Fem måsten i Hamburg

Ibland har man på resan bara någon enstaka dag för att upptäcka en hel stad – något som inte är speciellt lätt. Här tipsar Linda om hur man på kort tid får ut det bästa av Tysklands näst största stad Hamburg.
 
En obligatorisk sightseeing-tur, lite typisk mat, syndigt förevigande liksom en sväng i några innekvarter är receptet.

1. Åka Barkasse
Det som fascinerar som allra mest med Hamburg är den fantastiska hamnen, som är Tysklands största och Europas tredje största efter Rotterdam och Antwerpen. De enorma varvsdockorna, kranarna och de pampiga skeppen och pråmarna som trafikerar Hamburgs vatten kan få vem som helst att tappa hakan. Varje år kastar 1.000 riktigt stora fraktarskepp ankar i Hamburg. Även om det är turistiskt utan ände måste man ta tillfället i akt och åka på en timmes informationstur i en barkasse (sightseeing-båt). Barkasse-kaptenerna är på glatt humör, skämtar nonstop och berättar det viktigaste som finns att veta om Hamburgs hamn. Dessutom kan man köpa både glögg och varm choklad ombord.

2. Äta en äkta ”Fischbrötchen”
En riktig specialitet i Hamburg är Fischbrötchen – fiskmackorna som finns att köpa lite överallt, framför allt i hamnen (hållplats Landungsbrücken). Klassiska ”Backfisch” med massor av remouladsås påminner exempelvis starkt om grundskolans bakade sej. Fiskmackorna hos ”Zum Hans” har utsetts till stans bästa av tidningen Bild.Foto: mediaserver.hamburg.de 

3. Ta kort på Herbertstraße och Große Freiheit
För några år sedan blev det stor skandal när svenska flottan lade till i Hamburg och samtliga sjömanspojkar kilade iväg till Hamburgs berömda redlight district runt berömda Reeperbahn. Ingenstans i Europa är prostitution en så pass accepterad del av vardagen som i Hamburg.
 
I närheten av Reeperbahn ligger den extremt berömda, 60 meter långa Herbertstraße som sedan 1933 är avspärrad för insyn med väggar i båda ändarna. Här gäller tillträde förbjudet för kvinnor och minderåriga. Längs hela gatan sitter prostituerade i skyltfönster och bjuder ut sina tjänster. Runt 250 kvinnor arbetar här.
 
Gatan Große Freiheit har existerat sedan 1610 och är en tvärgata till Reeperbahn. Gatan har en typisk hamnstadsflair och har dykt upp i ändlöst många filmer. Striptease, diskotek och barer ligger dörr i dörr.
 
Ta ett kort av dessa gator och du har förevigat det mest berömda av Hamburgs syndiga sida.

4. Besöka det portugisiska området
Vid hamnen, öster om Landungsbrücken, ligger det trevliga portugisiska området Portugiesenviertel. Här hänger portugisiska flaggor från vart och vartannat fönster och man glömmer lätt att man faktiskt befinner sig i Tyskland. Runt 25 portugisiska restauranger och barer lockar här med äkta sydlänsk gästfrihet, charm och underbar mat. På 70-talet var det främst portugisiska sjömän som besökte kvarteren. I dag är området populärt även bland tyskarna. Portugiesenviertel är ett måste för alla matglada och fiskfantaster. En stående favorit är exempelvis restaurant Porto (Dietmar-Koel-Straße 15).

5. Shoppa och gå på barrunda i Schanzenviertel
Det omtyckta området Schanzenviertel bytte i mars 2008 namn till Sternschanze. Sedan flera år tillbaka är stadsdelen stans självklara plats för nöjesliv och alternativ shopping. Schanzenviertel sträcker sig över området vid Schulterblatt, mellan Schlachthof Hamburg, Schanzenpark, Altonaer Straße, Max-Brauer-Allee, Stresemannstraße och Heiligengeistfeld. Designbutiker, barer och restauranger kantar gatorna. Områdets hjärta är gatorna Schanzenstraße och Schulterblatt.
 
Ett spännande inslag i närheten av Schanze är nazistbunkern på Heiligengeistfeld. Det enorma betongmassivet upprättades som luftskyddstorn (Flakturm) i Hamburg 1942 och är ett av åtta Flaktürme i Tyskland och Österrike. Byggnaden framkallar garanterat kårar längs ryggraden.

2 kommentarer på Fem måsten i Hamburg

  1. Fredrik

    Hamburg är en riktigt trevlig stad och stadsdelen St. Pauli med Reeperbahn är pricken över i:t.

    Jag vill också tipsa om en bra Reeperbahn-guide som ni hittar på den här adressen.

    http://www.reeperbahn.se

  2. Therese Sandberg

    Nu vart jag ännu mer sugen på att åka till Hamburg!! Jag vill åka nu!

Svara till