Biergarten–guide till München

Öldrickare på LöwenbräukellerDet är i Bayern biergartenkulturen har sina rötter. Varma sommardagar är träbänkarna fulla från morgon till kväll med öldrickande livsnjutare. Även i en storstad som München är de många biergarten ett självklart inslag i stadsbilden. Vissa små, undangömda, andra stora och pampiga med plats för upp till 8 000 personer. Linda guidar Backpackings läsare till Münchens 10 bästa biergarten.

München vore inte München utan den ständiga maltdoften från bryggerierna. Inte heller vore det samma stad utan de många biergarten. Varje område har sin egen och ingenting är mer enkelt eller mer uppskattat. Från klockan 10 på morgonen samlas unga som gamla i solskenet för att njuta av den kraftiga bayeriska ölen. Stämningen är glad och avslappnad, ompa-ompa-musiken spelar trallglada ölvisor. Här och var ser man ett par lederhosen och en fjäderhatt. Det finns bara en regel i en riktig biergarten: Drycker får ej medtas. Det är helt ok att plocka med sig picknick-korgen och duka upp egen mat på något av de långa träborden. Huvudsaken man köper öl och annan dricka.

Här är några klassiker i livsnjutarnas stad München:
 
Der Chinesische Turm
Världens förmodligen mest kända biergarten och stans näst största. Här, i hjärtat av den enorma stadsparken Englischer Garten, blir det ofta väldigt fullt. Studenterna kommer på cyklar från det närliggande universitetet och de brokiga Schwabing-borna trängs med turister och soldyrkare i flip-flops.
 
Det kinesiska tornet, som uppfördes på slutet av 1700-talet, ger denna biergarten sin speciella karaktär. Bandet som spelar traditionell musik är speciellt flitiga i den här biergarten och brukar spela uppifrån tornet.
 
Glöm inte att hämta panten bara. Chinesischer Turm är en av få biergarten som tar ut pant för glasen. Anledning: Parkförvaltningen gnällde över glas som låg utspridda i parken.
 
Augustiner-Keller
I området kring Augustiner–Keller finns inte ett grönområde så långt ögat ser. Här i närheten av Hauptbahnhof dominerar industri och handel, trafik, asfalt och stress. Därför finns det inget mer passande ställe för en grön oas som Augustiner-Keller. Här kan man sitta under tjocka, gröna lövverk och avnjuta en kall öl i riktig bayerisk tradition. Plötsligt är stadslivet och dess tumult så långt borta. Här är det lugnt och gemytligt, här ringer bara klockan som varslar om byte av ölfat.

Hofbräukeller
Vid vackra Wiener Platz hittar man Hobräukeller (får ej förväxlas med Hofbräuhaus). Hofbräukeller är definitivt en populär träffpunkt bland biergarten-fansen och ett givet inslag i Haidhausen. Det blir lätt trångt på somrarna, men de som väl fått en plats stannar i timmar.

Zum Flaucher
Flaucher är ett mycket omtyckt område vid floden Isar där otaliga grillfester ordnas på sommaren. Här badas och solas det på stenstranden och här dricks det gärna öl i den vackra biergarten Zum Flaucher. En av fördelarna här är att det inte är så trångt mellan bänkarna som i Augustiner-Keller eller Hofbräukeller och den vackra naturen ger stället en speciell charm.

Waldwirtschaft
En lite ovanlig biergarten i ett vackert läge vid Isar. Det var här stans ”biergartenrevolution” startade 1995 då det beslutades att Waldwirtschaft måste stänga redan 21:30 för att inte störa de boende i närheten. 25 000 människor demonstrerade då för att bibehålla biergartenkulturen i stan och de lyckades: En genomsnittlig biergarten stänger vid 23 eller 00. Vissa har öppet till 01.
 
Många kändisar hittar till ”WaWi”, kanske för musikens skull. Här spelar man nämligen riktigt bra jazz, vilket man inte hittar på någon annan biergarten.

Hirschgarten
Münchens och förmodligen världens största biergarten hittar man i parken Hirschgarten i stadsdelen Nymphenburg. Hela 8 000 personer får plats här. Det är grönt och lummigt. Precis invid bänkarna finns en inhägnad med hjortar, som lojt betar och tigger godsaker av gästerna i denna omtycka biergarten.

Aumeister
Den som vill göra en utflykt i den lite lugnare norra delen av Englischer Garten får inte missa Aumeister. Utanför står alltid mängder av cyklar parkerade, många kommer från studentområdet Studentenstadt en bit bort. Menyn är lite annorlunda här. Man har ett större utbud på mindre traditionella drycker och rätter, till exempel vin, ost och öl i små glas (vilket på många andra ställen är omöjligt att få).

Löwenbräukeller
En riktig klassiker på biergartenfronten är den biergarten som tillhör pampiga Löwenbräukeller med sina vackra torn, precis vid Stieglmaierplatz. Här är det lite mer högljutt på grund av trafiken på andra sidan de gröna buskarna och biergarten är lite mindre än på andra ställen (1 000 sittplatser). Praktiskt är förstås att man har tunnelbanan precis framför näsan. Väl värt ett besök! 

Bruckenfischer
Om man har bil eller cykel och vill göra en liten utflykt utanför München är Bruckenfischer ett härligt ställe för en rast. Även denna biergarten befinner sig vid Isar. Här serveras underbar fisk direkt fångad i Isar.

Mangostin Asia – asiatisk biergarten
På varje topplista hör en exotisk joker hemma. Mangostin är något så ovanligt som en asiatisk biergarten. Här finns plats för 600 personer. Mangostin är berömt i hela staden för sin goda mat. Den som inte gillar öl kan köpa tropiska drinkar i Tropical Bar.

5 kommentarer på Biergarten–guide till München

 1. Jimmy Engman

  Bra skrivet, kom nyss hem efter en tysklandstripp. Där var även München med och en massa Biergarten. Måste ändå säga att det spelades flitigt i Chinesische Turm 🙂

 2. Linda Karlsson Eldh

  Tack, Jimmy! Kul att du hann förbi Chinesischer Turm. Jag hänger där ganska ofta när det är fint väder.

 3. Jimmy Engman

  Det kan jag förstå 🙂
  Vad heter den biergarten som är ovanför Chinesiche Turm ?, den som är vid vattnet i Englishc(okej, jag kan inte tyska.. men jag kan dricka deras öl) garten. Jag var där en eftermiddag och bara satt i solen och njöt, grym utsikt 🙂

 4. Linda Karlsson Eldh

  Du menar Seehaus! 🙂 Det är nog den mest trendiga biergarten här i stan. Jag tog inte med den för att jag tycker den är alldeles för dyr (främst maten). Men läget vid sjön är fint och den har lite kändisfaktor. Jag har stött på bl.a. Oliver Kahn (fotbollsmålis) och Boris Becker på Seehaus.

 5. Jimmy Engman

  Jo. den var dyr. Synd att jag inte fick se Kahn, han var min idol när jag var liten … 🙂

Svara till