Att hoppa världens högsta Bungy jump

En av attraktionerna längs Garden Route i Sydafrika är världens högsta komersiella bungy jump från en bro vid Bloukrans river. Som guide har jag åkt förbi och tittat på ”stollar” som hoppat hur många gånger som helst men aldrig planerat att själv göra det (riktigt höjdrädd)..tills den dagen då min far befann sig bland mina gäster och utmanade mig…

Jag är bosatt i Sydafrika sedan flera år tillbaka och jobbar bl a som lokal guide. En av de vanligaste rutterna som körs är längs Garden Route och jag har vid ett oräkneligt antal gånger stannat med mina gäster för att kolla när andra hoppat bungy vid Bloukransbron (216m högt!).

Det ser riktigt läskigt ut och absolut ingenting jag själv planerat att göra. Gjorde ett pytte Bungy i Australien för en massa herrans år sedan men har sedan dess blivit äldre, klokare (?) och betydligt fegare. Jag har ofta skämtat att om någon av mina gäster (som alla i princip är 50+ gamla) vill hoppa, så lovar jag att hoppa. Aldrig någon som nappade på förslaget förrän för ca 1.5 år sedan då papsen befann sig på min buss ihop med ett 30 tal andra gäster modell äldre.

Jag körde mina vanliga kommentarer om bungy och erbjöd alla i bussen att vi kunde stanna till nästa dag när vi skulle köra förbi igen. Döm om min förvåning när min far, som dessutom skulle fylla 60 år dagen i fråga, sträcker upp handen och säger att han vill hoppa! Eftersom jag varit så kaxig tidigare hade jag inget annat val än att hänga på och i farten fick jag med mig två andra damer, bägge över 60.

Min far hoppade först och jag tror aldrig jag sett honom så himla glad och nöjd som när han virades upp. De andra damerna hoppade också och sedan var det bara lilla jag kvar…. killarna som sköter repen började räkna ner…5, 4, 3, 2 ….BUUUNGYYYY!

Och visst hoppade jag. Skrek så att jag tappade rösten och inte kunde prata inför gruppen på två hela dagar, men hoppade gjorde jag.

Och vilken fantastisk känsla! Så om ni kör förbi..var inte fega utan ”just do it”, kan jag så kan vem som helst. Bloukrans bron ligger strax innan Tsitsikamma National park, ca 6-7 timmars körning från Kapstaden.

Själva hoppet tar bara några minuter. Fritt fall i 7 sekunder som känns som en hel evighet (man hinner tänka en hel del under den tiden) och sedan ett par minuter innan man hissats upp igen. Men att vägas, få sin utrustning, ta sig ut på bron, safety talk etcetera, gör att hela upplevelsen tar minst en timme.
 

Var den första som kommenterar

Svara till