Teater i Moskva – ett magnifikt och billigt nöje

Jag är inget teaterfreak direkt, under mina snart fyra år i Moskva har jag gått på teater bara en handfull gånger. Det är inte mycket med tanke på att det kryllar av teatrar i den här staden och biljetterna är väldigt billiga. För att kunna njuta av en teaterföreställning i Moskva krävs förstås vissa grundläggande kunskaper i ryska språket, gärna mer än så. Balett däremot kan uppskattas av alla men teatrar som sätter upp baletter, operor och musikaler kan tyvärr nästan räknas på ena handens fem fingrar. Här kommer en kort beskrivning av några av dem.

Vart kan man gå?

Den mest kända teatern är förstås Bolsjojteatern. Just för tillfället är den gamla scenen stängd för renovering men den nya är definitivt värd ett besök även den. Nya scenen ligger till vänster precis bakom den stora teater ni brukar se på vykorten. Precis som den gamla Bolsjoj så har den nya en rund sal, vilket gör det svårt att se mer än halva scenen om du har en kantplats på balkongen.

Man kan faktiskt förstå pappan i filmen en film jag nyligen råkade se på TV som tog sin son från balkongen och satte honom på en tom plats i mitten. Sedan klådde han upp ett halvt militärkompani i hallen utanför för att hindra dem från att förstöra sonens första intryck av Bolsjojteatern.

I taket hänger en imponerande kristallkrona och målningarna, föreställande diverse kända eller mindre kända personage från baletter och operor, är gjorda av den georgiske konstnären Zurab Tsereteli . Samme konstnär har även gjort bland annat statyn av den store Peter på ett ack så litet skepp vid Gorkijparken (den som egentligen föreställde Columbus) men ”uppenbarligen var han bättre på att måla”, som min väninna mycket finkänsligt uttryckte det.

På Bolsjojteaterns nya scen sätter man ofta upp klassiska baletter och operor i moderna tappningar. Några gillar det, andra håller sig hellre till de gamla goda tyllkjolarna och bensträckningarna, det är förstås en smaksak.

En annan favorit bland både utlänningar och ryssar är att gå på traditionella ryska balettföreställningar inne i Kremlpalatset. Här kan man se klassiska baletter som Svansjön och Nötknäpparen till musik av t.ex. Tjajkovskij, Rimskij-Korsakov eller Stravinskij.

Biljetterna är mycket billiga, särskilt om man nöjer sig med en balkongplats. Sikten är god överallt, men ska du sitta långt bak kan det ändå vara idé att ta med (ev. hyra) en liten kikare. Från fönstren får du i pausen dessutom en glimt av Putins arbetsplats och den allra äldsta stadskärnan, Kreml.

Moskvaoperettan kan man för en billig penning se en operett av Strauss, Kalman, eller varför inte klassikern My Fair Lady. Operetter är lättsammare och skojfriskare än operor och innehåller en del prat också, på ryska förstås. Här på teatern har även spelats bejublade ryska versioner av de populära franska musikalerna ”Notre Dame de Paris” och ”Romeo et Juliet”.

Nya Operan ligger i den lilla söta parken Sad Ermitage på Petrovka. I parken hålls utomhuskonserter om somrarna och på vintern är här skridskobana. Som namnet antyder sätter man på Nya Operan mest upp operor, men även några baletter, bland annat min favorit Bolero.

I slutet av Gorkijparken, i närheten av den nybyggda gångbron över Moskvafloden ligger den lilla färgglada och hemtrevliga Musikdramateatern Stas Namin. Där spelar man faktiskt, hör och häpna, Jesus Christ Superstar på engelska! Men ring helst och dubbelkolla programmet, när en kompis och jag skulle gå dit råkade vi nämligen hamna på en konsert med någon indisk dansguru. Intressant men inte direkt vad vi hade tänkt oss. Dessutom ingår i repertoaren en hel hög andra musikaler på ryska.

På Staraja Basmannaja ligger Nya Baletten, en yttepytteliten teater och när man står och väntar på att bli insläppt får man en känsla av att alla känner alla. Biljetterna kan tyckas vara i dyraste laget (ca 300 rubel) men priset är förmodligen såpass högt eftersom det inte går in speciellt många åskådare på varje föreställning. Intressanta moderna balettuppsättningar men tyvärr inte alltid levande musik.

Var köper man biljett?

På nätet kan du beställa teaterbiljetter. Till de flesta föreställningar finns biljetter att köpa i vanliga teaterkassor, små bås som finns utplacerade överallt i staden, särskilt vid tunnelbanestationer. Men vill du inte betala ett öre mer än nödvändigt rekommenderas att köpa biljetten i kassan till teatern du vill gå på. Om det är en populär föreställning du vill gå på måste detta göras i förväg eftersom de flesta billiga biljetter köps upp tidigt för att säljas dyrt utanför teatern innan föreställningens början. Listig business som det säkert tjänas en och annan rubel på.

2 kommentarer på Teater i Moskva – ett magnifikt och billigt nöje

Svara till