Guide till Swaziland

Strax söder om Krugerparken, inklämt vid gränsen till Mocambique och Kwa-Zulu Natal, ligger pyttelandet Swaziland. Ett av världens minsta kungadömen. Många väljer att köra rakt i genom Swaziland på väg mot Durban men med den här artikeln vill Backpackings Minna tipsa om allt som detta fantastiska lilla land har att erbjuda.

En sak som jag, som bott i Sydafrika ganska länge, märkte på en gång är vad otroligt gästvänliga och trevliga folk generellt är i Swaziland. Alltid hjälpsamma och ytterst mån om att man ska hinna uppleva så mycket som möjligt av landet som de är så oerhört stolta över.

Swaziland är Afrikas enda absoluta monarki och har varit helt självständigt från Sydafrika sedan 1968. Det tar bara några timmar att köra från norr till söder så många väljer att stanna bara en natt på vägen, men med den här artikeln hoppas jag kunna ge tillräckligt med tips för att få folk att stanna lite längre. Som backpacker är kanske Baz Bus det vanligaste alternativet att ta sig runt i Sydafrika och Swaziland men personligen tycker jag att man ska köra runt själv.

Om man har hyrt en bil i Sydafrika och vill köra in i Swaziland ska man se till att hyrbilsfirman har utfärdat ett brev som säger att det är ok att ta bilen över gränsen. Det är bara att kontakta hyrbilsfirman innan man plockar upp bilen så slipper man vänta på plats. Vid gränsen får man först gå in till passkontrollen och sedan tullen. Vid tullen får man betala cirka SZL 50.00 för att man har en utlandsregistrerad bil.

  • Mer allmän information om att hyra bil

Swaziland har sin egen valuta, Lilangeni (SZL) men sydafrikanska rand fungerar lika bra så det är lite onödigt att växla. Det finns ett antal gränskontroller att välja mellan och det är värt att kolla upp öppettider innan ifall man vet med sig att man kommer att vara sen. Kör man direkt från Johannesburg så tar det cirka 3,5 timmar till gränsen och från södra delen av Krugerparken cirka 1 timme. Landet är bara cirka 15 mil långt från norr till söder.

Något man ska tänka på när man kör i Swaziland är att vägarna ofta är i mycket sämre skick än i Sydafrika med många så kallade ”potholes” – hål i asfalten, och sedan finns det dessutom många kor på vägarna. Längs vägarna ser man ofta folk som säljer diverse hantverk och detta är något Swaziland är känt för. Allt från handvävda korgar, glas och stearinljus till silversmycken. Ett shoppingparadis.

Kommer man in från Krugerhållet via Jeppes Reef rekommenderar jag ett stopp i Piggs peak och naturreservatet Phophonyane Falls. Många vackra vandringsleder och här kan man bo i bekväma tält nere vid floden eller varför inte prova på de traditionella ”bikuporna”.

Fortsätter man söderut mot administrativa huvudstaden Mbabane kommer man att köra i genom ett böljande landskap med stora kullar och enorma vidder. Kör den vackra sträckan runt Magugadammen och passa på att stanna till vid Ngwenya Glass factory där man kan köpa handblåsta glas. Denna fabrik startades och sponsrades av ett svenskt företag som tog ner alla maskiner och lärde upp glasblåsare. Härifrån är det en kort körsträcka till Mbabane (cirka 25 minuter) och det är i detta område de flesta väljer att övernatta.

Mbabane ligger djupt nere i en dal omringat av berg och en kort körsträcka utanför staden ligger ytterligare en dal; Ezulwini Valley (Valley of heaven). Det är här de flesta hotell, guesthouses och backpackers ligger och detta är landets kulturella centrum med flera stora swazimarknader, cultural villages, restauranger, craft centres och mycket annat. Vill man bo lite mer ute på landet kan man istället välja hotellet Forester’s Arms som ligger ute i skogen cirka 30 minuter från Mbabane. Här har de flera vandringsleder och hästridning.
 
Det finns ett antal olika dagsturer att välja mellan. Följ med ut till en by och se hur de handvävda korgarna tillverkas och så småningom når ut till kund. Var med om en kulturell upplevelse och prova på olika maträtter, se traditionell dans och lär er mer om swaziseder och bruk. Prova på forsränning eller besök några av ett oräkneligt antal vackra vattenfall.

Swaziland har ett antal vackra naturreservat, främst i Lubombo regionen, ett område som sträcker sig från norr till söder längs Mocambiques gräns. Man kan antingen åka ut på guidade ”game drives” i 4X4 fordon eller i vissa reservat kan man även köra runt på egen hand i hopp om att få syn på ”the big five”.
 
Fortsätter man söderut mot Durban är det cirka 630 kilometer från Mbabane och då rekommenderar jag att man stannar till i St Lucia där vackra stränder, ännu mer safari och ett stort marint djurliv i form av havssköldpaddor, valar och delfiner väntar.

3 kommentarer på Guide till Swaziland

  1. Jimmy Peterson

    Härligt att få läsa om Swaziland! Har alltid velat åka dit och det står på min prioritetslista över framtida resmål. Men det här var nog första gången jag faktiskt läst ett resereportage därifrån, så det var mycket uppskattat.

  2. Victor Lombard

    Väldigt kul läsning Minna, var där 2 dagar i vintras men var faktiskt inte alls lika förtjust i landet. (kanske inte gav det tillräckligt stor chans). Men läsningen fick mig iallafall att drömma tillbaka lite. (Vill också passa på att varna alla som läser detta, för korrupta poliser som står längs vägen från Keugerparken. de vill ha 2-300 rand för att inte ta dig till stationen)

Svara till