Kultur i kvadrat – en guide till Berlin
Tysklands huvudstad är dåtid och nutid på samma gång. En plats där ett sårigt Europa möter ett optimistiskt Europa. Tidens tand biter i de graffitimålade fasaderna där kulhålen fortfarande finns kvar, lika självklart som glasbyggnaderna vid Potsdamer Platz glittrande sträcker sig mot solen. Linda guidar Backpackings läsare till en av sina favoritstäder: kulturmetropolen Berlin.
Stadsdelar
Du kan med fördel utforska charmiga Berlin stadsdel för stadsdel. Det finns gott om kultur, nöjen och upplevelser överallt. De enskilda stadsdelarnas individuella karaktärer lockar givetvis vissa människor mer än andra – men alla har de något för alla.
Mitte brukar kallas för ”Berlins hjärta” och var centrum i Östberlin. I dag har stadsdelen det största utbudet av kommersiella nöjen, internationella kaffekedjor och märkesbutiker samt några av Berlins mest kända sevärdheter, som Unter den Linden, Brandenburg Tor och Alexanderplatz.
Kreuzberg präglas av en ”hela världen på en och samma plats”-känsla. Så mycket som en tredjedel av invånarna är icke-etniska tyskar. Utelivet är högljutt, alternativt och tolerant, shoppingen ofta vintageorienterad.
Prenzlauer Berg är konstnärernas och akademikernas stadsdel. Bostadshusen intill de breda gatorna är ömsom vackert renoverade, ömsom fallfärdiga med kulhålen kvar i teglet. Liksom East Village i New York lider området i dag av ett rykte om att ha blivit för trendigt och dyrt och de sanna bohemerna påstås ha flyttat vidare.
Om Prenzlauer Berg är East Village, är i så fall Freidrichshain Brooklyns Williamsburg; det vill säga stadsdelen dit de där bohemerna har tagit sig för att finna känslan som gått förlorad i det tidigare bostadsområdet. Här trängs sönderbombade tomter med charmiga kaféer, konstgallerier och coola klubbar.
Charlottenburg, med landmärken som shoppinggatan Kurfürstendamm, var Västberlins centrum under Murens tid. Stadsdelen är än i dag karaktäristiskt ”medelklassig”.
Schöneberg, David Bowies gamla bostadsområde, har sedan 1920-talet varit Berlins hippie- och gaykvarter. Den toleranta och avslappande stämningen lockar i dag många barnfamiljer.
Ta sig runt
Kollektivtrafiken är väl utvecklad och relativt smärtfri att lära sig. Med hjälp av tunnelbana (U-bahn), pendeltåg (S-bahn), spårvagn och bussar är det lekande lätt att ta sig runt i en stad som för övrigt är både enkel och vacker att promenera i. Tänk emellertid på avstånden: Berlin kan luras på samma sätt som New York i fråga om att det som ser nära ut på kartan, är enorma avstånd i verkligheten… Köp en fahrkarte (biljett), en sådan gäller för samtliga kollektivtransporter, eller köp ett rabattkort. Det finns många olika att välja mellan. Glöm inte att stämpla biljetten innan du påbörjar din resa, Berlins kontrollanter är ökänt hårda även mot ”dumma turister”.
Upplevelser – museum, parker, sevärdheter med mera
Berlin är en kulturmetropol av råge. Här finns närmast oräkneliga konstgallerier tillhörande all världens skolor – många gator har mer än ett dussin gallerier, så som t.ex. Linienstraße, Auguststraße, Brunnenstraße och Torstraße. Här pulserar hjärtat i Europas DJ- och technoscen. Här, i Freidrichshain, har Universal och MTV sina europeiska huvudkontor. Här finns squats och graffitimålade fasader hela vägen in i stadskärnan.
Berlins Filmfestival befinner sig i samma liga som Cannes och Venedigs dito. Årliga stadsfester som Love Parade, Karneval der Kulturen och JazzFest Berlin har gott rykte, känt i hela världen. Som om det inte vore nog finns den tyska huvudstaden även med på UNESCO-listan City of Design. Skälen till att besöka Berlin är närmast oräkneliga.
Oranienburgerstraße
Restauranger, barer, affärer och Berlins gamla synagoga är något av det man hittar på Oranienburgerstraße, ett turistghetto med beatnikatmosfär mitt i staden.
Förintelsemonumentet
Förintelsemonumentet, bestående av det abstrakta konstverket 2711 mjukt upplysta betongblock, invigdes 2005. Under blocken, under jord, finns en permanent utställning. Varför ett förintelsemonument bara är tillägnat de judar som fick sätta livet till kan man fråga sig…
Adress: Mellan Potsdamer Platz och Brandenburg Tor
Wilhelmsstraße
Den gamla regeringsgatan där Nazitysklands kansli, Goebbels propagandaministerium och Hitlers bunker en gång låg. Kvar är bara en stor äng, som möjligtvis gör platsen än mer ödesmättad.
Unter den Linden och Straße des 17 juni
Börja med Alexanderplatz i ryggen om du vill få en rejäl promenad med en stor dos historia. Fram till Brandenburg Tor heter den breda avenyn Unter den Linden. Här bör du inte missa Bebelplatz (där nazisternas första bokbål hålls), Einsteins gamla universitet Humboldt, Pergamonmuseet och Berliner Dom, domkyrkan. Efter Brandenburg Tor blir gatunamnet Straße des 17 juni och leder hela vägen bort till Charlottenburg. På vägen kan du spana in segermonumentet Siegessäule (med panoramautsikt – utan hiss, den som vill komma upp får glatt traska 285 trappsteg i båda riktningarna) och slottet Bellevue, där presidenten bor.
Reichstag – Riksdagshuset
Varken bränder, nazister eller sovjeter har förstört det tyska Riksdagshuset, som har haft samma fasader sedan det byggdes 1894. Ovanpå finns ett bolliknande utsiktsdäck i glas som visserligen inte har något inträde, men långa köer och grundlig säkerhetskontroll.
Adress: Platz der Republik
Museuminsel
Museuminsel är behagligt omgivet av floden Spree och har många lysande museer. Ön är listad av UNESCO som ett världsarv. Berlin är för övrigt hem till 153 museer; kolla upp vilka som faller dig i smaken! Jüdisches Museum (Lindenstraße 9-14) är t.ex. värt ett besök bara för sin fantastiska arkitektur.
Adress: Museernas ö ligger vid östra änden av Unter den Linden
Potsdamer Platz
Det en gång helt sönderbombade kvarteret försöker i dag vara mer futuristiskt än framtiden själv. Här hittar du affärer och kontor, som t.ex. Sony Center med sin populära piazza, i skimrande glas och stål. Platsen är framför allt intressant att besöka för att den en gång var delad på mitten av Muren, vilket fortfarande finns tydligt markerat på marken.
Ferhnsehturm
364 meter. Så högt når TV-tornet på Alexanderplatz, den välkända symbolen för Berlin som är synlig från i stort sett alla platser i hela staden.
Adress: Mitt på Alexanderplatz.
Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche
Kyrkan bombades under WWII och består i dag av en förstörd del och två nybyggda.
Adress: Breitscheidplatz, längs Kurfürstendamm
Checkpoint Charlie och Haus am Checkpoint Charlie
Det kan tyckas smaklöst att det finns så mycket souvenirer av den misär som en gång Muren både stod för och skapade. Huruvida man vill köpa en bit mur eller en gammal sovjetisk militärmössa är förstås upp till var och en; personligen rekommenderar jag att besöka Checkpoint Charlie för historiens, i sig, skull. Museet, Haus am Checkpoint Charlie, är också väl värt ett besök.
Adress: Freidrichstraße 43-35
Gedenkstätte Berliner Mauer – Berlin Wall Memorial
Desto mer ödesmättat är däremot Gedenkstätte Berliner Mauer som, utan souvenirer och med färre turister, är ett minnesmonument över dem som dog i försök att korsa Muren. Platsen lämnar en obehaglig, men kanske nödvändig, känsla i magen.
Adress: Bernauerstraße
East Side Gallery
Världens största utomhusgalleri består av en 1,3 kilometer lång bit av Muren. Tyvärr är ingen av målningarna längre intakt på grund av klotter, men det är likväl en upplevelse, med stor behållning, att se.
Adress: Ligger vid bron Oberbaumbrücke och Ostbahnhof.
Schloß Charlottenburg
Ett magnifikt gammalt sommarpalats, inringat av en vacker park, innehåller i dag ett konstgalleri. Är du här borde du också passa på att besöka de många museer som ligger i närheten, som t.ex. Bröhanmuseet.
Adress: Spandauer Damm 20-24
Tiergarten
Tre kvadratmeter av centrala Berlin utgörs av den gröna lungan Tiergarten, stadens största park som är ritad av Peter Joseph Lenné. Bli inte förvånad av att se så många nakna kroppar: nudistbad är tillåtet i hela Tiergarten.
Viktoriapark
Högt belägen park i Kreuzberg med fantastisk vy över de södra delarna av Berlin.
Shopping
Kufürstendamm är sedan länge Berlins främsta shoppinggata, men får i dag hård konkurrens av Freidrichstraße. Längs båda finns internationella modehus som Louis Vuitton, Gucci, Prada och Yves Saint Laurent. Kaufhaus des Westens, KaDeWe (Tauentzienstraße 21-24), är Europas största varuhus och Galeries Lafayette (Freidrichstraße 76-78) ett av de mest exklusiva. Mer spännande är dock Berlinomat (Frankfurter Allee 89) som bara säljer kläder och olika typer av accessoarer signerade Berlin-baserade designers.
Berlin har gott om vintagebutiker och möjligheterna att fynda kan tyckas oändliga. På gigantiska Garage (Ahornstraße 2) handlar du kläderna per kilo och Flohmarkt Straße des 17 Juni (mitt emot Ernst-Reuter-Haus) är den största loppmarknaden i staden.
I Kreuzberg (särskilt kring Oranienstraße och Bergmannstraße), Prenzlauer Berg (särskilt kring Kastanien Allee/Oderberger Straße) och Freidrichshain (särskilt kring Wühlischstraße och Boxhagener Platz) finns det ett överflöd av trendiga, ungdomliga butiker. Ta dig till Hackesche Höfe i Mitte (intill S-bahn Hackescher Markt) för att shoppa alternativa kläder.
Restauranger och annat inmundigande
Tyskland är inte direkt känt för sitt kök, men precis som i andra storstäder finns det gott om restauranger som bjuder på mat från hela världen. Längs Oranienburgerstraße finns många billiga asiatiska restauranger och i Prenzlauer Berg ligger gott om krogar med läcker inredning med glammig, dekadent tidsdoft. Det är lätt att hitta bra restauranger i hela stan, lätt att vara vegetarian och lätt att inte tömma plånboken varje gång man behöver öppna den. Priserna är ofta förvånande låga för att vara en av Europas största städer.
Nattliv och nöjen
Den som söker, finner. Den saken är garanterad då det kommer till Berlins klubbvärld. En del ställen är öppna dygnet runt, men kutym är att ingen börjar festa före ett på natten och att stängningsdags bestäms av gästerna. Stadsdelarna har alla ett enormt stort utbud. Huvudstråken är många, beroende på vad man letar efter. Några riktlinjer kan emellertid skissas upp. Ha siktet inställt på Mitte (norr om Hackescher Markt och gatorna kring Alexanderplatz), Kreuzberg (Bergmannstraße, Oranienstraße, området kring Görlitzer Park och U-Bahn Schlesisches Tor), Prenzlauer Berg (kring U-Bahn Eberswalder Straße, Helmholtzplatz, Oderberger Straße, Kastanien Allee och Schönhauser Allee), Friedrichshain (Simon-Dach-Straße och kring Boxhagener Platz) samt Schöneberg (Goltzstraße, Nollendorfplatz, Fuggerstraße och Motzstraße).
Det kan vara spännande att bara ge sig ut och se var man hamnar, det finns definitivt alltid någonstans att gå vidare till, mer spännande och underligt än det tidigare. Leta upp senaste numret av engelskspråkiga tidningen Exberliner för att se vad som är på gång just när du besöker staden.
Vad glad jag är att jag hittade den här guiden till mitt första besök i Berlin! Bra skriven och många av tipsen är precis vad jag är ute efter.
Jag ska resa till Berlin, så jag passar på att lära mig så mycket jag kan innan resan. Tack för en bra artikel.
”Tre kvadratmeter av centrala Berlin utgörs av den gröna lungan Tiergarten, stadens största park”
Hihi! Den var inte stor den! 😉 Sticker till Berlin snart och det är alltid bra med en guide. Tack för den.
White Trash är helt klart en av mina Berlin-favoriter. Goooda burgare (^_^)b
Kan ocksa rekommendera
affären
FlagshipStore pa Oderberger Str, precis vid Kastanienallee.
Berlin-mode pa topp.
Jättebra översikt! Om jag skulle tipsa om boende skulle jag tipsa om Park Inn som ligger på Alexanderplatz i Berlin. Se till att få ett rum ovanför den 22a våningen. Ligger centralt, superbra kommunikationer och fantastisk utsikt. Finns rum för under 100 Euro natten. Häpp!
Haha, oj, såg först NU det korrekturfelet… Tiergarten är givetvis inte ynka tre kvadratmeter, utan 210 hektar. Kvadratmeter måste vara en feltänkt när jag skrivt, men jag undrar var jag fick trean ifrån? :S Inte bra…
Hittade en annan bra Berlinguide på svenska, som verkar uppdateras löpande…
Här är länken: se.berlinow.com