Fenomenet ”Rysspop”

Astrid bor i Moskva och här kommer hennes första artikel här på backpacking.se. I den här artikeln väljer hon att skriva om fenomenet ”rysspop”.

Jag upphör aldrig att förvånas över hur populära våra gamla 90-talshits fortfarande är här i Ryssland. Här tjänar avdankade gamla artister från väst storkovan på att uppträda på diverse VIP-tillställningar och på radio (och då menar jag alls inte bara på ”Retro FM”) spelas stup i kvarten E-Type och Ace of Base. Kanske var det så att Ryssland, när perestrojkan kom, kastades rakt ut i Västeuropas musikträsk och medan vi gått vidare trampar Ryssland fortfarande vatten i nämnda bottenlösa träsk.

Men för all del, Ryssland har ju sin egen inhemska musikindustri också. Den består till allra största del av Alla Pugatjeva (rysspoppens ”grand old lady”). Jadå, samma Alla som på 1970-talet närmast avgudades av radio- och TV-profilen Jacob Dahlin och medverkade i TV-programmet Jacobs stege 1980. Den gamla primadonnan har ett finger med i varje stjärna som tänds på den ryska pophimlen. Och själv uppträder den nu 57 år gamla damen flitigt på diverse popkonserter, allt som oftast iklädd minikjol, lackstövlar och med nåt fladdrande tygstycke över axlarna. Det är nästan svårt att tänka sig att hon en gång i tiden var en vacker ung sångerska med en vacker ung röst.

Precis som mycket annat i Ryssland är musikindustrin korrupt. På Fabrika Zvjezd (Fame Factory) skapas stjärnor enligt löpandebandsprincipen och varje år släpper ett otal Masjor, Natasjor, Dimor och Sasjor sina debutalbum, vilket resulterar i ett stort antal ”one hit wonders”. I längden finns det förstås inte plats för alla ”fabrikstillverkade” stjärnor och det enda sättet att hålla sig kvar i strålkastarljuset är att gifta sig rikt eller bli vän med allas vår Alla. Den populäre sångaren Filip Kirkorov tog det säkra före det osäkra och gifte sig med den 18 år äldre Pugatjeva!

Rysspoplåtarna är uptempo och trallvänliga med texter av det banalare slaget. Ett utmärkt exempel är Masja+Sasja med popgruppen Fabrika 3, som verkar vara baserad på den gamla ramsan ”jag gillar en kille…” om ni minns den.

”Hon heter Masja
Och hon älskar Sasja,
Men han älskar Dasja
Och bara henne.”

Shanson
Ordet kommer förmodligen från franskans ord för sång, men rysk Shanson är inte bara sånger utan en hel livsstil. Shansonen har sina rötter i de ryska fängelserna. Den framförs av före detta fångar och handlar kort och gott om deras liv och leverne. Om en brottslings hårda öde. Ej att förväxlas med den amerikanska gangsterrapen! Här är det nämligen inga unga, svarta, muskulösa män i rampljuset utan förgrundsgestalten är en medelålders, lönnfet gubbe i militärkläder. Kompet består ofta av synthtrummor, synthbas och synthpiano. Allt för att den ska kunna spelas av en man med en synth ute på gatan.

”Vem tycker synd om en tjuv?” frågar sig Viktor Petljura, ”Endast med vodka lever vi!” sjunger Mikhail Krug och Kontra höjer en skål för mamma. Nu måste man förstå att i Ryssland har man en lite annorlunda inställning till kriminalitet än vi har i Sverige. Här umgicks i slutet av förra århundradet höga politiker fritt med ledarna för de värsta kriminella gängen, som om det vore det självklaraste i världen.

Man är helt enkelt inte bra på att bekämpa brottslighet, om det över huvud taget är ett mål man har. Tvärtom! Även den mest laglydiga västerlänning förvandlas kvickt och kan i Ryssland, utan att ha speciellt dåligt samvete för det, bidra till korruptionen genom att gå med på att ge mutor till poliser. Jag säger ”gå med på” eftersom detta sällan är något västerlänningen själv kommit på utan i regel antyds av polisen i fråga. ”Men poliserna får ju så dålig lön” och ”det finns ju ingen som tar hand om de stackars pojkarna” så jag tror nog att svaret på Viktor Petljuras fråga blir: ”Alldeles för många!”

Musik i Metron
Precis som i alla städer är det i Moskva vanligt med gatumusiker. De kan delas upp i tre kategorier:

+ Pojkar med gitarr – Repertoaren hos dessa består i stort sett alltid av låtar av bandet KINO, vars sångare Viktor Tsoj tragiskt omkom i en bilolycka och blev de ryska gitarrpojkarnas hjälte och martyr. (Om du kommer till Moskva så besök gärna ”Tsoj-väggen” på en tvärgata till Staryj Arbat, där fansen skriver meddelanden till sin saknade idol.) Pojkarna med gitarr är ofta omgivna av en grupp sjungande ungdomar som hoppar på förbipasserande och ber om ett litet bidrag till kassan.

+ De ensamma musikerna – trumpetare, saxofonister, violinister. Deras repertoar består alltid av ”Gorod, kotorogo njet”, från den populära TV-serien ”Banditskij Peterburg”. Ibland kan även någon annan låt ingå. De ensamma musikerna påträffas oftast i övergångar mellan två tunnelbanestationer.

+ Banden – Två eller flera musiker som spelar tillsammans. Dessa ses mest på turiststråket Arbat, konkurrerande med gitarrpojkarna. Vid ingången till det underjordiska shoppingcentret Okhotnyj Rjad står faktiskt ofta en hel liten ”symfoniorkester” som tjänar ihop till sitt levebröd genom at bjuda turisterna på klassisk konsert!

5 kommentarer på Fenomenet ”Rysspop”

 1. Ulrika

  ”Ej att förväxlas med den amerikanska gangsterrapen! Här är det nämligen inga unga, svarta, muskulösa män i rampljuset utan förgrundsgestalten är en medelålders, lönnfet gubbe i militärkläder. Kompet består ofta av synthtrummor, synthbas och synthpiano. Allt för att den ska kunna spelas av en man med en synth ute på gatan”

  Ha ha, jag vill så gärna se det med egna ögon!:)

 2. Anders

  Schysst artikel! Har rest genom Ryssland(transsibiriska whatelse?) men landet är för mig trots sin storlek och forna inflytelse relativt okänt. Väldigt intressant om dagens Ryssland. Skriv gärna mer som sagt. Tjipp

 3. Alex mcfire

  Musik konserten i Nightwatch, som Vampyrdamen bjuder på är inget vidare.
  Hon är tydligen stor stjärna i Ryssland.

 4. Påhlsson

  Hej Astrid ! Vi sitter i Huskvarna. IngMarie, Ingvar, Sara, Ola, Evelina och har nyss läst din blogg. Den var mycket intressant och levande. Vi hälsar och grattar till kommande födelsedag.

Svara till