10 måsten i Moskva

Här kommer den. Astrids lista över tio saker du måste göra i Moskva. Innehållet består av några roliga saker, ett par allvarliga och en riktigt otrevlig! Detta är troligen den enda listan i sitt slag som inte innehåller ett ord om ett visst torg. Läs och låt er inspireras till ett besök i denna kulturella huvudstad.

1. Klappa bronshunden på tunnelbanestation Plosjtjad’ revoljutsii på nosen och önska dig någonting. Stå sedan gärna en stund bakom en pelare och tjuvkika när andra invigda gör likadant. Gamla tanter lägger sina skrovliga händer mot det kalla bronset. Affärsmän sträcker ut handen i förbifarten och låter handen stryka vovven över nosen. Föräldrar lyfter sina barn så de ska nå upp. Jag lovar att det ger en speciell känsla av att vara medlem i något hemligt sällskap. Som om ni alla delar en hemlighet.

2. Äta på Kortjma Taras Bulba. Förutom att det är en riktigt trevlig liten restaurangkedja med billig och god ukrainsk mat så har de här meny på alla möjliga språk, bland annat svenska. Be att få den och försök att inte skratta ihjäl dig! Därur kan du nämligen beställa saker som «nytt sammanpressad ut fruktsaft» och «gasade drycker». Har funderat på att erbjuda mig att korrigera den översättningen lite, men det skulle ju förstöra hela upplevelsen!

3. Gå på folkdans på DOM .Ett säkert kort för att få motion, insikt i rysk folkkultur och många skratt. Som jag skrev i min artikel «Natt i Moskva» anordnar man Krutukha (master class i rysk folkdans!) ungefär en gång i månaden på klubben DOM på Novokuznetskaja. Då är det «alle man på golvet» som gäller och du får en snabb genomgång av danserna innan de dansas till levande musik och glada utrop. Det krävs inga direkta ryskkunskaper eftersom fördansare visar stegen.

4. Ta kort på dig själv tillsammans med valfri staty av Lenin.Trots den ryska kommunismens nederlag står han fortfarande kvar här och där, fader Lenin. På Oktjabrskaja åker ungdomarna skateboard och rollerblades runt den store kommunistledaren. På monumentkyrkogården nere vid Moskvafloden en bit därifrån finns ett otal statyer över densamme, med opropotionellt stort huvud för att visa hur oändligt klok han var.

5. Bli utskälld av en sur tant.Moskva bjuder på ett otal chanser att bli utskälld av tjuriga ryska babusjkor. Att ta kort inne på ett museum är ett säkert sätt. Att ställa en fråga till tanten som vaktar spärrarna i tunnelbanan är ett annat. Inte resa sig för en tjock gumma på bussen/metron. Skratta i en kyrka. Le mot en tiggare. Vara oförskämt glad i allmänhet.

6. Ta kort på KGB-fängelset på Lubjanka.Egentligen en ganska tråkig byggnad, ändå har jag en massa kort på den. Jag tar ett nytt kort varje gång jag går förbi av den enkla anledningen att det inte är tillåtet. Står det en polis i närheten när du tar kort kommer han att vissla i sin pipa och höja sin batong. Står det ingen polis i närheten så kan du lägga ännu ett KGB-kort till samlingen.

7. Åka svarttaxi.Redan klockan ett på natten motas hundar och hemlösa ut på gatan när tunnelbanan stänger. Går du ut en kväll är således risken överhängande att du inte hinner med sista tunnelbanetåget hem och istället tvingas stoppa en bil på gatan. Moskva är inte som London eller Madrid där var tredje bil är en taxi. Däremot är varannan Lada en potentiell svarttaxi, så du behöver garanterat inte stå och vifta länge! Förr blev bilförarna förnärmade om du frågade vart bilbältet tagit vägen. Numera har de satts in igen och du ombedes vänligen spänna fast dig. 500 rubel i böter är inget som lockar…

8. Åka med Andrijakivagnen i Metron.Den mörkblå tunnelbanelinjen trafikeras av det lätt snyggaste metrotåget. Med sitt storblommiga akvarellmönster känner du säkert igen det! Tåget var en gåva till moskvaborna på internationella barndagen 2007 från konstnären Sergej Andrijaki och hans akvarellskola. Några av tavlorna som pryder väggarna inne i vagnarna är målade av Andrijaki själv och andra av hans elever. Det är naturligtvis olika tavlor i alla vagnar så för att hinna se så många som möjligt gäller det att skynda sig att springa till nästa vagn varje gång som tåget står stilla på en station!

9. Åka «hare» med en «hund».På rysk slang kallas pendeltågen för «hundar» och fripassagerare är «harar». En stor del av resenärerna på pendeln åker «hare». Vanligt är att man köper en biljett till en station i närheten för att komma genom spärrarna och ut på perrongen, men sedan åker betydligt längre än så. (Har man dåligt med pengar men gott om tid så kan man på detta vis förflytta sig hela sträckan Moskva-St. Petersburg för ett par kronor!) På pendeltågen finns flera sätt att spendera de pengar du som hare inte lagt på biljetten. Man kan köpa glass, nötter eller diverse krimskrams av försäljare eller kanske lägga pengarna i en tiggares eller musikants mössa istället.

10. Umgås med ryssar.En punkt som utlänningar i allmännhet och turister i synnerhet oftar missar. Förmodligen inte av ointresse utan av den enkla anledning att man inte känner några. Jag vill därför slå ett slag för småpratande med främlingar på stan! Människor är så onödigt rädda för varandra. Några populära sätt att umgås är att gå på bio (kino), grilla (sjajlyk), ta en öl (pivo) tillsammans eller bara promenera (guljat’) i någon park (park).

4 kommentarer på 10 måsten i Moskva

 1. Roine

  Min favoritskribent är tillbaka. Trots jag aldrig varit där, så har du fått mig att förstå, varför du tycker om den där staden så mycket.

 2. Pia

  Kul artikel!!! Man blir sugen på att prova så fort man läser den! Snyggt poserande förresten 🙂

 3. Anders

  Ja, jättebra Astrid, men du har missat de två allra roligaste platserna i Moskva tycker jag.
  Dels Gagarinstatyn, dels Parken för Sovjetunionens framsteg (Vdcch eller vad den heter).
  Bägge helt hysteriskt komiska, tycker jag!. Sovjet i ett nötskal…

 4. Astrid Sallstrom Rykova

  Jadu Anders, Super-Gagarin på en piedestal är ju onekligen en rätt så komisk (läs: skrämmande) syn! 😉

Svara till