Bodensjön – Tysklands största sjö

Med sin yta på 536 km² är Bodensjön Tysklands största och Centraleuropas tredje största sjö. Den är också ett mycket omtyckt resmål för turister från hela världen där den ligger insprängd mellan Tyskland, Österrike och Schweiz med de snötäckta alperna som ständig sagokuliss. Här staplar sig sevärdheter och möjligheterna till vattensport är oändliga.

Den glittrande Bodensjön är en fantastisk semesterdestination vare sig man söker vacker natur, sol och bad eller mer kulturella sevärdheter. Klimatet här i alplandskapet är milt, vattnet har dricksvattenkvalitet och stränderna med delvis smaragdgrönt vatten så långt ögat ser ger här och var en riktig medelhavskänsla. Runt omkring sjön ligger frukt- och vinodlingar samt en rad intressanta barockstäder. Många utnyttjar tillfället och tar sig fram med cykel. Bodensjön runt är helt klart en fantastisk naturupplevelse.
 

Fina stränder

Möjligheterna till sol och bad är förstås Bodensjöns största dragplåster. I de många byarna vid vatten erbjuds segling, surfing, vattenskidåkning, uthyrning av båtar och kajak. Även dykning är möjligt.

Stränderna längs Bodensjön består huvudsakligen av sten, men det finns även sandstränder. Här följer några tips på fina badplatser:

 • Sipplingen– Sipplingen är en av de äldsta byarna vid Bodensjön. Vid stränderna här vid Überlinger See, Bodensjöns nordvästra del, har man en vacker utsikt över vattnet och bergsväggarna på andra sidan sjön.
 • Strandbad Dingelsdorf – Detta strandbad ligger i en av Bodensjöns grundare delar. Stranden är en av de största stränderna som inte kostar inträde.
 • Stranden Schilfhütte – „Badestrand Schilfhütte“ i Unteruhldingen-Mühlhofen är en strand man åker till för lite lugn och ro. Den är relativt okänd bland de större turistströmmarna. Den lilla stenstranden är fri från kiosker, omklädningsrum och badvakter. Istället bjuds man på vacker natur och klart, långgrunt vatten. Stranden kostar inte inträde.
 • Naturstrandbad Kressbronn – Räknas som en av de bästa stränderna längs Bodensjön för familjer. Här kan man pusta ut i skuggan under något av de gamla träden som växer vid vattnet. Det är rent och snyggt, men ofta lite livat och många barn.

 

Sevärdheter

Bodensjöns läge skulle inte kunna vara bättre. Landskapet med vatten i kombination med berg är perfekt för den som gärna tar sig fram till fots eller på cykel. En resa till Österrike, Schweiz eller Lichtenstein är en enkel sak om man bor på hotell eller campingplats vid Bodensjön. Buss- och båtförbindelserna är väl utbyggda. Följande platser bör man inte missa när man befinner sig i krokarna:

 • Meersburg – Direkt vid sjön ligger den idylliska småstaden Meersburg med en stadskärna och spännande borg som kastar besökaren tillbaka i en pittoresk medeltid. Under sommarens semestertider drar staden runt en miljon besökare. Vinodlingarna runt Bodensjön är koncentrerade hit, till trakterna kring Meersburg. Här hopar sig därför mängder av restauranger och vinbarer som är berömda i hela regionen.
 • Konstanz – Den största staden vid Bodensjön och präglad av en lång historia. Studenter och turister gör staden levande. Eftersom Konstanz skonats från världskrigens bombningar finns många vackra och historiska byggnader kvar.

  Till de mer spännande sevärdheterna räknas till exempel Rosgartenmuseum med utställningar som visar regionens konst- och kulturhistoria. Museet Das Archäologische Landesmuseum är ett arkeologiskt museum med föremål från år 8000 f.Kr till 1600-talet.

  Sedan 1999 är Sea-Life Konstanz en populär plats att lära sig mer om livet under sjöns vattenyta. Den som befinner sig i Konstanz på kvällen bör titta förbi på trevliga Kula – stället kallas stadens sociokulturella centrum och befinner sig i en gammal simhall. Här ordnas regelbundet fester och konserter. Bassängbottnen utgör dansgolvet. Musiken är independent/elektro/alternativ.
 • Friedrichshafen – Staden som är bekant som zeppelinbyggets stad nummer ett. Det var här luftskeppet Hindenburg byggdes. I dag finns här ett intressant zeppelinmuseum som är väl värt att besöka. Man erbjuder också zeppelinturer över sjön. Varma sommarkvällar är Beach Club på Uferstrasse ett trevligt ställe att dricka cocktails på.
 • Mainau – Det finns sammanlagt elva öar i Bodensjön. Blomsterön Mainau är en av de mest berömda och känd som ”blomsterön”. Runt barockslottet möts besökaren av ett hav av mer än 500 000 tropiska blommor. Här brer parker och trädgårdar ut sig och Tysklands största fjärilshus befinner sig på ön.

  Mainau ägs av familjen Bernadotte. Lennart Bernadotte var den som byggde om ön till blomsterparadis. Familjen själv lever på slottet Mainau och är lika mycket publikmagnet som blommorna. Man tar sig till ön exempelvis med båt från Konstanz.
 • Lindau – En riktig pärla är ön Lindau och staden med samma namn vars gamla stadskärna befinner sig på ön. Lindau är ett unikt litet örike. I gamla stan kan man i timmar promenera genom romantiska gränder med färgglada hus. En höjdpunkt är här det gamla rådhuset som byggdes på 1400-talet.

  Huvudgatan är Maximilianstraße och har utvecklat sig till en populär gågata. Här finns många byggnader bevarade från den sena medeltiden. Hamnen som färdigställdes 1856 räknas i dag till en av de vackraste vid Bodensjön. I hamnen, bredvid fyren, vakar det bayriska lejonet med blicken fäst någonstans långt i fjärran.
 • Reichenau – Klosterön Reichenau med sitt medeltida kloster hör till UNESCO:s världskulturarv. Motiveringen lyder att Reichenau är ett bevis för ett stort benediktinerklosters religiösa och kulturella betydelse under medeltiden. På Reichenau finns förutom klostret flera vackra kyrkor att titta på samt den intressanta medeltida borgsruinen Schopflen. Ön är den största i Bodensjön.
 • Bregenz – Den lilla staden i Österrike är känd för sitt stora kulturella utbud. Här finns till exempel en flytande operascen. Varje år organiseras här berömda festspel som drar besökare från när och fjärran.
 • Aborn – Ort i Schweiz som är världsberömd för sin årliga tävling i sandskulpturbygge.
 • Rheinfall Schaffhausen – Om man åker från Bodensjön mot Basel kommer man till detta mäktiga vattenfall som mäter 150 meter i bredd och 23 i höjd. Rheinfall räknas vid sidan av isländska vattenfallet  Dettifoss som Europas största.

1 kommentar påBodensjön – Tysklands största sjö

 1. Ingela liv

  Fantastiskt bra för oss som ska dit i sommar

Kommentarerna är stängda.