Guide till Kapstaden

The ”Mother city” som Kapstaden ofta kallas är en fantastisk stad med mycket puls och aktivitet samtidigt som man hittar oerhört vackra vyer och spektakulär natur bara ett stenkast från centrum. I den här artikeln tipsar Minna, boende i staden, om de vanligaste turist attraktionerna samt några av hennes personliga favoriter.

Kapstaden är Sydafrikas äldsta stad och en av landets tre huvudstäder (de andra två är Pretoria och Bloemfontein). På grund av Kapstadens historia med mycket europeiska influenser, känns den som en salig blandning av Afrika, Europa och även lite Australien på en och samma gång. För mig är alltid synen av Table Mountain häpnadsväckande och jag slutar aldrig att förundras över de vackra omgivningarna.

Som turist finns det massor av attraktioner att se och upptäcka och mat och dryck hittar man till väldigt bra priser. Dessutom är det bara en timmes tidskillnad under svensk vinter så man slipper tänka på jetlag.Här är några ställen man inte får missa och mina personliga åsikter om de vanligaste turistattraktionerna:

Aktiviteter

Table Mountain
Om inte den berömda vita duken av moln lagt sig över toppen av berget kan man ta en linbana upp och få en fantastisk utsikt över hela staden. Tur och retur biljett kostar ZAR (Sydafrikanska Rand) 145.00. Ett annat och mycket trevligt alternativ är att vandra upp från Kirstenbosch botaniska trädgård. Tar cirka tre timmar upp och ner.

Sightseeingbussen
Detta är ett bra sätt att få en bra överblick av staden med omgivning och samtidigt lära sig en del av guiden som finns ombord. Kostar ZAR 120.00 och då kan man hoppa på och av så många gånger man vill under en hel dag.
 
Traska runt i Bo-Kaap
Gamla slavområdet och där många av dagens Cape Malay bor. Intressant historia och färggranna hus för snygga foton.
 
Waterfront
Shoppingcentret nere vid hamnen – detta skapades för att locka fler turister och erbjuda bättre utbud av restauranger och shopping och förr eller senare hamnar man här. Dyrt med souvenirer så handla hellre på Green Market Square men finns ett flertal trevliga restauranger.
 
Afternoon Tea, Mount Nelson Hotel
Det anrika hotellet serverar High Tea varje dag kl 14.30. Pris: ZAR 150.00/person. 
 
Kirstenbosch botaniska trädgård
Ett definitivt måste för alla blomintresserade! Tips för alla: Under sommarmånaderna hålls det utomhus konserter i parken varje söndag eftermiddag med riktigt bra sydafrikansk musik. Själva konserten börjar klockan 17.30 men se till att ni är där i god tid då det blir oerhört mycket folk. Picknick och vin kan köpas på plats eller tas med. Pris: ZAR 50.00-70.00/person.

Cape Town Aquarium
Om det skulle bli dåligt väder så rekommenderar jag ett besök här. Pris: ZAR 82.00/person.
 
Gör en guidad tur genom kåkstäderna
Gör Gospelturen om ni är där på en söndag. Pris: ZAR 360.00/person.
 
Besök Kaphalvön
Godahoppsudden, Cape Point, pingvinkolonin, fiskebyarna etcetera. Personligen tycker jag i och för sig att man gott kan spendera ett par nätter här nere men då är jag ju lite partisk.
 
Vindistrikten
Bara cirka 20 minuter utanför stan hittar man de äldsta vingårdarna i Constantia området. Andra områden: Stellenbosch, Paarl och Franchhoek…men även Darling och Tulbagh har många bra vinproducenter.
 
Robben Island
Ta färjan ut till gamla fängelseön där bland andra Nelson Mandela suttit fängslad. Få en guidad tur av en före detta fånge. ZAR: 180.00/person, turen tar cirka 3,5 timmar. Personligen tycker jag att det är lite överreklamerat men har man gott om tid i Kapstaden så är det givet.
 
Strosa runt i Camps Bay
Många bra restauranger och nattklubbar.
 
Long street
Nattklubbar, barer etcetera – väldigt mycket backpackers.
 
Kloof Street
Massor av bra restauranger.
 

 

Restauranger

Nere i Waterfront:

 • Baia – skaldjursrestaurang.
 • Den Anker Restaurant & Bar – belgisk restaurang med supergoda stekar.
 • The Green Dolphin – jättepopulär jazzbar .
 • Hildebrand – prisvärd italiensisk restaurang med bra läge.
 • Quay Four – skaldjur.
 • Meloncino – italienskt.
 • Balduccis
 • City Grill Steak House

Restauranger med afrikanskt tema:

 • Africa Café – Shortmarket Street.
 • Mama Africa – Long Street.
 • Nyonis Kraal – Long Street.
 • Ikhaya African Restaurant – Waterfront.
 • Moyo– Spier Wine estate utanför Stellenbosch.

1 kommentar påGuide till Kapstaden

Svara till