Moskva – kyssarnas stad

Att kyssas är bra för många saker. Man kommer närmare den man älskar, både fysiskt och psykiskt. Man delar med sig av en hel del trevliga kemikalier. Och så är det ju härligt! Fundera nu på denna fråga: Var någonstans är det näst intill obligatoriskt att kyssas? I rulltrappor förstås!

Det blir ett naturligt stopp i stressen för att orka gå uppför rulltrappor! Moskvas tunnelbanas rulltrappor är helt perfekta för kyssar. De är långa, tar ofta flera minuter, och belysningen är sensuellt nedtonad. Är ena partnern längre än den andre gör trappstegen det bekvämt att få munnarna på samma nivå. Att man sedan blir uttittad av alla på väg åt andra hållet är sånt man får ta!

I en storstad som Moskva är det inte lätt att hitta avskilda pussplatser så det är kanske lika bra att göra tvärtom! Att samlas flera hundra par på ett torg och kyssas!

Den 15 september förra året anordnade två studenter en aktion som de kallade för «Moskva – en kyssande stad». På Rysslands motsvarighet till facebook, «vkontakte.ru», ombads unga par delta i festligheterna. Man lade ut information om tidpunkt och plats. Platsen var runt statyn av fältmarshalk Zjukov på Manezjnaja plosjad’ och alla skulle börja kyssas när klockan i Kremlmurens klocktorn slog åtta och en av arrangörerna släppte upp en hjärtformad ballong mot kvällshimlen.

De hade till och med hittat på kodord för dem som inte hade någon att gå dit med men ändå ville ta del av den kärlek och värme som alla kyssarna skulle skapa. De kunde gå fram till någon ensam och fråga: «Var ligger biblioteket?» Ett jakande svar lät såhär: «Kom så följer jag dig»  medan svaret «Vad då för bibliotek klockan tre på natten?» betydde att personen var upptagen. Aktionen var väldigt uppskattad och alla bjuds därför att delta i de planerade årliga uppföljarna.

Min personliga favoritpussplats är den lilla kuren strax norr om stadshuset på Tverskaja ulitsa. Kanske har det varit en vaktkur men nu patrullerar vakterna framför den röda byggnaden och kuren står övergiven. Den ser nästan ut att längta efter att få hysa in ett kyssande par mellan sina tre väggar. Den fjärde sidan vetter ut mot vägen, där dyra bilar susar förbi utan att någon lägger märke till er där ni står. Ett riktigt ösregn förstärker känslan av en skyddad plats mitt i stadens dunkande hjärta.

Fast den plats där moskvaborna pussas mest är nog ändå vid Pusjkinstatyn på Pusjkinskaja ploshad’. I Ryssland är det nämligen brukligt att kindpussas. Ni minns kanske eller har åtminstone säkert hört om de ryska presidenternas envisa kindpussande med all världens politiker! För att inte tala om den berömda och ganska så innerliga broderskyssen mellan Östtysklands Honecker och Sovjets Brezhnev som avbildades på Berlinmurens östsida av Dmitri Vrubel’. Bestämmer man träff med någon i Moskva så finns det två varianter av mötesplats, vid Pusjkin och vid Zhukov (just precis, där masspussandet ägde rum!).

2 kommentarer på Moskva – kyssarnas stad

  1. Susanne

    Tusan, man kan tydligen inte skriva kommentarerna på ryska… men det var en bra artikel!

Svara till