FKK – kulturkrock och nakenchock i Tyskland

Nakenbad börjar sakta, men säkert bli mer populärt i Sverige. Men bada näck är inget man gör på Tofta eller Tylösand. Inte heller skulle man drömma om att klä av sig helt naken i Hagaparken en solig julidag. Här ligger tyskarna med sin ”Freikörperkultur” hästlängder före och chockar ofta pryda turister. Linda ger bakgrunden till ett tysk fenomen.

I Sverige har man de senaste åren noterat ett ökat intresse för nakenbad och naturisterna har upptäckts som lukrativ turistgrupp. Hylteberga gård öppnade förra året som Skandinaviens första Bed & Breakfast för naturister. Men nakenbad är långt från allmänt accepterat. Protesterna har till exempel haglat över det nyöppnade nakenbadet vid Lövsjön utanför Sundsvall. I dagarna höll man stormöte i bygdegården.
 
I Tyskland ser det hela annorlunda ut. Här existerar begreppet Freikörperkultur (FKK), som bygger på rätten till en fri kropp i (just det) det fria. Det finns ett stort utbud för alla som vill sporta, äta, tälta och bada nakna. Att hoppa fallskärm utan kläder är inget problem. Ett flygbolag försökte för något år sedan till och med att ordna charterresor där man sitter naken i flygplanet. Planerna lades dock på is.

Även inne i städernas parker och vid badsjöarna är det vanligt med FKK-områden. München i konservativa Bayern är med sin stadspark Englischer Garten en pionjär på FKK-området. I början på 80-talet försökte polisen köra bort nakenbadarna vid bäcken Eisbach som flyter genom parken. Detta misslyckades och två stora områden i parken gjordes därför officiellt till FKK-områden. München blev därmed första stad ut med FKK.
 
Nakenbadare är alltså ett vanligt inslag i den tyska sommarbilden, även om anhängarna inte är lika många som för 20 år sedan. Som svensk är det underligt att ingen ens höjer ett ögonbryn vid anblicken av nakna solbadare mitt i stan. Och amerikanerna som åker på guidade cykelturer genom Tysklands parker kör nästan i diket i sina stressade försök att inte titta. Men FKK är accepterat i hela landet. Därför är det viktigt att man som turist sköter sig. En stor miss är exempelvis att lägga sig på en FKK-strand iklädd badkläder. Eller att sätta sig i en bastu invirad i handduk. Då är det tyskarna som tittar snett.
 
FKK har sina rötter i ett industrialiserat Berlin i början på 1900-talet. Människorna bodde trångt och smutsigt, modet var obekvämt och föreskrev högt knäppta kragar. Man längtade bort från stan, ut till landet. Tanken var att förbättra hälsan med hjälp av sol, bad och frisk luft. Den första FKK-stranden öppnades 1920 på ön Sylt som i dag är ett riktigt mecka för nakenbadare. 60 procent av alla badgäster på ön väljer att bada utan badkläder.
 
När nazisterna tog över makten i landet fick FKK ett abrupt slut. Nazisterna förbjöd omedelbart nakenbad och endast de FKK-föreningar som uteslöt judar och politiska motståndare fick bestå. Lite senare lät sig dock Hitler övertygas om att FKK kunde användas i nazismens intresse som ett fysiskt och psykiskt instrument att stärka ”folkskraften”. 1942 blev FKK-bad på bestämda orter utan insyn därför tillåtet.

Efter kriget utvecklades FKK-kulturen åt två olika håll. Inte konstigt – Tyskland var delat i öst och väst. I Västtyskland fortsatte anhängarna att träffas i FKK-föreningar. I Östtyskland däremot rådde prydhet och FKK ansågs vara ett moralbrott. Nakenbad var därför förbjudet ända till 1956. Men folket i Östtyskland värjde sig mot överhetens förbud. Man demonstrerade högljutt, skrev protestlistor och fortsatte att bada naken på stränderna.

Vid flera tillfällen uppstod konflikter mellan textil- och nakenbadare, som ibland slutade med att badgäster med badkläder kläddes av med våld eller bands fast vid träd. Till slut gav regimen upp och legaliserade FKK på speciella, officiellt markerade stränder. På 1970-talet hade FKK utvecklats till en enorm folkrörelse. 1982 fanns det 40 officiella FKK-stränder i Östtyskland, 1988 hela 60. Kanske var det nakna ett sätt att utöva frihet i en diktatur.
 
I dag är FKK-kulturen också i huvudsak förknippad med Östtyskland. Västtyskarna är något reserverade (inte jämfört med Sverige förstås) och många badar med badkläder. När muren föll 1989 insåg de östtyska nakenbadarna att landsmännen i väst inte alls var lika fria vad gäller kropp och natur. På samma sätt upptäckte västtyskarna att det knappt gick att hitta en enda textilstrand i de så kallade nya bundesländerna.
 
Den svåraste kulturchocken inträffade i samband med det starkt katolska Polens inträde i Schengen-avtalet 2007. Ön Usedom vid västra Östersjön är delad mellan Tyskland och Polen. Tack vare Schengen kunde nu polska medborgare fritt promenera över till stränderna på den tyska sidan. Chocken var stor när de kom till Ahlbecker Strand – en sedan 50 år populär FKK-strand. Polska lokalpolitiker gick i taket och krävde att FKK-stranden skulle stängas. I år lyckades man nå en kompromiss: Vid den tysk-polska gränsen på Usedom har man satt upp flerspråkiga skyltar som ”välkomnar” besökarna till nakenbadet en bit bort. På så sätt vill man informera de polska besökare om vad som väntar dem på stranden 300 meter bort samt påminna tyska nakenbadare om att det är textilbad som gäller på den polska sidan.
 
Man behöver absolut inte vara rädd för att bada på tyska stränder. Ingen sliter av en kläderna. Textil- och FKK-stränder ligger prydligt uppradade sida vid sida. 
 
Här följer några tips för eventuella naturister bland läsarna:

Populära tyska FKK-stränder

 • Norderney – lång sandstrand med nakenbastu på stranden.
  St. Peter Ording – nakenstranden befinner sig norr om badplatsen Ording.
 • Amrum – på ön finns några av Tysklands äldsta FKK-stränder. Det finns till och med en FKK-tältplats.
 • Prerow auf dem Darß – omtyckt resmål med breda östersjöstränder för FKK-turister sedan 50 år tillbaka. På West- och Nordstrand, på halvön Fischland/Darß/Zingst finns långa FKK-stränder.
 • Rügen – Tysklands största ö. Här finns 12 FKK-områden.

Populära FKK-stränder på andra ställen i Europa

 • Capri (Italien) – i närheten av kejsar Augustus trädgårdar ligger Capris enda möjlighet att bada naken. Italien är ju annars väldigt konservativt vad gäller textilfritt bad.
 • Ibiza (Spanien) – Es Cavallet är en av Ibizas två officiella nakenstränder.
 • St. Tropez (Frankrike) –  sydost om St. Tropez, i Ramatuelle ligger Plage de Pampelonne, en fem kilometer lång sandstrand. FKK gäller på de två privata stränderna ’Plage de Blouche’ och ’Liberty Plage’.
 • Houstrup (Danmark) – på västra Jylland, runt 15 mil från den tyska gränsen, ligger orten Houstrup som är en utpräglad semesterort med breda sanddyner. Här finns en två kilometer lång FKK-strand.
 • Brac (Kroatien) – den enda officiella nakenstranden på den kroatiska ön Brac ligger vid den berömda stranden Zlatni Rat som även kallas „det gyllene hornet“.
 • Sozopol (Bulgarien) – 300 meter lång FKK-strand en bit från staden Sozopol.

Mer om Tyskland

Upplevelser

Var den första som kommenterar

Svara till