Natt i Berlin

New York brukar omnämnas som staden som aldrig sover men du behöver inte åka till andra sidan Atlanten för att uppleva en ikoniskt cool natt. Berlins uteliv är flitigt förföriskt och lika skitigt som det är stiligt. Efter ett längre uppehåll i skrivandet är Backpackings Linda tillbaka med sina bästa tips för en festlig krog- och klubbrunda i den tyska huvudstaden.

Dryga 20 år efter Berlinmurens fall har media svämmat över av reportage från den forna kusinen på landet som klivit fram i rampljuset som Europas mesta it-girl. Den med cocktails som kompass under resan till Berlin blir aldrig besviken, oavsett vilken partypreferens som agerar kompassens magnet. Men precis som det med dödliga it-girls kan vara svårt att hänga med i de vilda svängarna kan det vara svårt att veta vad i Berlin som är värt att fylla nattimmarna med.

Klubbscenen är ständigt ombytlig och temporära lokaler får ofta utgöra skådeplats för de allra hippaste festerna. Det lönar sig att hålla sig uppdaterad inför en tripp till Berlin. Linda har tidigare gett tips på nattliga nöjen i Berlin och uppdaterar här med tio ytterligare säkra kort.

Green Door
Det räcker egentligen med historien bakom barens namn. Det hänvisar nämligen till den första amerikanska hårdporrfilmen Behind the Green Door, från 1972, i vilken huvudrollsinnehaverskan Marilyn Chambers får allt från trapetskonstnärer till nunnor (!) att rodna. Green Door är lika vintage som sin filmnamne och sportar en imponerande ståndaktig (pun intended) drinklista.
Webben: www.greendoor.de

Last Cathedral
Ett dunkelt vattenhål för allehanda svartklädda och mänskliga sengångare. Hur ofta kan man skryta med att hamna på en skräckbar?
Webben: www.lastcathedral.com

Spindler & Klatt
Spindler & Klatt är under dagtid en fashionabel restaurang som nattetid förvandlas till hett dansgolv med flödande cocktails. Bara de speciella, mycket rymliga lokalerna gör ett besök värt en avstickare hit.
Webben: www.spindlerklatt.com

Roses
Charmigt gayhak med en gnutta divebarkänsla – om du tänker dig en divebar med fuskpälsklädda väggar och discokulor, vill säga. Utmärkt stopp att ta en stärkare på under den obligatoriska barhoppningen längs Oranienstrasse.

Victoria Bar
Det är kanske inte Roses raka motsats men Victoria, som skulle kunna vara definitionen av sleek chic, är åtminstone något helt annat. Det är högklassigt och snyggt så det svider i plånboken. Men det hör till på ett ställe där till och med inredningen är prisbelönad.
Webben: www.victoriabar.de

Prater Garten
En äkta tysk bier garten är ett måste under en natt i Berlin, så varför inte hänga på en med anor som sträcker sig hela vägen tillbaka till swingens guldålder på tjugotalet? Visiten kan med fördel inledas med ett biobesök på tillhörande biografen mitt emot och avrundas med ölhivande vid något av Praters rustika träbord.
Webben: www.pratergarten.de

Tiki Brett
Populära realityserien Miami Ink har inte bara ynglat av sig i systerserierna LA Ink respektive London Ink: det finns givetvis också en tysk variant som går under namnet Tattoo – Berlin sticht zu. Seriens gaddarkung Thomas Fender driver den tikivurmande baren Tiki Brett som ligger under tatueringsstudion.

Friedrichstadtpalast
Liksom en cancan-show hör Parisnatten till är en kabaretföreställning något av ett måste under Berlins mörka timmar. Om du inte direkt vill ha siktet inställt på de mer subversiva showerna som sätts upp i till exempel Prenzlauer Berg kan klassiska Friedrichstadtpalast vara en idé. Här doftar det 30-tal och Marlene Dietrich lever, om än i kommersiell förpackning.
Webben: www.friedrichstadtpalast.de

N.N. Train Cocktail BarSmörj dryckeskråset i en förbrukad S-Bahnvagn, till exempel i dess cocktailbar som liknar en upphottad bistro. Läckert!
Webben: www.traincocktailbar.de

Berghain
Det gränsar till namedropping, men det är svårt att nämna uteliv utan att nämna det här mytomspunna technotillhållet i en gammal kraftstation. Berghain har dominerat den europeiska technoscenen under många år och resident-DJ:n Ben Klock har bland annat gästspelat med sina suggestiva dansdängor på Stockholms Münchenbryggeriet. Berghain är med andra ord närmast kitschigt berlinskt – och det får man förstås inte missa!
Webben: www.berghain.de

2 kommentarer på Natt i Berlin

Svara till