Cederberg – en sällsam naturupplevelse

Det sällsamt vackra landskap som utgör bergskedjan Cederberg dryga två timmars körning från Kapstaden i Sydafrika är en säregen naturupplevelse. Tyst hetta råder i vildmarken och i uppodlade områden prunkar citruslundar. Johanna har under sina besök förälskat sig i Cederberg, och i denna artikel berättar hon hur man bäst upplever denna magiska plats.

Naturreservatet Cederberg är en het och tyst plats, förutom under vintern, maj till augusti, då rännilar kan förvandlas till forsar och nyckfullt svämma över småvägar i området (även om de större, asfalterade vägarna alltid är farbara).

De vackra bergen tronar under den afrikanska hettan om dagen och universums alla stjärnor om natten. Ett besök här är en slående vacker och stillsam upplevelse oavsett om du väljer att campa längs vackra och vilda vandringsleder eller bo mer bekvämt på guesthouse eller backpackers. För att komma hit kör du 30 mil norrut från Kapstaden, en enkel och vacker

Under din vandring i Cederberg kan du välja att antingen slå läger på befintliga organiserade campingområden längs vandringslederna eller ta med dig all utrustning själv och campa ute i vildmarken. För dig som gillar orörd natur är det sistnämnda alternativet en utmärkt idé. Jag har själv idkat mer ordnade vistelser i Cederberg men en kompis till mig berättade målande hur han med vänner hade campat långa perioder ute i cederbergskt ingenmansland. Efter ett tag i stillheten därute utan bekvämligheter, berättade han, känner man sig som en lycklig stenåldersmänniska utan något som helst behov av tvål eller andra civiliserade bekvämligheter.
 
Ni som besökt Kapstaden med omnejd vet att där har de flesta babianer lärt sig att människor betyder mat. För det mesta är detta oftast inte mer än ett irritationsmoment – gäng med babianer som kommer och stjäl mat ur hus, bilar och picknickkorgar – även om dessa djur faktiskt kan bli farliga om de inte får sin vilja igenom.

Men ute i Cederbergs vildmark, berättade min kamrat vidare, kan man möta babianer som inte känner människor och som inte vet att i deras ryggsäckar finns mat. Han berättade hur de mött en babianhanne som hotfullt gått upp på bakbenen, inte för att få dem att lämna ifrån sig sin mat, utan för att markera sitt revir. Min kamrat och hans vänner hade lydigt backat undan… Förutom babianer är Cederberg en ganska lågmäld plats också i fråga om djurliv. Där finns vilda hjortar av olika slag, fågelliv och förstås allsköns skorpioner, ormar och andra småkryp som trivs bra i värmen.
 
Större delen av året är Cederberg en mycket het plats och vegetationen i de icke uppodlade områdena är karg och lågmäld. Den stora utmaningen för att vandra i Cederberg är just hettan, och det gäller att bära heltäckande kläder och hatt, ta med mycket vatten och om möjligt inte vandra mitt på dagen. För dig som inte gillar att vandra alls, särskilt inte i hettan kanske, går det bra att ta den egna bilen och köra runt på spännande turer i området.

Värmen gör att citrusfrukter trivs bra och Cederberg har mängder av fruktfarmer. Apelsin- och citronlundar prunkar i Citrusdal och Ceres, Cederbergs huvudsakliga tätorter, och i Sydafrikas mataffärer hittar du olika sorters fruktjuice från just Ceres. En stor del av den citrusfrukt som exporteras från landet kommer från Cederbergområdet. Med risk för att låta lite larvig måste jag säga att för en frusen svensk som jag är det något alldeles speciellt med att vandra omkring i Cederbergs exotiska fruktodlingar. Det känns så spännande liksom, tänk att här växer de utomhus! Hemma hittar man dem ju bara på mataffären…
 
I och omkring Citrusdal och Ceres hittar du också mer bekvämt boende på guesthouse eller backpackers. En favorit är partyhaket Gekko Backpackers. Där stannar många bussar fulla av festsugna backpackers på väg till eller från Namibia över natten, eftersom den enda vägen norröver från Kapstaden till Namibiska gränsen går via Cederberg.

Så för Kapstadenbesökare i jakt på sydafrikansk vildmark, och för backpackers på väg till eller från Namibia, glöm inte att spendera ett par dagar i Cederberg!

Var den första som kommenterar

Svara till