprame@hotmail.com Ha det fint!

 51. Linda

  gud vad härligt egentligen.. att bara åka iväg sådär. Jag och min kompis funderar starkt på att göra det i sommar, fast vi båda är 17 år gamla..det kanske är en lite knäpp ålder att göra det just nu, men vad vet ¨vi? Låter det helt okej? jag och en till tjej på 17 år ute i europa, med reseparlörer all over us? 🙂

 52. Simon

  Är också grymt sugen på att tågluffa i sommar!
  Blir på semestern i Juli isåfall men kanske blir lite väl varmt neråt Grekland och Italien?

 53. hannah

  är det bättre att åka flera eller funkar det med två personer? två tjejer dessutom, men det funkar nog.. eller vad tycker ni? vill verkligen ha förslag på vart man kan åka och saker att se, helst i väst dåra.. men öst är helt okej 😀

 54. Melinda, JessJess & Madde .O

  Jag tycker att det här var en mycket bra guide, men jag vill gärna ha lite idéer på billiga hotell osv i bla. Danmark, Nederländerna, Frankrike, Italien, och Tjeckien.
  Finns det bra campingplatser eller billiga och trevliga vandringshem som man kan bo på?

 55. Emma

  Planerar att dra ut i europa under sensommaren, men funderar lie på detta med interrail korten. Kan man åka på ett kort till ALLA länder nu, eller är det fortfarande zon-indelning så man måste välja?? Vad jag har förstått täcker det alla länder nu!?

 56. Daniela

  Bra information och lätt att läsa! Funderar på att tågluffa i maj/juni i år, men tror inte att någon av mina kompisar är intresserade av att följa med. Vågar man åka själv, som ensam tjej?

 57. sergeij

  hej! ska tågluffa i sommar och jag tänkte åka till england. undrar om det finns någon färja som ingår i interrail-passet? eller kanske tåg? det blir ju så dyrt att lägga ut pengar på en biljett som inte ingår i tågluffarpasset! är det någon som vet något om detta så vore det jättebra! Tack!

 58. Caroline

  Hej! Jag och en tjejkompis vill hemskt gärna tågluffa i slutet av sommarn 2008. Våran största fråga är om vi verkligen har råd?! Är det ngn som med erfarenhet som kan komma med ett konkret svar på hur mkt de kan kosta? 1 månad i västeuropa, slutet av augusti, för två 19åriga tjejer? Vi är jättetacksamma för alla svar! 🙂

 59. Linda

  Mycket bra sida! Jag och tre tjejkompisar ska ut i juni-juli och luffa. Tanken är att vi ska ta oss till Prag först (möjligen via Berlin), sen Wien, Budapest, Slovenien och Kroatien, sen upp igen och köra lite kust till kust i Italien. Östkust ner en bit, sen korsa landet och köra västkusten upp.

  Hört att nattågen i Italien (iaf på västkusten) ska vara lite scary med folk som stjäl osv, men vi är ju fyra så en kan ju vara vaken. Funderar på väg upp sen, om man ska ta Route du Soleil genom Frankrike eller köra via Österrike hem – vad tror ni?

  Ser sjukt fram emot det här iaf 😀

 60. tågluff juli 2008

  Hej! Blev väldigt intresserad av det ekologiska hostelet ” Csssis”. Sökte på internet utan några resultat. Finns det någon möjlighet att förboka rum där? Det vore väldigt snällt om du kunde ge lite information om det, kanske berätta det exakta läget?

 61. första tågluff

  Tjena! Jag och en kompis har planerat att tågluffa någon gång i början av Juli i tre veckor. Våra Destinationer är följande: Malmö – Berlin-Nice- Barcelona- paris. Några tips på hostels? Är det bra om man bokar innan man anländer till respt. land? Brukar det vara svårt med platser under den perioden. Mycket bra sida BTW!!

 62. Skroutis

  Sjyst guide, mycket matnyttigt.
  Jag och en polare ska ut i juni till juli och köra främst västeuropa och några i öst.

 63. Dennis

  ska ut och tågluffa i juni-juli en månad med 2 kill-kompisar, undrar bara om dessa priser fortfarande stämmer? vi har inga bestämda resmål, tips tas glatt emot 🙂 maila gärna, bruuer@hotmail.com.
  Tack på förhand.

 64. Daniel

  Priserna är ej uppdaterade för årets IR-pass och inte heller de olika varianterna. Har förhoppningsvis tid i sommar att uppdatera artikeln, om någon har siffror och regler för de nya IR-passen är ni varmt välkomna att kontakta mig och hjälpa till att se till så att artikeln är uppdaterad

 65. Louise

  Hej!
  jag och min man ska efter en turkietresa med jobbet på en vecka tågluffa upp till sverige.vi vill åka genom grekland österrike (fotboll) tyskland (min syster bor där) england (shoppa coola kläder)men hur gör man när man kmr till sverige och ska hem t stockholm billigast möjliga? kortet gäller väl inte i sverige?
  MVH Louise

 66. Jenny

  Nä kortet gäller inte i sverige men du får resa billigare med kortet i sverige. så det är ju super 😛 Det är ganska så stor rabatt har jag för mig

 67. JJ

  Grym sida! 🙂
  Louise..du får ju som sagt billigare tågbiljett i sverige med IR kortet, annars kan du försöka med att köpa biljetten via Tradera
  Men då är det verkligen att vara ute i sista minuten som gäller.. Det positiva är att du kan få det sjuuuukt billigt! Trevlig resa o Lycka till!! 🙂

 68. Alexandra

  Tack! Jag och min kille sticker till Barcelona, sen tuffar vi längs kusten..Italien, Slovenien och sist men inte minst landar vi i Ungern hos mina släktingar. Den här sidan har hjälpt oss jättemkt. Skriver ut den och har med din i bagaget på luffen : )

 69. Kristoffer

  Jag planerar att luffa sträckan Valencia – Rom efter kusten i slutet av augusti. Någon mer som planerar detta eller har gjort det förut, maila gärna på prokyon_@hotmail.com

 70. Isabelle

  Med tanke på hur billigt det är att åka tåg nere i Europa, tjänar man väl nästan på att köpa tågbiljetter på plats? Det har jag i alla fall gjort när jag luffat i Italien

 71. Felicia

  Hej !
  Mkt bra sida med bra info, funderar på att samla ihop ett gäng och tågluffa nästa sommar. Vi kommer dock bara vara 17 år då, kan det komma att vara ett problem med t.ex. boende osv? Inte så kul att helt plötsligt stå utan boende i ett land man inte kan göra sig förstådd i ;p

 72. Vix

  Jag ska ut en månad nu sommaren 2009! Vet inte, kan bli problem med tanke på att ni ej är myndiga??

 73. Travelbytrain

  Hej. Först och främst en grymt bra artikel. Hjälpte oss något enormt innan vi drog iväg på våran resa. Nu har vi samlat våra intryck och information om att tågluffa i Europa på http://www.travelbytrain.se

  Förhoppningsvis underlättar det någons förberedelser och självaste resan!

  Lycka till, och ha en grym resa!

 74. Fredrik

  Jättebra Artikel.. Fiack jättemycket insperation inför min resa sommaren 2010.. Tack såmycket

 75. henrik

  hejsan, skönt att få lite tips innan vi ska iväg sommaren 09. Vi är två stycken killar som ska iväg nu denna sommaren, datum inte bestämt. Men hade varit kul att höra av med någon annan ska ska iväg/har varit iväg om lite tips inför resan. Bådas första tåfluffning. tack på förhand 🙂 h.bengtsson@hotmail.com

 76. Hanna

  Hej. jag och en kompis vill tågluffa i slutet av sommaren/hösten nu i år. vill jättegärna ha tips om hur det blir billigast. vilka ställen man absolut inte får missa och så:) vi har väl tänkt oss att göra detta i över en månad!

  hannalilla@hotmail.com är min adress, så kontakta mig gärna! Vill ha massa idéer!

 77. Daniel Lundin

  Jag skall bara skaffa mig ett HTML-redigeringsprogram så att layouten i artikeln blir rätt, sedan så lovar jag en uppdatering av informationen på sidan med nya interrailkort samt med tipsen från alla er resenärer tillagd!

  //Daniel

 78. Alina

  Tack för bra info:)
  Jag och pojkvännen ska sticka iväg nu i slutet på april. Tänkte höra om någon har bra tips på billiga vandrarhem eller dyl?
  Tar emot alla bra tips ni kan komma med, maila mig på alinajonasson@hotmail.com
  Kanske kan man sammanstråla med någon under resans gång…

 79. Annika

  Tack för den samlade inspirationen/informationen. Familjen planerar nästa sommar och kommer hålla koll på denna sida!

 80. Jesper

  Riktigt bra information! Tror ni det blir för lång resa att åka från London via Paris och sen till Athen? Ungefär en månad är det tänkt att vi ska vara borta.

 81. Nina

  super bra sida! kul att någon tar sig tid att fixa och hjälpa andra 🙂 det var ju några år sedan du skrev det här, men hoppas att du är in och skriver fortfarande. för nu har jag bestämt mig för att tågluffa i en månad under maj/juni. jag ska åka till 7 länder. det jag inte förstår är dom här zonbiljetterna! är det inte bara att köpa ett interrailkort för en månad och åka? och när kostar det extra? är det på alla resor eller bara när man bokar pltser? annars kan man väl bara gå på och sätta sig på en plats som är ledig? haha det blev ganska många frågor, men jag är tacksam för svar 🙂 hade

 82. Nelson_Rholiya

  Jag Nelson Rholiya en 30-årig änka med två barn från New York USA såg jag ditt behov av ekonomiskt bistånd, så jag bestämde mig för att berätta vittnesmål från mitt liv för ditt råd.

  Jag förlorade min man 2 år sedan och mitt jobb sex månader senare, förlorade jag mitt jobb eftersom jag inte längre fungerar i mitt jobb på grund av döden av min man på 15 år som verkligen tog en vägtull på mig, blev det mycket svårt för mig och mina barn hade min man och jag inga konkreta investeringar eller finansiering trots att vi båda arbetar då, för vi båda var dåliga ekonomiska förvaltare. Det gick så illa som ingen erbjöd mig värdefull finansiell hjälp, höll skulderna hopar sig och det blev verkligen värre för mig och mina barn, så jag bestämde mig för att söka lån på nätet, men istället för att få de lån som jag sökte var jag lurad en totalt $ 2000 av olika lån företag. Det kändes som om min värld var på väg till ett slut som jag var till mer finansiell kris.

  En dag heter en av mina vänner Rita var tvungen att komma till min undsättning som övertalade mig att få lån från denna firma, känd som Winston Lån Foundation säger att hon litade företaget mycket eftersom de hade hjälpt henne ett år sedan. Jag bestämde mig för att ge det ett försök, till min stora förvåning fick jag mina lån på relativt reducerad inom 24 timmar efter att tillämpa efter ett möte med alla sina former.

  Idag kan jag lugnt säga att det går så bra för mig och mina barn just nu, så om du vill ansöka om lån skulle jag vilja att du ska vara försiktig och jag skulle vill att du ska fatta rätt beslut innan man kommer in i händerna på bedragare som jag, även om du hade blivit lurad och du fortfarande behöver för att lösa den finansiella behov, skulle jag rekommendera dig Winston Lån stiftelsen kan nå dem med deras e-post: winstonloanfoundations@live.com

 83. Fredrik Göhle

  Liten fråga, hur får man tag på platsreservationerna, finns de att få tag på varje tågstation??

Svara till