Vin i Sydafrika

Med vin som ett av Minnas största intressen är det inte konstigt att hon trivs så bra i sitt nya hemland Sydafrika. Utbudet är enormt och även om hon genom jobbet besöker och guidar runt i vindistrikten titt som tätt, upptäcker hon ständigt nya mysiga vingårdar. Med denna artikel vill Minna ge lite bakgrund till Sydafrikas vinhistoria men också tipsa om några av alla de hundratals trevliga ställen man kan besöka.

Sydafrikas vinhistoria

Även om Sydafrika räknas bland de ”nya världens” vinproducenter, har man odlat vinrankor och framkallat denna gudarnas dryck under flera hundra år. Det hela började redan under slutet på 1600-talet när holländarna först anlände till Kapprovinsen för att upprätta en halvvägsstation på väg till Indien.
 
Jan van Riebeek, som ofta kallas för Kapstadens fader, odlade vinrankor nere i det som idag kallas för Company’s Gardens och skrev bl a noteringar i sin dagbok om slutresultatet som enligt honom ”smakade förjävligt men gav ett bra rus”. Som tur är har man lärt sig både ett och annat sedan dess och idag tillverkar sydafrikanerna vin av världsklass och kammar hem priser till höger och vänster.
 
I Sydafrika produceras både röda, vita, rosé och ”champagne” viner, men eftersom endast bubbel som tillverkats i champagne regionen i Frankrike får kallas champagne, så har den i Sydafrika istället fått namnet Method Cap Classic.

Olika vindistrikt

Sydafrika har ett antal olika vindistrikt och majoriteten av dem ligger inom ett par timmars bilväg från Kapstaden. Det äldsta området heter Constantia och det var här som Napoleons favoritvin tillverkades. Constantia ligger strax söder om Kapstaden på väg ner mot kaphalvön så är man på väg ner till godahoppsudden, varför inte stanna till för en vinprovning vid Groot Constantia eller kanske Steenberg?
 

 
Stellenbosch, Paarl och Franchhoek
Men mest känt för vin är nog Stellenbosch och Paarl området. Det är här som de stora cooperativen: KWV och Distell har sina huvudkontor och fram till bara för ett par decennier sedan kontrollerades all vinproduktion av dessa två företag som köpte upp alla druvor av farmarna i området och sedan sålde och marknadsförde alla viner under ett och samma tak. Märken som vi svenskar känner till är Roodeberg, Nederburg och Fleur Du Cap. Idag finner man hundratals vingårdar och producenter som alla drivs privat men KWV och Distell är fortfarande stora aktörer med många bra märken.
 
Stellenbosch är för övrigt Sydafrikas näst äldsta stad och kallas även för ”ekarnas stad” på grund av de många alléer av ekar som finns utspridda genom staden. Man odlade dessa ekar i hopp om att kunna använda träden till att göra ekfat, men på grund av det varma klimatet växte träden alldeles för fort och blev alldeles för porösa så därför importeras ekfaten idag från Frankrike, men även Ungern och Kalifornien.
 
Franchhoek är ett annat populärt område och ligger ca 40 min från Stellenbosch. Namnet Franchhoek betyder helt enkelt franska hörnet. Det var här de franska Huguenotterna slog sig ner efter flykten från Europa. Med sig hade de kunskap om vin och det är mycket tack vare dem som Sydafrika idag kan kalla sig en världsproducent. Franchhoek kallas även för Gourmetstaden nummer ett och här finner man flertalet av Sydafrikas 10-i-topp restauranger. Ta in på ett mysigt guesthouse och njut av de fantastiska omgivningarna, goda maten och ljuvliga vinerna!
 
Route 62
Detta är vad som ofta kallas världen längsta vinrutt och här hittar man fantastiska viner i otroligt vacka omgivningar. På grund av det varma klimatet som råder specialiserar sig dessa vingårdar huvudsakligen på röda viner och port. Detta är en perfekt rutt att köra om man vill göra en Garden Route men vill slippa den tråkiga motorvägen N2. Istället, utforska R62, stanna till i Montagu och kör sedan vidare till Oudsthoorn.
 
Overberg
Om ni kommer hit under valsäsong (Juni-Nov) och planerar besöka Hermanus så passa även på att besöka någon av vingårdarna i Hemel an Aarde dalen. Fantastiska vita viner!
 
Västkusten och Cederberg
Bara en timme utanför Kapstaden ligger West Coast National Park som med sin vackra lagun och blomsterfyrverkeri under våren bara inte får missas. På väg dit rekommenderar jag att man besöker Darling, en liten by med flera mysiga vingårdar och olivfarmar. Åker man ännu längre norrut och spenderar lite tid uppe i Cederberg området ska man definitivt besöka Cederberg Winery.
 

Så vilka gårdar ska man besöka?

Med nästan 500 vingårdar bara i Stellenbosch området förstår ni kanske vilken omöjlig uppgift det är att tipsa om gårdar man ska besöka, men listar ändå ett par favoriter som är väl värda ett besök. Ofta är vinprovningarna gratis men ibland får man betala ca R15.00/person. De vingårdar jag tipsar om är alla utspridda över olika distrikt.

 • Groot Constantia
 • Klein Constantia
 • Lovane
 • Rijk’s
 • Villiera
 • Morgenhof
 • De Meye
 • Meerlust
 • Vergelegen
 • Cabriere
 • Ormonde
 • Saronsberg
 • Graham Beck
 • Allesverloren

Det finns flera anordnade dagsturer man kan ta från Kapstaden då man oftast besöker gårdar i Stellenbosch el Paarl men jag rekommenderar definitivt att man istället kör runt på egen hand och besöker några av de mindre gårdarna som inte känns lika kommersiella och kör gärna runt i de mindre kända distrikten som Tulbagh, Darling och Robertson.

Ett annat tips om man övernattar i Stellenbosch är att ta ”the vinehopper”, en buss som besöker sex olika vingårdar där man kan hoppa av och på under en hel dag. Biljetten kostar ZAR 150.00 och då tillkommer kostnaderna för vinprovningarna (ca R80.00/person ifall man besöker alla sex).

Hur som haver tycker jag att man under sin vistelse i Sydafrika ska ta tillfället i akt och njuta av så många av de goda vinerna man bara kan och prova på viner man inte hittar hemma i Sverige. Ett annat tips är om man hittat ett vin man verkligen gillar på en av gårdarna, köp med ett par flaskor och ta med en flaska till restaurangen nästa gång ni går ut och käkar. Många av restaurangerna här har BYO (Bring Your Own) där de tar en sk corkage fee för att öppna vinet åt er (ca ZAR 20/flaska). Enjoy!

2 kommentarer på Vin i Sydafrika

 1. Elisabeth

  Den här gången hade vi tänkt besöka Tulbagh och lägger även till Darling.
  Tack för bra läsning och alla tips

Svara till