München – trendigt och mysigt mitt i Europa

München ligger tvåa efter Berlin på listan över Tysklands mest populära turiststäder. Stan är för många känd som världens ölhuvudstad och ett besök i någon av de många traditionella ölhallarna motsvarar ofta alla förväntningar, men München har mycket mer än så att erbjuda. I det som kallas ”Bayerns hjärta” strålar nämligen kultur, shopping och gastronomi på världsklassig nivå samman och gör stan till ett modernt och trendigt place to be.

München är Tysklands tredje största stad efter Berlin och Hamburg. Den är också en av Europas dyraste städer där den ligger vackert belägen bara drygt en timme med bil från Alperna. Vid klart väder kan man se de snötäckta bergen från stan. En del invånare säger att München är världens största by och det ligger någonting i det. Fastän stan med sina 1,3 miljoner invånare är större än Stockholm har man ständigt känslan av att befinna sig i en riktig småstad. Så vill man också ha det. 2004 beslutade medborgarna i en folkomröstning att förbjuda byggnader i stadskärnan högre än den berömda kyrkan Frauenkirche (40 meter).

Det som gör München så spännande är just blandningen av bayerisk tradition och småstadskänsla med modern europeisk kultur och uteliv. Stan bjuder på mängder av parker och Biergärten, caféer och restauranger. Samtidigt är utbudet av utflyktsmål utanför stan och möjligheten till vandring och skidåkning i Alperna enormt stort. Sommaren är förstås den vackraste tiden då stan riktigt blommar upp, men även vintern har sina höjdpunkter, t.ex. de många julmarknaderna.

Ta dig till och runt i München

München har en flygplats – Franz Josef Strauß. En taxi till centrum kostar drygt 50 Euro. Billigare och bekvämare är det då att att åka pendeltåg (S-Bahn). Biljetten går på runt åtta Euro. Är man upp till fem personer tjänar man på att köpa en ”Partnertageskarte” som man sedan får åka hela dagen på. Det tar cirka 40 minuter att ta sig in till centrum från flygplatsen.
 
Eftersom flygplatsen är slutstation behöver man inte oroa sig för att hamna fel. Det är bara att hoppa på första bästa tåg (S1 eller S8).
 
Det väl utbyggda nätet av tunnelbana (U-Bahn), pendeltåg, spårvagn (tram) och bussar är en trevlig följd av att München var värd till sommar-OS 1972. Information över biljetter och priser (som gäller på alla färdmedel) hittar ni här: www.mvv-muenchen.de, en karta över kommunikationsnätet här: http://www.mvv-muenchen.de/web4archiv/objects/download/1/schnellbahnnetz_2008.pdf.
 

Områden

Av Münchens 43 stadsdelar är följande speciellt intressanta:

Altstadt
Altstadt utgör stadskärnan och det som en gång var det historiska München. Området runt Marienplatz och Karlsplatz bjuder på stans största gågata samt sevärdheter som rådhuset, marknaden Viktualienmarkt, operan, olika muséer och förstås världens mest berömda ölkällare – Hofbräuhaus. Det är helt klart värt att ta en promenad mellan Karlsplatz, Marienplazt, Isartor, Sendlinger Tor och Odeonsplatz.

Haidhausen
Trevligt är rätta ordet för Haidhausen som ligger vid floden Isar. Området som på 70-talet var arbetarkvarter är i dag ett populärt område med många restauranger och barer. Hälften av husen är byggda före 1918, vilket ger stadsdelen en charmig flair. Haidhausen är lite av stans kulturella centrum. Här ligger exempelvis kulturcentrumet Gasteig. I området hittar man också ett flertal mindre klädaffärer, gallerier och life-style-butiker. En riktig highlight är badet Müllersche Volksbad, ett av Tysklands få Jugendstil-bad, som byggdes omkring år 1900. På sommaren brukar många Münchenbor söka sig till området i närheten av inomhusbadet för att sola och bada utomhus i Isar som flyter förbi precis utanför. Här hittar man på sommaren riktig strandkänsla mitt i stan.

Isarvorstadt
Det här är ungt, alternativt, multikulti, gay och galet. Om det finns ett område som kan beskrivas som ”in” så är det Isarvorstadt. Man talar då främst om områdena Gärtnerplatzviertel och Glockenbachviertel som har utvecklats till Münchens centrum för barer, caféer och avslappnat uteliv. Stämningen är på topp och man ser mycket mer barn här än i andra områden i det annars barnfattiga München, vissa menar att det beror på den toleranta stämningen.
 
Glockenbachviertel är det mest tätbebodda området i stan. Det är också centrum för stans gay-scen. Här hopar sig barer och uteställen för homosexuella.
 
Maxvorstadt
Stadsdelen för dig som är intresserad av muséer och byggnadskonst. Här trängs historiska monument som Königsplatz, Siegestor och Feldherrenhalle liksom de berömda muséerna Alte och Neue Pinakothek och Pinakothek der Moderne. Här befinner sig även universitetet och det stora stadsbiblioteket. Runt omkring universitetet är gatorna fulla av affärer, caféer och restauranger. Ett härligt område för att ta en kaffe och titta på människor. De bästa gatorna för detta är Türkenstraße och Amalienstraße.  
 
Schwabing
Schwabing gränsar till Maxvorstadt och var länge stans självklara centrum för konstscenen. I dag är Schwabing inte lika präglat av konst och kultur som det var på 60-talet, men har blivit en av stans mer hippa adresser med många restauranger och barer. Sedan många år tillbaka är det ett av de mest populära områdena att bo i. Det centrala läget och närheten till Englischer Garten gör Schwabing till ett vackert och mycket attraktivt område. Den pampiga gatan Leopoldstraße skär genom stadsdelen, från Odeonsplatz till Münchner Freihet. Här flockas turisterna i de många restaurangerna och barerna. Kika förbi och ta sedan istället en avstickare in på Hohenzollernstraße för lite kvalitativ shopping.
 

Sevärdheter

Det var i München kungen förälskade sig i Silvia och det är här som den berömda Oktoberfesten firas varje år (mer om denna här: https://www.backpacking.se/ReadArticle.asp?ArticleId=1183&SubMenu=2). I München hittar man mängder av historiska och kulturella sevärdheter att ta del av.
 
Allianzarena (www.allianz-arena.de)Inför fotbolls-VM 2006 byggdes en ny stadion i stans norra utkant. Lyckas man få tag på en biljett kan man ställa in sig på fotbollsglädje på högsta nivå. Den supermoderna stadion har plats för 70.000 åskådare och ändrar färg beroende på vilket av de två stans lag som spelar – Bayern München (rött) eller TSV 1860 (blått). Information om biljetter hittar man på de två lagens hemsidor: www.fcbayern.t-home.de och www.tsv1860.de.

Das Deutsche Museum (www.deutschesmuseum.de) – Det största naturvetenskapliga och tekniska museet i världen med omkring 28.000 objekt från 50 olika vetenskapsområden. En och en halv miljon människor besöker Deutsches Museum varje år. Viktigt är att inte ha bråttom. Det tar flera timmar att gå igenom alla utställningarna.

Englischer Garten – München är lyckligt lottad med en stadspark mitt i stan som är större än både Central park i New York och Hyde Park i London. Englischer Garten grundades i slutet av 1700-talet. Här kan man på sommaren sola och kanske bada i bäcken Eisbach (extremt kallt, vilket man hör på namnet). I parkens södra del, vid Haus der Kunst uppstår en våg på Eisbach där man kan titta på när surfare övar nästan året om. Parken har flera mycket trevliga Biergärten. Många turister förvånas över de många nudisterna, men i Tyskland är det vanligt och även Englischer Garten är full av dem, främst längs Eisbach.
 
Feldherrnhalle – Denna pampiga byggnad från 1800-talet upprättades av König Ludwig I som ett monument över den bayeriska armén och dess segerrika fältherrar. När nazisterna tog över makten blev byggnadsverket snarare ett minnesmärke över Hitlers statskuppförsök 1923. En liten bronstavla påminner om de poliser som dog vid det tillfället.

Haus der Kunst (www.hausderkunst.de)Mycket välrenommerat museum för modern konst. Här ställs bara de allra största ut.

Isar – Vad vore München utan floden Isar? Den givna platsen för att bada, sola och grilla på sommaren. Många åker till Flaucher i Thalkirchen, Isaravsnittet vid djurparken, ett tips är att gå en bit längre upp. Precis vid djurparken blir det lätt väldigt fullt. Området vid Müllersches Volksbad är också väldigt trevligt.

Königsplatz – På uppdrag från kung Ludwig I upprättades på 1800-talet en „kunglig plats“ mitt i München. Grekisk arkitektur var inspirationskällan för de pampiga byggnaderna. Under nationalsocialismens tid användes platsen för nazist-församlingar. I dag är Königsplatz på sommaren det perfekta stället att lapa sol på.

Marienplatz – På 1100-talet var Marienplatz stans handelscentrum. I dag är torget framför det vackra nygotiska rådhuset samlingsplats för shoppare, fikare, demonstranter och turister. Lägg märke till pelaren med en skulptur av heliga Maria i guld mitt på torget (den s.k. Mariensäule). Den restes efter att man kastat ut svenskarna under 30-åriga kriget. Rådhuset är berömt för sitt klockspel med rörliga figurer, som ringer varje dag kl. 11, 12, 17 och 21 (på vintern bara kl. 11 och 12).

Müllersches Volksbad – Stans första hallbad invigdes 1901 och var då världens största och dyraste inomhusbad. Fantastiskt vackert bad med bastuavdelning och en trevlig restaurang.

Olympiapark – 1972 var München värdstad för sommar-OS. En vacker park med konstgjord sjö inrättades och parken är i dag träffpunkt för konserter och sport av alla de slag. Varför inte ta en simtur i den 50 meter långa olympiska bassängen? Fin utsikt har man antingen från Olympiatornet eller det billigare alternativet Olympiaberget från 1947-1958, som består av spillror och husrester från andra världskriget. Som många vet var det just här som kungen och Silvia lärde känna varandra när det begavs en gång i tiden. Uppe i tornet finns några dammiga bilder som vittnar om detta. De olympiska spelen i München blev tyvärr även kända för den palestinska terrorgruppen Svart Septembers gisslantagande och mord på israeliska atleter.
 
Pinakotheken (www.pinakothek.de)  De tre pinakotheken är en guldgruva för alla som är intresserade av målad konst. Alte Pinakothek bjuder på betydande samlingar av målningar från medeltiden fram till mitten på 1800-talet och på Neue Pinakothek är det 1800- och 1900-tal som gäller. Som komplement invigdes Pinakothek der Moderne år 2002 med modern konst från 1900- och 2000-talet. Ett tips: På söndagar är inträdet extremt billigt: 1 Euro på Alte Pinakothek och Pinakothek der Moderne, 5 på Neue Pinakoth.

Residenz – Det sägs att Gustaf II Adolf när han intog München under 30-åriga kriget blev så imponerad av slottet Residenz att han ville sätta hjul på byggnaden och rulla upp den till Norden. Som tur är blev det inte så, men man kan förstå kungen. Residenz är Tysklands största innerstadsslott, där kungar, hertigar och kurfurstar en gång bodde. I dag är byggnaden ett mycket intressant museum med bl.a. en skattkammare som rymmer medeltida guldsmideskonst.

Schloss Nymphenburg – München har ett eget litet Versaille. 1664 gav kurfursten Ferdinand Maria slottet Nymphenburg med sin storslagna slottspark som present till sin hustru Henriette Adelheid för att hon fött honom en son och tronföljare. Sedan dess har det varit sommarnöje åt kungar och furstar, bl.a. åt den berömde kung Ludwig I.

Sigestor – En av de mer storslagna byggnaderna är triumpfbågen mellan Schwabing och Maxvorstadt. Inskriptionen på norra sidan påminner om segern i befrielsekrigen mot Napoleon 1813-1815. Texten på södra sidan „Dem Sieg geweiht, im Krieg zerstört, zum Frieden mahnend“ tillkom efter andra världskriget och betyder „Tillägnad segern, förstörd i kriget, manande till fred“.
 
Therme Erding (www.therme-erding.de) – Tyskar älskar thermalbad och bastu. Kanske är det då inte konstigt att Europas största hälsobadanläggning ligger i Erding, utanför München. På sammanlagt 177.000 kvadratmeter kan man välja mellan äventyrsbadet Galaxy, termalbad och bastulandskap. Här finns bastun där man smörjs in med grön body mask och bastun det bakas bröd i. Var beredd på en naken hälsoupplevelse.

Tierpark Hellabrunn (www.tierpark-hellabrunn.de) – Vid Isar ligger stans zoo som öppnade 1911, en grön oas för både stora och små.  

Viktualienmarkt – Marknadernas marknad. På 22.000 kvadratmeter säljer 140 olika handlare allt man kan önska sig av färska delikatesser. Kött, fisk, grönsaker, honung – det är hit de bästa restaurangernas kockar beger sig när de ska sätta ihop kvällens meny. 

Koncentrationslägret i Dachau (www.kz-gedenkstaette-dachau.de) I Dachau har man gjort museum och minnesplats av det som en gång var koncentrationsläger.
Adress: S-Bahn till Dachau, Buss nummer 726 till „KZ-Gedenkstätte“

Shopping

 
Tänk på att Bayern är katolskt. Alla affärer (även mataffärer) är stängda på söndagar. Alla andra dagar kan man shoppa ihjäl sig här:
Kaufingerstraße (S-Bahn till Marienplatz eller Karlsplatz) – Största gågatan med de mer ”vanliga” affärerna från stora kedjor som H&M, New Yorker, Pinky, Zara osv.
 
Sendlingerstraße (U-Bahn U1/U2 till Sendlinger Tor) – Lite mer alternativa affärer än på Kaufingerstraße.
 
Hohenzollernstraße (U3/U6 till Giselastraße) – Gatan där man hittar skoaffärer i mängder och lite mer ovanliga butiker.
 
Gärtnerplatzviertel (U1/U2 till Frauenhoferstraße) – Galet, alternativt och vintage. Ett shopping-måste.
 
Schellingstraße/Türkenstraße/Amalienstraße (U3/U6 till Universität) – Området runt universitetet är präglat av studenterna, men också de styliga invånarna i Maxvorstadt. Modernt och ungt mode hittar man därför här.
 
Maximilianstraße (U3/U6/U4/U5 till Odenonsplatz) – Stans rikemansgata. Här trängs Boss och Escada med Dior och Gucci. När man ändå är vid Odeonsplatz kan man titta förbi Fünf Höfen:
 
Fünf Höfen (www.fuenfhoefe.de) – Finare köpcentrum mitt i stan.
 
Klassiska Köpcentrum
OEZ (U1/U2 till Olympia Einkaufszentrum)
PEP (U4/U5 till Neuperlach Süd)
Mira (U2 till Dülferstraße)

2 kommentarer på München – trendigt och mysigt mitt i Europa

 1. Josefina

  Toppen sammanfattning av München! Ska bli skoj att upptäcka staden med hjälpa av din guide!

  1000 tack!!

 2. Linda Karlsson Eldh

  Hej Josefina!

  Kul att du hittade till just min guide!Hoppas du får en jättetrevlig resa till München!

  Många hälsningar/ Linda

Svara till