Efterfest – en guide till Koh Tao

Om uppvärmningen börjar på Koh Samui och det stora partyt äger rum på Koh Pha Ngan, är det lilla Koh Tao som står för den kanske bästa delen – efterfesten. Här kan du vila i en undanskymd vik, uppleva snorkling i världsklass, ta dykcertifikat eller bara hänga med de thailändska ladyboysen. Teresa guidar till Koh Tao.

Dagen efter Full moon partyt på Koh Pha Ngan är färjan norrut till Koh Tao fullsatt. Efterfesten fortsätter ombord – varenda liten yta utnyttjas maximalt – det sovs, äts, bjuds på avslagen öl och spelas gitarr. Det är en skön, gungande stämning under timmarna ombord. När eftermiddagssolens sneda strålar letar sig in under soltaket anländer färjan till färjeläget Mae Hat på Koh Tao. Folket väller av på den myllrande piren och välkomnas hjärtligt av songthaew-förare och hotellägare.

Koh Tao – liten ö, stor dykskola

Koh Tao är den nordligaste av de tre populära ödestinationerna Koh Samui, Koh Pha Ngan och Koh Tao – alla belägna utanför Thailands östkust i Siambukten. Koh Tao – sköldpaddsön – har fått sitt namn utifrån sin form och möjligtvis har ön med lite god fantasi någon slags likhet med en sköldpaddas form. Ön var för så lite som 40 år sedan en straffkoloni och det ryktas att en del av dagens invånare är ättlingar till dessa fångar. Koh Tao är den minsta och även minst exploaterade av de tre grannöarna. Visst träffar du hela sällskapsresan när du vandrar runt i färjeläget Mae Hat – öns centrum – men det finns fortfarande mer avlägsna platser att dra sig undan på om man skulle känna för det.

Koh Tao är mest känd för sina enastående dykmöjligheter. Utmärkt sikt under havsytan, mängder av olika dykställen och en varierad förekomst av koraller, undervattensgrottor och marint djurliv gör ön till den optimala platsen att ta dykcertifikat på. Många av Koh Taos dykplatser är speciellt lämpliga för nybörjare tack vare de grunda och skyddade vikarna.

Dykskolorna ligger tätt längs med huvudstranden Ao Hat Sairee och konkurrensen om kunderna är hård. En typisk nybörjarkurs tar cirka fyra dagar med teori och praktik. Vill man sedan gå vidare finns ett stort utbud av fortsättningskurser. De bästa dykplatserna finns utanför ön kring mindre öar och klippor med fantasieggande namn som Shark Island, Green Rock och Sail Rock.

Stränder

Själva Koh Tao bjuder på mängder av vikar och stränder i olika storlekar, med goda möjligheter till snorkling eller slappande i sanden. De största är Ao Hat Sairee, Ao Chalook och Ao Tanot. Vissa av de mindre vikarna på ön kan endast nås med båt. Stränderna är vackra, men i jämförelse med Koh Samuis och Koh Pha Ngans stränder är de inte speciellt märkvärdiga. På Koh Tao handlar det många gånger snarare om att spendera tid under vattenytan än över.

Huvudstranden Ao Hat Sairee ligger på öns västra sida någon kilometer norr om färjeläget Mae Hat. Sairee är öns största turiststrand med sin två kilometer långa sandsträcka inkilad mellan djungelklädda kullar. Stranden är långgrund och egentligen väldigt fin, men tenderar tyvärr att vara en aning nedskräpad då den ligger nära färjeläget.

Ao Chalok är en annan av de mer populära stränderna och ligger i en långgrund och skyddad vik på den södra delen av ön. Ao Tanot på den östra delen av ön är även den en av de större stränderna med ett antal anläggningar med boende och matmöjligheter.

En personlig favorit bland stränderna är den lilla viken Laem Je Ta Kang söder om färjeläget Mae Haat. Du når den antingen med båt eller genom att trekka någon timme från Mae Haat över klippor, genom djungel och förbi några avlägsna resorts. Till slut når du fram till den lilla palmklädda stranden med några få bungalows överblickande en i stort sett ostörd vik. En fin plats att snorkla i ensamhet mellan klipporna och goda möjligheter att sikta snappers, sjögurkor, regnbågsfiskar och krabbor.

Något att ha i åtanke för landkrabban som är ute efter att spendera mer tid uppe på land än i havet är att stränderna kan påverkas av tidvattnet. Sairee som eftermiddags- och kvällstid är bred och fantastisk kan på förmiddagen vara spårlöst försvunnen. Havet letar sig ända upp till restaurangernas trädäck och det finns ibland inte en enda liten sandplätt att sträcka ut sig på. Istället får man vänta ut havet på något av trädäcken med vattnet inskvalpande inunder sig.

Ladyboys och fireshows

Kvällstid förvandlas huvudstranden Sairee till en enda lång kombinerad restaurang och strandfest. Låga bord, mattor, sittkuddar och eldjonglörer fyller sanden. Men det är inte det neonfärgade Full moon partyt som grannön Koh Pha Ngan bjuder på. Det är en något lugnare och mer tillbakalutad version. Det slappas, dansas i sanden och dricks Singha till tonerna av Wonderwall eller någon annan gammal hit som strömmar ut från strandbarernas överansträngda högtalaranläggningar. I sanden utanför Lotus Bar samlas det mest folk då de bjuder på fire shows i kombination med en bar fylld av billig öl.

En bit upp från stranden cirkulerar de thailändska ladyboysen mellan backpackers, barnfamiljer och pannkaksförsäljare och gör reklam för kvällens ladyboy-show. Showen är ”gratis”, men det förväntas att du köper minst en drink till ett pris som snarare tillhör svensk standard än thailändsk. Men roas man av män i kvinnokläder som dansar och mimar till Abba, kan det kanske vara värt en drink eller två. Ladyboysen är trots allt ett vanligt förekommande inslag i det thailändska samhället. Inte minst därför kan det vara intressant att ta sig ett besök på deras dagliga och faktiskt mycket välbesökta föreställning.

Boende på Koh Tao

På Koh Tao finns boende i alla prisklasser – små bungalows, större resorts, fallfärdiga hus att hyra uppe i bergen eller lägenheter nere i färjeläget Mae Hat. Under högsäsongen december-mars stiger boendepriserna ofta till minst det dubbla mot vad de är under lågsäsong. Längs med Sairee har många av dykfirmorna egna bungalow-byar.

Många boenden på ön har som regel att gästerna måste boka dykkurser. Boende+dykkurser fås då till ett paketpris. Det kan vara lite lurigare att hitta boende på Koh Tao om du inte är intresserad av att dyka. Men det är absolut ingen omöjlighet som många källor gör gällande. Det finns flera resebyråer runt om i Mae Hat och Sairee som kan hjälpa dig med detta.

Ta sig dit och runt

Till Koh Tao tar du dig med färja från Chumpon eller Suratthani på fastlandet. Både Chumpon och Suratthani har flertalet välfungerande kommunikationer med Bangkok – buss, tåg och flyg. Resan från Chumpon ut till Koh Tao tar cirka sex timmar. Från Suratthani tar båtresan cirka åtta timmar. Reser du med färja från Koh Samui tar resan cirka fyra timmar och från Koh Pha Ngan runt tre.

Färjeavgångar sker flera gånger dagligen. Det finns även snabbare alternativ med expressbåtar, både från fastlandet, Koh Samui och Koh Pha Ngan för den som vill spara tid.

Ta sig runt på ön gör du antingen till fots, med songthaew-taxi eller med moped. Ön är inte större än att du kan gå runt den på en dag. Uthyrningsställen för mopeder finns på flera ställen på ön, men flest i Mae Hat. Vägarna är inte alltid i toppskick, så är du inte helt stabil på mopedsadeln kan en lägre hastighet vara att rekommendera. Det hör trots allt till att ta det lite lugnare på efterfesten.

3 kommentarer på Efterfest – en guide till Koh Tao

 1. Rikard

  Bra artikel om min favvo-ö i thailand 🙂

  Vill bara påpeka några småsaker 🙂

  Tidvattnet beror nog på vilken tid på året man är där. T.ex i på våren och sommaren så är vattnet som högst på natten > förmiddag.

  Att åka båt från chumphon tar ca 1½ med Lomprayaha (katamaranen), och ungefär samma tid från koh phangan/samui.
  Här är en bra länk på olika båtar med tidtabell.
  http://www.thailandday.com/Boattransfer/kotao.html

  Vilken båt har du åkt med som tog 6 timmar? Verkar rätt jobbig.

  Själv tycker jag att stränderna och miljön är mycket finare än Samuis och likvärdiga med koh phangan. Men det är ju min åsikt dock 🙂

  Tack för en bra artikel. Fick mig att längta tillbaka

 2. Teresa

  Tack Rickard 🙂

  Givetvis beror tidvattnet på jordens rotation, lutning osv. Det kanske var otydligt av mig att anta att alla känner till detta. Bra att du påpekade det!

  Vi reste med Songserm-färjan, via Koh Samui och Koh Phangan. Billigare (och långsammare) än expressbåten/katamaranen som du åkte med. Tack för tips om färjetider!

 3. rikard sjödin

  Mycket bra artikel, sånna här artiklar som gör backpacking.se så bra!Uppsakattas! 😀

Svara till