Oktoberfest i Brehmen

Thomas besökte i höstas Oktoberfest i Brehmen. I denna artikel berättar han om världens bästa ölfest.

Om jag fick sammanfatta Oktoberfest i Brehmen med tre ord skulle det bli ”enormt, högljutt och FEST!” Men det är så mycket mer än bara så. Det finns en gammal tradition bakom det hela och det märks att tyskarna är stolta över sin enorma högljudda fest!

Det riktiga namnet på Oktoberfesten i Brehmen är egentligen ”Bremen Freimarkt” men brukar kallas just Oktoberfest med anledning av de stora likheterna med den riktiga Oktoberfesten i Munchen. Festen har lång tradtion, redan runt 1030-talet kom köpmän till staden för att köpslå och sälja sina varor. Nu för tiden har den stora festen, av Brehmenborna kallad ”Den femte årstiden”, cirka fyra miljoner besökare per år, pågår i lite drygt två veckor och det finns något för de flesta.

Det enorma festområdet är utrustat med hissnande åkattraktioner, marknadsstånd, mat (inte minst alla tyska delikatesser), små barer och kanske främst av allt, alla ”festhalle”, det vill säga de enorma öltälten. Det största av dessa öltält har inte mindre än 4000 besökare per kväll och stämningen är på allra högsta nivå! Det finns två scener, en i var ände, och de två livebanden turas om att spela. Musiken är ganska varierande, men främst spelas taktfast rock och tysk ”ompa-ompa-musik”.

Ju längre kvällen lider, ju mer servitörerna svettas och ju mer enliters-sejdlar med öl som serveras, desto mer dansar och festar folk loss. På golvet, på bänkar, på bord, i baren, ja till och med i toalettkön står folk och visar sig från sin allra bästa sida! Den underbara stämningen smittar verkligen av sig och man kan komma som vilken persontyp som helst. På Oktoberfest är det nästan omöjligt att ha tråkigt eller vara på dåligt humör. Det märktes också i tältet då jag inte under hela helgen såg något bråk eller slagsmål. Ölen flödar, musiken smittar av sig och de höga skratten hörs säkert ända till Malmö!

För övrigt är Brehmen i sig en trevlig mellanstor stad i norra Tyskland med ca. 600 000 invånare. Stora delar bombades sönder under andra världskriget men mycket har byggts upp igen. I ett försök att bevara stadens historia har man byggt i gammal stil, så som det såg ut innan kriget. De gamla kvarteren med kyrkor, smala gränder, kullerstensgator, små charmiga cafeér och konstgallerior är sköna att bara strosa omkring i och för att uppleva den tyska lite pittoreska småstadskänslan. Under Oktoberfesten är delar av stan också uppbyggda med små marknader och den tyska maten sprider sin doft över hela Brehmen.

Men framför allt är det området i stadsdelen ”Burgeweide” som ska besökas under Oktoberfest! Då visar tyskarna på allvar varför detta är en av världens största folkfester! Folk från alla världens hörn kommer för att umgås, festa loss och inte minst smaka den goda tyska ölen!
 

Nästa gång väntar München! För om denna var så här bra, hur bra är då den ”riktiga” Oktoberfesten?

1 kommentar påOktoberfest i Brehmen

  1. Lollo

    När jag va i San Francisco hade dem också en oktoberfest för alla de tyskar som bor i stan, plus en i Wellington och Sydney, men dem verkar ha blandat ihop de rätta datumet, för jag hann med alla tre!

Svara till