Guide till Garden Route

De flesta Sydafrikaresenärer väljer att kombinera några dagars vistelse i Kapstaden med en resa längs med så kallade Garden Route. I den här artikeln förklarar Minna lite närmare vad Garden Route egentligen är, hur lång tid man behöver på sig och ger dessutom lite tips längs med den vackra vägen.

Vad är Garden Route för något?

Garden Route är ett område som sträcker sig längs Sydafrikas södra kust från Mossel Bay till Port Elizabeth. Mossel bay ligger cirka 40 mil öster om Kapstaden och anledningen till att området mellan Mossel Bay och Port Elizabeth fick namnet Garden Route beror helt enkelt på vädret.

När man lämnar Kapstaden bakom sig och börjar köra österut reser man först genom ett ganska bergigt område som sedan förvandlas till öppna landskap med enorma vidder. Detta område kallas för Overberg och är ett farmarområde med mestadels vetefarmar, men även en hel del fårfarmar.

Landskapet är ganska torrt och kargt och inga hus alls finns i sikte. När man sedan når kusten igen vid Mossel Bay, blir landskapet återigen mycket grönare och frodigare och detta är vad som kallas Garden Route. Detta ”bälte” har ett unikt klimat med väldigt mycket regn jämfört med andra delar av landet som naturligt bidrar till grönskan.

Det är också längs med Garden Route som man hittar en del av urskogen som finns kvar. Enorma, vackra träd som Yellowood, Stinkwood, Milkwood och Blackwood kantar vägarna och påminner om hur det måste sett ut för flera hundra år sedan. Sydafrika ar bara täckt av cirka en procent skog så för dem är urskogen väldigt speciell och träden mycket värdefulla.

Det som gjort Garden Route så populärt bland turister är ändå stränderna. Här finns oräkneliga milslånga vita sandstränder och ofta är man alldeles ensam utan en kotte i närheten. Sydafrika är bra på att bevara sin natur och alla stränder är skyddade och allmän egendom så inga stora hotell, skyskrapor etcetera kan byggas, och det tackar vi för.

Hur mycket tid behöver man längs med Garden Route?

Personligen tycker jag att en lagom längd på en kortare resa till Sydafrika är cirka 16 dagar. Då hinner man med Kapstaden, Garden Route och även Safari. Har man tre veckor är det självklart ännu bättre. Detta är för de som inte har råd eller tid att vara borta för länge men vill hinna se så mycket som möjligt. För Backpackers som har gott om tid skulle jag definitivt rekommendera åtminstone två veckor bara på Garden Route eftersom det finns mycket aktiviteter längs med vägen.

Transport

Det absolut bästa sättet att resa i Sydafrika är att hyra en bil och köra runt själv. Sydafrikas vägar är av mycket hög kvalitet och det är oftast väldigt bra skyltat. I Sydafrika krävs internationellt körkort.

Ett annat alternativ om man till exempel reser själv eller backpackar är Baz Bus. Det är ett bussbolag som har flera linjer utspridda över landet och man kan antingen köpa biljett för ett visst antal dagar, en viss rutt och så vidare. Man kan oftast hoppa av och på hur många gånger man vill och har en hel del flexibilitet på det viset. Prisexempel: Kapstaden – Port Elizabeth, enkel väg: Zar 1150.00.
 
Vill man och har man råd så är ett annat bra alternativ att köra Garden Route från Kapstaden, droppa hyrbilen i Port Elizabeth och flyga tillbaka till Kapstaden eller Johannesburg, eller vart man nu ska. En flygresa mellan Port Elizabeth och Kapstaden brukar kosta cirka Zar 600.00/person. Då måste man även räkna in en så kallad ”One way drop off fee” som de flesta hyrbilsbolag tar ut som brukar ligga runt Zar 500.00

Nu har dessutom Premier Classe alldeles nyligen lanserat en tågresa mellan Kapstaden och Port Elizabeth. Tågresan tar cirka ett dygn med alla måltider inkluderat, så detta är definitivt ett alternativ för resan tillbaka till Kapstaden. Pris: cirka Zar 1250/person.

Boende

Det finns ett myller av olika hotell, B&B, Guesthouses, Backpackers etcetera och det är ofta detta folk tycker är svårast – att veta vart man ska stanna. De mest kända ställena är Mossel Bay, Knysna, Plettenberg Bay och Tsitsikamma. Personligen tycker jag att Knysna är oerhört överreklamerat och tycker istället att man ska välja mindre ställen som Wilderness, Plettenberg Bay eller Cape St Francis. Men visst är Knysna väl värt ett besök under dagen.

Jag får ofta frågan om det går bra att bara köra runt utan bokningar och hitta boende längs med vägen, och även om jag har haft kunder som lämnat vissa dagar öppna så kan det, speciellt under högsäsong (Dec+Jan), vara fullbokat flera månader i förväg just för att detta är tiden på året då sydafrikanerna själva har sin semester. Därför rekommenderar jag alltid under dessa månader att man lagt upp en resrutt innan och bokat om inte allt boende, så åtminstone majoriteten.

Så vad kostar boendet?
För ett 3 stjärnigt hotell får man räkna med minst Zar 400-500/person, medan ett Guesthouse brukar ligga runt Zar 300-350.00/person. Backpackers brukar ligga runt Zar 80.00/person.

Aktiviteter

Förutom sol och bad så finns det hur mycket som helst att göra längs med Garden route. För den äventyrslystne finns bland annat världens högsta bungy jump vid bloukrans bron, absailing, kloofing, paragliding, treetop canopy tour och mycket mer. Tycker man om att vandra så har Tstsikamma National Park och likaså Wilderness National Park många fina vandringsleder.

I Knysna kan man göra ”the Featherbed experience” , en vacker vandring ute på ett privat natur reservat. I Mossel bay kan man dyka med vithaj, åka ut på valsafari under säsong, eller åka ut på djuphavsfiske.

Safari

Garden Route slutar officiellt i Port Elizabeth och när man ändå är här tycker jag definitivt att man även ska göra lite safari innan man återvänder till Kapstaden. Detta är ett malariafritt område och även om det inte är alls i samma storlek som till exempel Krugerparken så finns det ändå en hel del djur och flera privata Game lodges har ”Big five”.

Addo Elephant National park ligger bara cirka 40 minuter från Port Elizabeth och här finns förutom flera hundra elefanter, resten av ”Big five”. För safari finns flera olika alternativ. Man kan antingen boka in sig på ett lodge och då brukar måltider och game drives ingå, eller så bokar man in sig på ett B&B eller Backpackers, kör runt själv inne i parken eller bokar in sig på separata game drives.

Privata Game reservet Pumba anordnar också så kallade ”day safari”, då man gör först en eftermiddags safari, sen middagsbuffet och avslutar med ytterligare en kvällssafari. Kostar cirka Zar 800.00/person.

2 kommentarer på Guide till Garden Route

  1. Kristina

    Sjukt trevlig artikel. Drar tll Sydafrika om en månad och kände att jag fick lite mer info!

  2. Jenny

    Ska iväg till Kapstaden på jobb och har bestämt mig att stanna kvar där ett par veckor för att se mer av landet… Åker själv så jag var lite osäker om det var ett smart drag?!? Efter den här artikeln tvekar jag inte längre, klart jag ska passa på, Tack för grymma tips! //Jenny

Svara till