Sydafrika är fantastiskt!

Vi bilade i Sydafrika ett par veckor och det var en fantastisk, spännande och upplevelserik resa, en av de bästa vi gjort. Det finns mycket att berätta om detta vackra land, läs gärna min reseberättelse nedan så får ni veta mer.

Vi bilade på egen hand i Sydafrika, körde ca 200 mil totalt under två veckors tid. Men vi hade i förväg anlitat resebolaget ”Sydafrikaresor” som var helt suveräna. De bokade flyg och allt boende i förväg vilket var jätteskönt, då kunde vi bara njuta av alla fantastiska upplevelser och inte stressa mellan de olika orter vi skulle bo på (8 platser). Vi fick också väldigt bra vägbeskrivningar, kartor och jättebra tips på vad vi absolut inte skulle missa.

Resan vi gjorde i korthet: Sabie, Moholohole (Ya Mati vid Blyde river), Krugerparken (Mohlabetsi), Port Elisabeth, Hermanus, Knysna (Stannards Lodge), Stellenbosch, Kapstaden. Några av dessa boenden var riktiga pärlor, t ex Ya Mati Lodge vid Blyde River. När vi kom fram dit skrev jag SMS till dottern att ”nu har vi hamnat i paradiset”. Ägaren sa att vi skulle få bo ”in the cellar”, inga separata stugor fanns kvar. Men the ”cellar” visade sig vara en underbar lägenhet i anslutning till huvudhuset. Lägenheten var i 2 plan, 2 sovrum (varav vi tog det som låg på övre plan med snedtak, väldigt charmigt), 2 toaletter, jättestort allrum/kök med rustik trappa mitt i rummet, allt inrett i jätteläcker afrikansk stil! Dessutom låg denna lodge precis intill Blyde river och var omgärdat av en underbar tropisk trädgård o. bergen Blyde River Canyon i bakgrunden, helt fantastiskt!

Ett annat boende som var underbart var Mohlabetsi i Krugerparken. Så mysigt, skönt med bara 9 lodger totalt, det blev väldigt avkopplande, otroligt bra service, underbara måltider ute i det fria runt lägerelden, och läget var perfekt, nära djurlivet. Safari var det på morgonen och eftermiddagen 3,5 timmar varje gång, väldigt spännande och intressant! Vi såg massor med vilda djur! Rädda var vi aldrig någonsin vare sig för djuren (eller något annat i Sydafrika….)

De 2 personer som var med oss på dessa safarin var väldigt kunniga om djurens värld så man kände sig trygg trots att vi var väldigt nära en del djur ibland. Så det hände att de backade jeepen när något djur reagerade på vår närvaro. Vi såg bl a elefanter, vattenbufflar, giraffer, noshörningar, zebror, gnuer, antiloper, babianer, black mamba etc. Missade lejonen och leoparderna men kan berätta att vi träffade ett svenskt par där som kvällen innan hade sett när två lejon parade sig, det måste varit fantastiskt!

Andra djur vi såg i Sydafrika var valarna precis utanför vårt hotell i Hermanus, och de små söta pingvinerna utanför Kapstaden. Kapstaden var också en jättetrevlig sevärd stad med mycket att upptäcka, o. på kvällarna njöt vi av ”waterfront” med alla restauranger i mysig miljö.

Vi bodde också i de vackra vindistrikten runt Stellenbosch. Maten var jättegod överallt (o naturligtvis supergoda viner!!!). Vi blev så vänligt bemötta, de är väldigt ”serviceminded” i Sydafrika. Att det var så billigt var också en glad överraskning! En jätteläcker 3-nättersmeny på en underbar vingård med speciellt utvalda viner till varje rätt och mousserande vin till aperitif kostade 200:- per person!

Var den första som kommenterar

Svara till