Genève – utflykter och eskapader

Kärleksbron, en av huvudattraktionerna i AnnecyMed ett utmärkt geografiskt läge tillsammans med att vara ett av de transportmässiga naven i Schweiz erbjuder Genèves omgivningar en spännande kombination av sevärdheter. Vad sägs om att åka skidor i Chamonix, ta cykeln ut på landsbygden, strosa runt i romantiska Annecy, resa till metropolen Lausanne eller besöka Lord Byrons favoritplats – slottet Château de Chillon? Backpackings Johan vet vilka dagsutflykter du inte får missa.

Annecy

Beger du dig fyra mil söder om Genève, en resa på strax under en timme med bil eller buss, når du den romantiska franska staden Annecy. Detta historiskt sett tätt förknippade Savoy-område utgör en tillflyktsort för naturälskare med nationalparker, Frankrikes näst största sjö och urskogar som omger den vackra staden. Parkerna Imperial Palace och den Europeiska trädgården, slussarna Vannes du Thiou och de äldre delarna av staden med katedralen är platser att anbefalla. Men huvudattraktionen är kärleksbron som flockas av nykära liksom nyfikna turister.
 

Chamonix

Den berömda skidorten Chamonix, vid foten av Mont Blanc, är väl värt ett besök. Resan i sig blir en upplevelse när motorvägen går igenom den vackra Arvedalen. Under denna tvåtimmarsfärd föses man långsamt uppför Alperna ackompanjerad av en utsikt som griper tag i en och där man lättvindigt trycks tätt intill fönstret för att bevittna detta skådespel. Väl framme kan du efter att ha färdats i linbana befinna dig uppe på nästan 4 000 meters höjd och se ut över Europas högsta berg, Mont Blanc.

Besöker du platsen på vinterhalvåret finns det ett helt skidsystem som anledning att göra denna vistelse längre. På sommarhalvåret är det minst lika nöjesfullt, då staden erbjuder en fullspäckad lista på utomhusaktiviteter där du bland annat kan hoppa på stigen Grande Randonnée nummer 5 som börjar i Holland och slutar i Nice.

Landsbygden

Med bil eller förslagsvis cykel kan du göra en av de mest befriande sysselsättningarna, bege dig ut på en tur på landsbygden. Utan att behöva rätta sig efter båt, buss eller tåg framstår denna aktivitet som något av det mest fridfulla. Oavsett väderstreck finner du att Genèvesjön gör jorden bördig och åkrar av vin radar upp sig i kantonen. Med tålamod som enda tidsbegränsning och tanken som din kamrat kan detta bli en massage för själen och en avtrubbning på all hets i staden. En fin väg för en cykeltur är också längs med Genèvesjön där man kan betrakta Genèves väg från storstad till silhuett.

Nyon

Första stoppet för tågen från Gare Cornavin med avgång till destinationer norröver är staden Nyon. Denna stad ser inte mycket ut för världen men hyser faktiskt UEFA:s högkvarter. Har du tur kan du få bevittna lottdragningen av de årliga europeiska klubbmästerskapen såsom Uefa cupen, Intertoto cupen och Champions League.

Lausanne

OS är ett ord som ofta sammanfaller med denna ort då staden rymmer såväl det Olympiska museet som Internationella Olympiska Kommitténs huvudkontor. Lausanne, eller som romarna först döpte staden till – Lousanna, är i dag en modern stad belägen på tre kullar och känd för sitt stora sportutbud, rika kulturliv och av antalet högskolor och universitet.

Montreux

Fortsätter du med tåg från Lausanne når du inom en timme den mysiga staden Montreux. Vandrar du på den underbara strandpromenaden möts du snart av en något bisarr blandning. På ena sidan har du en känd marknad som folk brukar flockas kring vid främst juletider, rakt framför dig utmärker sig en staty av Queens framlidne sångare Freddie Mercury och på andra sidan serveras du en sagolik utsikt över Genèvesjön och Alperna.

Fullt förståeligt om du har svårt att slita dig från omgivningen och åter bege dig till Genève utan istället föredrar att utforska denna plats vidare. Staden har ju fler äss i rockärmen. För kopplingen till musik slutar inte med Freddie Mercury. Montreux är också känt för Deep Purples låt ”Smoke on the Water” från år 1971 som handlar om när stadens Casino brann ned.

Glion

I närheten kan du med linbana ta dig uppför berget för att förbättra din utsikt och kanske avlägga en visit på en av världens främsta hotell- och restaurangskolor, Glion Institute of Higher Education. Faktum är att i hela regionen, från Lausanne och till kantonen Vaud med Montreux, finns ett flertal ypperliga hotell- och restaurangskolor liksom förstklassiga hotell och restauranger vilket medför att man som resenär kan avnjuta goda måltider och vakna upp utvilad.

Château de Chillon

Lite längre nedför sjön ligger ett stort klippblock ute i vattnet. På detta byggdes på 1100-talet Savoyens slott Château de Chillon. Från början agerade fortet som bank där förbiresande kunde lämna in sina gods för en summa pengar medan de vilade sig inför fortsatt resande. På vintrarna sägs det att oljud kom ifrån slottets nedre del som hade öppningar mot havet. Dessa oljud var dock inte ifrån något sjöodjur eller monster utan från munken François Bonivard.

I mitten av 1500-talet fängslades François för sitt uttalade missnöje mot Savoyen. Han blev satt vid en påle i sex år där vattennivån ibland sträckte sig upp till midjan. Efter sin fängelsetid skrev François gripande historier där han berättar att hans främsta farhåga var att frysa ihjäl på vintern. Dessa historier blev Lord Byron fäst vid och hans intresse och engagemang har kommit att bli väldigt viktigt för slottet. Tack vare hans donationer och de berömda dikterna The Prisoner of Chillon står sig slottet än i dag. En utflykt till Château de Chillon är väl rekommenderat då detta Savoyens näste numer är ett museum.

Hermance

Är man ute efter utflykter på lite närmare håll finns det fortfarande ett stort utbud av platser att besöka. Ett exempel är orten Hermance som ligger mindre än två mil utanför staden Genèves gräns. Här kan man lugnt promenera runt på stadens gator, ta en båttur, fika på ett lokalt pâtisserie (konditori) och därefter bestiga stadens torn för att bli av med kalorier och få chansen till en bra utsikt.
 

Salève

Vill du komma upp till Alperna snabbt men inte färdas långt är linbanan till Salève ett utmärkt alternativ. Linbanan kostar 10 € och tar dig upp till över 1 000 meters höjd. Väl uppe kan du besöka byn, gå runt i naturen och bara njuta av utsikten.

Med detta som bakgrund åskådliggörs möjligheten att aktivera sig på ett flertal olika plan och där du på ett enkelt och billigt vis kan få med dig mycket i bagaget från Genèves region.
 
Bon tour!
 

Tåg
I Genèves centrum finner du den dynamiska Centralstationen, Gare Cornavin. Härifrån kan du snabbt förflytta dig till lokala byar liksom till långväga städer.

Buss
Den största busshållsplatsen i Genève heter Gare Routiere och är belägen vid Place Dorciere med anhalter runtom i hela regionen.

Härifrån avgår även bussarna upp till skidorter så som Chamonix och guidade turer där Keytours är största reseoperatör.
 
Cykel
Har du valt att lämna din egen cykel hemma finner du lätt och enkelt ett substitut i Genève. På platser så som bakom tågstationen och vid Bains des Paquis kan du gratis hyra cyklar, endast en deposition begärs.

Bil
Förfarandet att hyra bil i Genève är inte mycket olikt det i Sverige. De flesta kända uthyrare går även att finna här, däribland Avis och Hertz.

 
Färja
Genèvesjön kantas av flera intressanta samhällen som är förtjänta en visit. Till dessa kan du ta dig genom en mängd bolag. Du kan välja alltifrån korta turer på promenadavstånd till snabbåtar och heldagsutflykter med fondue och gourmetmat ombord som tar dig ända till andra sidan av sjön.

5 kommentarer på Genève – utflykter och eskapader

 1. Tsk

  Jag som alltid trott att Genéve är huvudstaden i Schweiz… Lausanne med omgivningar är väl en stor stad nog för en separat artikel? Chamonix ligger väl i Frankrike, eller?!
  Annars är det hyfsat intressant beskrivet…

 2. Johan Arnberg

  Tack för din kommentar!
  Så vitt jag vet räknas Bern som huvudstad men Genève är en av Schweiz större städer. Lausanne är en annan stor stad i Schweiz och jag håller med dig om att den är väl värd en egen artikel. Staden är däremot svår att undvika som utflykt från Genève varpå jag valde att i princip enbart nämna Lausanne och ge möjlighet för fortsatt utrymme och utforskning. Genève ligger, som du nämner och jag skriver, på gränsen till Frankrike. Följden blir att utflykterna hamnar på endera sidan gränsen.

 3. Stefan

  En annan sak som intressant att få veta är språkskillnaderna. Schweiz har väl bara knappt 1/3 av Sveriges yta men ändå fyra officella språk. Jag har hört att det inte alltid är så lätt att klara sig på bara engelska. Träffade för några år sedan på en ingenjörsstudent under en resa i Östeuropa. Han var uppvuxen i Lausanne och hade bara tyskan som modersmål men var riktigt bra på engelska och bor numera i Bern.
  Har du själv släktingar eller vänner i Genéve = anledningen till att du har detaljerade kunskaper om staden?

 4. Johan Arnberg

  Tjena Stefan!
  Jo jag har både släkt och vänner i Genève så det har blivit en del resande dit och till områdena runtomkring. Jag talar inte franska men min uppfattning är att jag klarar mig bra med engelskan i Schweiz som helhet men Genève i synnerhet. Bättre än vad jag gjort när jag rest runt i andra europeiska länder. Troligtvis för att de har fyra officiella språk som du nämner men även för att Genève är en väldigt internationell stad. Hoppas det var svar på dina funderingar.

Svara till