Från affärskvinna i England till safariguide i Sydafrika

Alla har vi någon gång fantiserat om ett annorlunda liv. Regniga måndagsmorgnar i synnerhet har en förmåga att inspirera till fantasier om en annan tillvaro, gärna på andra sidan jorden. För de allra flesta är dagdrömmarna bara en tillfällig paus från vardagens rutiner, men för vissa går det djupare än så.

På ytan hade Kate Nelson allt – gott om pengar, ett vackert hus i förorten, ett seriöst förhållande och en blomstrande karriär som försäljningschef på ett ITföretag. Men någonting saknades.– Jag var rik i materiella termer, men var fattig i alla andra avseenden. Jag behövde miljöombyte och nya utmaningar.

Sagt och gjort. Kate lämnade pojkvän, hus och karriär i England och började ett nytt liv som safariguide i Sydafrika.

Har du alltid varit intresserad av att resa? 
– Ja, så länge jag kan minnas. Min mamma var frilansskribent och reste otroligt mycket, och hennes passion för det spred sig till resten av familjen. Jag har rest mycket bland annat i Mellanöstern och Asien, en av mina systrar bor i Bolivia och en annan syster volontärjobbar i Indien.

Hur utvecklades idén att flytta utomlands?
– Jag började jobba heltid när jag var 17 år och hade aldrig någon möjlighet att ta ett sabbatsår för att upptäcka världen då, så jag sköt det på framtiden. 2006 visade sig vara en idealisk tidpunkt att göra slag i saken eftersom jag nyligen hade avslutat ett långt förhållande och funderade på att byta karriär.Jag hade arbetat hårt i 20 år och tyckte att jag förtjänade långledigt, så jag bestämde mig för att åka till Afrika i några månader. Jag hade förvisso ofta lekt med tanken att bo och arbeta utomlands, men när jag satte mig på planet till Afrika hade jag ingen aning om att det skulle bli verklighet just där och då.
 
När insåg du att du inte bara ville ha semester, utan att helt annat liv?
– Jag var på god väg att förändra mitt liv redan innan jag reste iväg; därav det brutna förhållandet och karriärbytet. Mitt jobb som försäljningschef gjorde mig rik i materiella termer, men jag var fattig i alla andra avseenden. Jag ville ha miljöombyte och nya utmaningar.Efter att jag rest runt i Afrika i någa månader fanns där fortfarande så mycket jag ville se och göra, så jag förlängde mitt visum om och om igen. Efter 6 månader insåg jag att jag ville stana för gott, och strax därefter satte jag mitt hus i England på marknaden. Det kanske låter drastiskt och impulsivt, men jag har aldrig varit lyckligare än jag var under alla de månader när det enda jag hade var de kläder och få tillhörigheter som rymdes i min ryggsäck. Efter det var det inget svårt beslut att sälja allt jag ägde i England.

Hur reagerade vänner och familj?
– Majoriteten av min familj och mina vänner har varit odelat positiv. Min familj är som sagt glad i resor och äventyr, så trots att de hade en del förbehållningar om säkerheten så var de jättepeppade för min skull.Båda mina föräldrar dog för några år sedan, och efter det hade jag inte särskilt bra kontakt med mina sex syskon. På många sätt har det här fått mig att komma dem närmre; jag har mer kontakt med dem nu än jag någonsin hade när jag bodde i England. När jag var mitt uppe i karriärslivet tog jag mig aldrig tid att hålla kontakten med dem. Nu när jag ser livet från en helt annan synvinkel uppskattar jag min familj på ett helt annat sätt.

Varför valde du Afrika?
– Jag avgudar Afrika för dess vildhet, och det gäller båda människorna, geografin och djurlivet. Det är en helt annan värld jämfört med England, som i mitt tyckte har blivit alltför sanerat och kontrollerat. Afrika är vilt, fritt, ibland riskfyllt, men på det stora hela får det mig att känna mig levande och fylld med energi.Sydafrika passar mig bra på så många olika sätt; här finns fantastisk natur, ett varmt och soligt klimat, och fantastiska gästvänliga människor. Dessutom är det relativt enkelt för en utländsk person att leva här och anpassa sig till kulturen. Jag har besökt flera andra afrikanska länder som är fantastiska för kortare resor, men de är ofta logistiskt besvärliga och ibland osäkra för utländska personer att bosätta sig i en längre tid. Sydafrika lyckas kombinera det vilda och det fria som jag älskar med Afrika med det bästa av västerländsk kultur i form av faciliteter, samhällsservice och renhållning. Dessutom hjälper det enormt att engelska är ett av de officiella språken.

Hur kom det sig att du valde att bli safariguide?
– Jag har alltid haft en passion för vilda djur och jag älskar att vara omringad av naturen i den afrikanska bushen. Jag åkte på massor av safariturer, men jag ville lära mig mer än den begränsade information man får som passiv deltagare.Guideutbildningen var verkligen grundlig; kursplanen inkluderade studier av alla sorters djur, samt botanik, astronomi, ekologi, taxonomi, första hjälpen, etik, väder, klimat och geologi. I början av kursen kände jag mig som om jag låg i underläge jämfört med mina sydafrikanska klasskamrater eftersom många av träden, växterna, djuren och fåglarna var helt nya för mig, och jag fick verkligen kämpa för att kunna särskilja alla arterna. Men med hårt artbete och hjälp från mina lärare så lyckades jag trots allt få ett av de högsta kursbetygen i hela landet.

Vad är dina planer för närmsta framtiden?
– Min sydafrikanska pojkvän och jag reste runt i Drakensbergregionen och snubblade över en stor gästgård som var till uthyrning, mitt i en vacker, omringad av bergstoppar. Det är en gemensam dröm för oss att bo permanent i Sydafrika och driva vårt eget företag, så vi slog till direkt. Gården är helt omringad av natur och vilda djur, vilket gör det till den perfekta platsen för mountainbiking, trekking och ridning. Dessutom finns här Bushmanmålningar alldeles i närheten. Vi har precis flyttat hit och börjat ta emot våra första gäster, så är det en otroligt hektisk men spännande period i våra liv just nu.

Kunde du tänka dig för några år sedan att ditt liv skulle se ut så här i dag?
– Inte en aning! Jag visste att jag ville resa och jag hade inte uteslutit möjligheten att bo och arbeta utomlands, men jag kunde aldrig tänka mig att jag skulle på bo på en gård bland bergen i Sydafrika. En av mina favoritfilmer är ”Out of Africa” och öppningsrepliken är ”I had a farm in Africa…”. Jag kan fortfarande inte fatta att den meningen  nu kan appliceras på mitt eget liv! Varge morgon när jag vaknar tittar jag på utsikten över bergen och känner mig otroligt tacksam.

Har du några råd till andra som funderar på att förändra sitt liv?
– Just do it! Våga drömma, för när du väl har bestämt dig för vad du verkligen vill så kommer resten av sig självt. Så många människor i dag säger till sig själv och alla andra att ”en dag ska jag resa jorden runt” eller ”en dag ska jag starta mitt eget företag”, men det är få som blir färdiga att göra något av det.Många har sagt att jag är modig som har tagit ett så stort steg, men jag ser det inte på det sättet. Att ta detta steget skrämde mig aldrig, så jag har inte haft någon rädsla att bearbeta. Det som skrämde mig betydligt mer var att komma tillbaks hem till mitt gamla liv, falla tillbaks i gamla rutiner och återigen fastna i ekorrhjulet.

Hittills har detta varit den mest spännande, fantastiska och befriande perioden i mitt liv. Visst har jag gått igenom några prövande stunder, men jag ångrar ingenting. Jag tar det onda med det goda – allt är en del av äventyret. Jag vill uppmuntra alla att förverkliga sina drömmar – livet är för kort och värdefullt för att låta bli.

4 kommentarer på Från affärskvinna i England till safariguide i Sydafrika

  1. Maria

    Jag kom hem från Sydafrika för en vecka sedan och har precis själv gjort en sådan här guidekurs. Det är hårt arbete men det är ju värt det. Afrika är fantastiskt. Jag vill själv flytta ner, speciellt till Namibia som är världen vackraste land. Men mitt jobb hemma i Sverige är väldigt spännande så det får vänta något år…

  2. Lars Nielsen

    Tack för den mycket spännande och inspirernde artikeln om Kate Nelson, planerar själv en resa till Sydafrika, vill veta mer om Kates ställe, webbsida, adress, eller dyl.

Svara till