Düsseldorf – en pärla vid Rhein

Düsseldorf by nightDüsseldorf är den perfekta staden för att under ett par dagar uppleva äkta Rhein-Ruhr-kultur. Trots sin ringa storlek är den huvudstad i det tyska bundeslandet Nordrhein-Westfalen och är en av Tysklands viktigaste business-städer. För besökare bjuder Düsseldorf mer än så. Vad sägs om ett besök i gamla stan för ett glas av den typiska ölen ”Alt”, en promenad längs floden Rhein eller en runda på Tysklands mest berömda shoppinggata ”Kö”?

Düsseldorf är en spännande stad. Medan grannstaden Köln är mer av en hemtrevlig och mysig småstad satsar Düsseldorf på att vara modern och internationell. Som centrum i regionen Rhein-Ruhr utgör Düsseldorf en viktig mode- och kulturmetropol. Vad många kanske inte vet är att Europas tredje största japanska community befinner sig i Düsseldorf, vilket har präglat staden i 50 år. Den som har möjlighet blir nog inte besviken av att titta förbi en av Tysklands viktigaste städer.

Måsten i Düsseldorf

Medienhafen
Hamnen i Düsseldorf är speciell och något man inte kan missa när man åker till Düsseldorf. Den har förvisso inte längre något av sin gamla betydelse som hamn för varor. Däremot har man peppat upp den till ett modernt tillhåll för film- och mediaföretag. Därav namnet ”Medienhafen” (Mediahamnen). Även politiken har sökt sig hit. Här ligger det nya parlamentet. Gamla kranar samsas med modern arkitektur och hippa restauranger och klubbar. Mest berömda är de sneda husen ritade av den amerikanske arkitekten Frank O. Gehry. I ett av dem hittar man den glassiga restaurangen Gehry’s, stället för den som vill lyxa till det lite.


 
Rheinturm
Mellan parlamentet Landtag och Medienhafen ligger Düsseldorfs berömda torn Rheinturm. Det 240 meter höga TV-tornet har blivit stans mest berömda varumärke. På 170,5 meters höjd kan man titta på den vackra utsikten. Vid vackert väder kan man med lite tur se tornen på världens tredje högsta kyrka, Kölner Dom i grannstaden Köln. Det finns en restaurang lite längre upp i tornet, men stämningen är lite väl stel och kostympräglad.
 

 
Rheinuferpromenade
Efter Medienhafen och Rheinturm kan rekommenderas att ta en promenad längs Rhein in till Altstadt (gamla stan). Speciellt på sommaren är den trevliga strandpromenaden ett måste. Då samlas ung som gammal här för att äta, dricka öl och hänga vid vattnet. Stämningen är fantastisk.

Altstadt
Det är i Altstadt Düsseldorfs uteliv är koncentrerat. Man kallar till och med Altstadt „Tysklands längsta bardisk“. Med detta menar man det täta utbudet av nöjesliv. Över 200 barer, restauranger, caféer och uteställen finns att upptäcka i de gamla kullerstensgränderna. Speciellt på sommaren lever Altstadt upp och uteserveringarna är fulla med folk och musik. Den mest befolkade gatan är Bolker Straße som mer påminner om en partygata på Mallorca eller Ibiza. Hit hittar förstås de flesta turister. En lite lugnare gata med fler locals är Ratinger Straße.

Det är här i Düsseldorfer Altstadt som den berömda ölen ”Altbier” hör hemma, ett mörkt öl som serveras i små glas. Namnet ”Alt” betyder gammal och syftar på att ölet bryggs efter gammal tradition. Sommar som vinter kan man dricka riktigt god Alt på bryggeriet Ueriges uteservering i Altstadt. Eftersom glasen är så små får man på många ställen ett nytt tills man ber om räkningen.
 
Rivaliteten mellan Düsseldorf och grannstaden Köln är känd i Tyskland sedan flera hundra år. Vad man inte får glömma i Düsseldorf är därför att aldrig beställa en Kölsch (öl som dricks i Köln).

Königsallé
Den som gillar shopping kommer att trivas i Düsseldorf. Här befinner sig nämligen Königsallé eller „die Kö“ som gatan kallas i folkmun. Kö är berömt över hela Tyskland som shoppinggatan nummer ett. Här trängs lyxaffärer, designboutiques och gallerior med restauranger och lyxhotell.
 

Var den första som kommenterar

Svara till