En dag på Kaphalvön

Om du besöker Kapstaden med omgivning så är Kaphalvön ett måste. Eftersom jag jobbar som lokalguide här nere och själv är bosatt i Simon’s town så tänkte jag passa på att ge lite tips och idéer om vad som finns att göra i området.        

Det finns ett myller av olika dagsutflykter ner till Cape Point och Godahoppsudden men har du gott om tid så tycker jag personligen att man ska hyra bil och spendera en eller två nätter medan man utforskar omgivningarna.
 
Cape peninsula är halvön som sträcker sig ner söder om Kapstaden och Cape Point är udden som i många guideböcker klassas som sydligaste tippen av Afrika och även att detta skulle vara platsen där Atlanten och Indiska oceanen möts. Inget av detta är sant. Sydligaste udden på Afrika heter Cape Agulhas och ligger ca tio mil öster om Kapstaden och likaså är det inte vid Cape Point som de två haven möts, utan det sker också en bit bort. Men det spelar ingen roll. Ett besök i Kapstaden är inte fullbordat utan att ha besökt detta vackra område. 
 
Har man hyrt bil ska man köra M3 ner mot Muizenberg där man viker av mot M4 och följer Indiska oceanen kusten ner mot Cape Point. Muizenberg är en mycket populär surf ort och vill man hyra en bräda och prova på att surfa kan man göra det för ca ZAR 70.00/time el ta en surflektion för ca Zar 280.00/person.
 
Från Muizenberg rekommenderar jag att man kör Boyes Drive, en rutt upp längs med bergskammen och håll utkik efter haj spanarna som sitter vid sina små hytter och varnar ifall en vithaj kommer för nära stranden.  Detta är nämligen en av de hajtätaste vikarna i världen. Speciellt under vinter månaderna (maj-okt) kryllar det av vithaj i området och det är bl a hit som National geographic kommer för att filma sina hajdokumentärer.
 
Följ kusten ner och kör igenom pittoreska små samhällen som St James, Kalk Bay och Fishhoek innan ni kommer in till Simon’s Town. Simon’s town är en ort med mycket engelska influenser och det är också här som den sydafrikanska flottan har sin bas. Ta gärna en fika här eller om ni har mer tid på er, kom tillbaka och övernatta på något av de mysiga B&B och guesthouses som finns.

Efter Simon’s Town tycker jag att man ska besöka Boulders Penguin colony för att titta på de söta afrikanska pingvinerna. Dessa pingviner är ganska så små till storleken och kallas ofta för “jackass penguins” på grund av att de ofta låter lite som åsnor. Inträde till reservatet kostar ZAR 25.00/person men annars kan man också gå till någon av stränderna i närheten och garanterat hitta pingviner där.   
 
Sedan bär det av mot Cape Point och Cape of Good Hope national park. När man kommer fram till parken får man betala en parkavgift på Zar 55.00/person. Inne i parken finns ett antal olika djur att hålla utkik efter och självklart den vackra växtligheten, Fynbos, ett av världens sex växtriken och som man bara finner i Västra Kap provinsen. Fynbos är ett afrikanskt ord som betyder fin buske och till dessa växter hör Protean, Ericas och Resteos. Kungsprotean är sydafrikas nationalblomma. Det finns över 8500 olika växt arter inom Fynbos. Detta är mer än på hela brittiska öarna. Är man intresserad av flora ska man besöka området under våren (Aug-Nov) då det blommar som mest.  Otroligt vackert!  
 

Det tar ca 15-20 minuter att köra från entrén till Cape point och håll då utkik efter Bontebok, en sällsynt antilop som bara finns i detta område (vit bläs och vit rumpa), vilda strutsar, eland (största antilopen) zebror, landsköldpaddor och givetvis babianer. Det fullkomligen kryllar av babianer och även om man kanske tycker de är söta ska man vara på sin vakt. Tyvärr har dessa djur börjat förknippa människan med mat och kan bli ganska aggresiva. Nationalparkerna har nu fått anställa speciella “Baboon monitors” som ska se till att hålla babianerna borta från turisterna och blir man påkommen med att mata en babian så blir man Zar 500.00 fattigare. 
 
Vid Cape point kan man sen välja om man vill ta funicular (linbana) upp till den historiska fyren (kostar Zar 27.00 enkel Zar 34.00 retur) och därifrån får man fantastisk utsikt med Atlanten på ena sidan och Indiska oceanen på den andra “so to speak”.

Härifrån ser man också Godahoppsudden och vill man kan man promenera längs med en led ner dit, eller ta bilen för ett foto vid den berömda skylten.    


 
Efter besöket vid Cape point så tycker jag att man ska köra längs med atlantkusten tillbaka till Kapstaden. Missa inte Chapman’s peak. En otroligt vacker väg uppe på bergen med fantastisk utsikt över Nordhoek Beach och Hout Bay. Tullavgift på ca Zar 27.00 som man betalar när man kommer fram till Hout Bay. Härifrån kan man sen välja om man vill fortsätta längs kusten via Camps Bay, eller varför inte besöka ett par vingårdar I Constantia, Kapstadens äldsta vindistrikt? Kapstaden med omgivning kryllar av vingårdar och även om Sydafrika tillhör “Nya världen” vinproducenter så odlades första vinrankan redan på 1600-talet. I dag produceras viner av högsta kvalitet så ett besök i vindistrikten under er vistelse i Kapstaden är också ett måste och jag lovar att ge tips och idéer om detta i en framtida artikel.
 
Aktiviteter Cape peninsula:

 • Simon’s Town Boat Company- Har utflyker ut till Seal Island där man också under vintermånaderna har chans att se vithaj.
 • Sea Kayak i Simon’s Town: Vill man paddla kayak i Simon’s town och besöka pingvin kolonin ska man kontakta Derek: tours@kayakcapetown.co.za
 • Guidade turer i och utanför Kapstaden- Sydafrikaexperten. Vi skräddarsyr ihop program som passar Er- svensktalande guider.

 • Imhoff Equestrian Centre- Hästridning längs med vackra Noordhoek beach.

4 kommentarer på En dag på Kaphalvön

 1. Pelle

  Usch.. Skriv inte så där!! Längtar ju tillbaka! Tänk å få kliva in på Cape to Cuba och ta en Savanna.. Varför flytta jag ifrån Kapstaden????!!!

 2. Britt-Marie

  Hej Minna
  Intressant att läsa om dig. Du har en jättebra sida. Vi skall åka till Cape town i dec så man läser allt man kan komma åt. Vi har en svensk man som ordnar boende på vår tripp Garden Route och Addo. Ha en bra dag. Hälsningar Britt-Marie

 3. stefan alvarsson

  heej…wow vilka vyer man hittar under dina sidor…är verkligen inne på att så småningom flytta ner pick och pack till sydafrika men frågan är var man skall landa och vart man skall göra…

 4. Amalia Elek

  Bra artiklar, bra tips. Jättebra att priser till olika sevärdheter är angivet så man har ett hum om vad de kostar. Ser fram emot min resa!!!

Svara till