Ett besök i Törnrosas slott

När slottet Neuschwanstein dyker upp på sitt berg i fjärran växer spänningen i bilen. Man har sett det på bild så många gånger och nu ligger det berömda sagoslottet direkt framför oss, just det som tjänat som förebild till Disneys tecknade törnrosaslott. Det är en speciell känsla, ett djupdyk till barndomens drömmar om prinsesslivet.

När världens sju underverk skulle väljas på nytt i den globala omröstningen ”New 7 Wonders” för två år sedan var slottet Neuschwanstein den enda tyska finalisten. Trots att det romantiska slottet inte valdes till en av de sju, växte uppmärksamheten än mer för slottet som turistmål. 1,3 miljoner turister besöker Neuschwanstein varje år. För mig var det en liten dröm som gick i uppfyllelse vid besöket: efter en barndom präglad av smöriga disneyprinsessor skulle jag äntligen få uppleva ett äkta sagoslott.

Neuschwanstein är inte bara ett slott, det är också just en dröm som gått i uppfyllelse. Amerikanen som hävdade att Neuschwanstein är ”det snyggaste av Hitlers byggnadsverk” hade nämligen fel. Byggnaden av slottet startade 1868 på uppdrag av Bayerns dåvarande kung Ludwig II. Ludwig var en sinnessjuk monark som sedermera fråntogs kronan, men han hade ett öga för det vackra och kallas ofta sagokungen, främst tack vare de många slotten som byggdes på löpande band i hans regi.

Neuschwanstein är det mest berömda och det var också här han tillbringade sin sista tid. Slottet var en hyllning till den tyske komponisten Richard Wagner, en man Ludwig beundrade på gränsen till det sjuka. För att anpassa slottet till Wagners musik byggdes det i äldre stil än vad som var mode på slutet av 1800-talet och ser därför mycket äldre ut än det faktiskt är. Slottet var hans personliga dröm om den perfekta medeltida riddarborgen i romantisk stil. Och bygget ruinerade nästan hans land.

Jag lät mig inte avskräckas av upphetsade japaner eller de långa köerna med vräkiga amerikaner. Neuschwanstein byggdes just här för att landskapet gör ett sagoslott sin rätt. Jag har få gånger i livet sett så vacker omgivning och då spelar materialistiska turistklichéer ingen större roll.Många väljer att åka buss eller häst och vagn uppför berget. Neuschwanstein ligger på 2 000 meters höjd. Jag valde ändå att gå till fots, helt enkelt av den anledningen att promenaden är rätt jobbig och ger känslan av att bestiga ett berg och hitta en skatt samtidigt.

Det tar dryga 40 minuter att ta sig upp den sega, men vackra biten upp till slottet. För den som vill ha en kortare promenad kan ta sig åt andra hållet istället – till grannslottet Hohenschwangau, där Ludwig bodde som liten. Den vackraste utsikten har man från den lilla bron Marienbrücke, som Ludwig lät bygga. Som tur är har den restaurerats på senare år. Är man inte knäsvag efter promenaden blir man det av att stå på den svajande bron och se hur ett vattenfall plaskar någonstans 90 meter längre ner mellan de två bergen. Otäckt eller inte: Härifrån har man en otrolig utsikt över Neuschwanstein.

De som efter det vill gå på någon visning inne i slottet får räkna med att trängas med horder av turister. Själv valde jag att inte gå in utan beundrade istället exteriören och naturen.

Tyvärr dog Ludwig under mystiska omständigheter innan Neuschwanstein blev klart. Hans vilja var att slottet aldrig någonsin skulle öppnas för allmänheten. Han sade att han hellre skulle se det förstört ”än att låta det enkla folket beröva slottet sin magi”. Lite väl snobbigt för min smak. Hur som helst öppnades det ändå upp för nyfikna besökare knappt en månad efter hans död 1886.

En galen mans drömmar och ideal fångade i sten.

Praktisk information
– Det är förbjudet att fotografera inne i slottet.- Man får bara gå in inom ramen för en guidad tur (som tar cirka 35 minuter).- En guidad tur är inte alls nödvändig, en promenad i området är också en fantastisk upplevelse.
Häst och vagn till Neuschwanstein (utgår från ”Hotel Müller)
Dit: € 6Tillbaka: € 3
Buss till Marienbrücke (utgår från ”Schlosshotel Lisl”)
Dit: € 1,80Tillbaka: € 1Tur & retur: € 2,60

Var den första som kommenterar

Svara till