Oktoberfest – världens största och galnaste folkfest
Läs även:
Vad är Oktoberfest?
Många har hört talas om Oktoberfest, men vad är det som är så fantastiskt med att ägna en hel dag på en träbänk med en jätteöl i handen och sjunga med till ompa-ompa-musik? Linda berättar mer om världens största folkfest. Festligheterna pågår under sexton dagar före den första söndagen i oktober på Theresienwiese, som förr var en stor äng.
Varje år i slutet av september slår Oktoberfest upp portarna på den stora ängen Theresienwiese i centrala München. I tre veckors tid strömmar runt sex miljoner människor till från hela världen för att klä sig i bayerisk Tracht (folkdräkt), sitta på långa träbänkar och dricka öl i de enorma, vackert pyntade festtälten. 2008 dracks 6,6 miljoner liter öl på Wiesn som festen kallas i folkmun, och trenden pekar uppåt. Den 19 september 2009 är det dags för den 176:e omgången av den världsberömda ölfesten. Man kanske förundrar sig över alla dessa människor från Australien, USA, Japan och Italien som årligen vallfärdar till Bayern för att hoppa omkring i Lederhosen och köa framför proppfulla tält, men faktum är att när man en gång varit där, är man fast för resten av livet. Oktoberfest är nämligen inte bara världens största folkfest utan en galen tillställning man helt enkelt inte kan vara utan.
En gammal tradition
Det var 1810 som den allra första oktoberfesten organiserades. Det skulle firas bröllop mellan kung Ludwig von Bayern och prinsessan Therese von Hildburghausen och man valde att göra det med en hästkapplöpning på ängen som då fick namnet Theresienwiese efter bruden. Succén var ett faktum.
Ung som gammal går på Oktoberfest. Det är inte ovanligt att man lägger semesterdagar just under de här veckorna för att i lugn och ro kunna avnjuta öltälten redan på förmiddagen. Festplatsen som är lite mindre än en halv kvadratkilometer stor är inhöljd i den söta doften av brända mandlar. Överallt är full rulle. Utöver de pampiga festtälten trängs karuseller med berg- och dalbanor, skjutbanor, spökhus och andra nöjen för både barn och vuxna. Varför inte ta en titt på ”die Frau ohne Unterleib” eller rutscha både upp och ner i den äldsta åkattraktionen Tobbogan, som kom till Oktoberfest första gången 1906. Att rekommendera är också det 50 meter höga pariserhjulet Willenborg. Därifrån har man en fantastisk utsikt över hela Theresienwiese.
De 14 festtälten med plats för 80.000 personer
När man besöker Oktoberfest är det förstås med målet att hamna i något av de stora festtälten som är öppna mellan klockan tio vardagar och nio på helger till halv tolv på natten. Redan från klockan 10 på morgonen serveras mat och dryck till traditionell ompa-ompa-musik. För att behålla den traditionella stämningen och vara en plats för alla finns det ett beslut om att tälten inte får spela hög, modern musik förrän efter klockan 18 på kvällen. Det ska tilläggas att banden inte alltid håller sig efter denna regel.
Tälten arrangeras av Münchens bryggerier och krögare och det finns ett tält för varje smak. Det är i princip möjligt att reservera. Samtliga har boxar med bord för reservering, men det är dyrt och man bör göra det ungefär ett år i förväg. Har man ingen reservering är det för alla tält viktigt att vara där i god tid – speciellt om vädret är dåligt. De 14 stora tälten har sammanlagt plats för 80.000 personer och de fylls på nolltid. Wiesn-proffsen ser till att vara där innan tälten stänger insläppet, vilket de oftast gör före klockan 18 på vardagar och 13 på helgerna. På helgerna är tälten som mest proppfulla. Går man ut kommer man knappast in igen. Men ingen fara, rökare: det är fortfarande tillåtet att röka inne i tälten. Man kämpar emot rökförbudet som egentligen råder även i Tyskland sedan en tid tillbaka.
Det bör nämnas att helgen i mitten av Oktoberfest sedan många år tillbaka är helgen då italienarna kommer till München. Helgen kallas därför också ”Italiener-Wochenende” (italienarhelgen) i folkmun. Stans campingplatser och parkeringar belamras av tält och husvagnar från landet på andra sidan alperna. Om man kan bör man undvika Oktoberfest den helgen. Det är extremt mycket folk och kan bli nästan för livat framåt kvällen.
De flesta har sin favorit bland tälten och alla har sin egen karaktär. Det är därför omöjligt att rangordna dem. Här följer ändå några tälttips.
Das Hippodrom – glitter och glamour
www.hippodrom-oktoberfest.de
Det lite glammiga och snygga tältet med champagnebar för de unga och hippa. Kändisarna gillar att gå hit, bl.a. kunde man träffa på Paris Hilton här när hon 2006 var på promotiontur i München. Artikelförfattaren själv hade som gammalt Dallas-fan turen att träffa på Larry Hagman alias JR Ewing vid ett av förra årets Wiesn-besök.
Ett stort minus med Hippodrom är bordsreserveringarna. Sedan förra året kan man reservera samtliga bord i tältet istället för enbart borden i boxarna. Folk jagas bort från borden efter tre timmar för att göra plats åt nästa gäster, vilket tar udden av Wiesn-stämningen. Det är dessutom i princip omöjligt att få plats vid ett bord utan reservering.
Die Armbrustschützen-Festhalle – robust och traditionellt
www.armbrustschuetzenzelt.de
Tältet är känt för sina armborstskyttar som hållit till här sedan 1895. Tyska mästerskapen i armborst 30 meter äger rum i ett sidotält. Luften är bättre här än i de andra tälten. 2007 bytte man till ”cabrio-tak” som vid vackert väder kan öppnas upp för att släppa in frisk luft.
Das Hofbräu-Festzelt – jättetältet med flest turister
www.hb-festzelt.de
Det största tältet på Wiesn med 10.000 sittplatser. Liksom det kända Hofbräuhaus i stan vimlar det av turister här (speciellt folk från Australien, England och USA), vilket får många inhemska att välja andra tält. Men det brukar vara rolig stämning runt borden och den bayeriska maten är fantastisk. Runt lunchtid är maten också billigare.
Das Hacker-Festzelt – det vackra tältet
www.hacker-festzelt.de
Hacker-tältet pryds av en fantastisk kuliss som föreställer Bayerns himmel och många anser att det är det vackraste av alla tält. Härifrån övervakar också TV festligheterna. Definitivt värt ett besök.
Schottenhamel – ungdomarnas partytält
www.festzelt.schottenhamel.de
I Schottenhamel drar hela Oktoberfest igång. Det är här Münchens borgmästare under pompa och ståt öppnar det första ölfatet. Först när det är gjort får resten av tälten börja servera. Schottenhamel är populärt bland stans ungdomar och framåt kvällen är det livlig stämning. Det är tyvärr något vanligare att se slagsmål här än i de andra tälten.
Das Winzerer Fähndl – mysigt med inhemska celebrities
www.winzerer-faehndl.com
Man kan inte missa det sex meter höga ölkruset på ett torn invid tältet. Tältet har definitivt kändisvarning. Då och då kan man exempelvis se spelare från fotbollslaget Bayern München komma förbi på en Maß. Tältet har en Biergarten åt söder, vilket är en fullträff under vackra höstdagar.
Das Schützen-Festzelt – avslappnad och kul stämning
www.schuetzen-festhalle.de
Schützen-tältet som ligger precis vid Bavaria-statyn blir allt populärare för varje år, speciellt bland Münchenborna. Det är rent och snyggt och definitivt något för den som vill ha toppstämning, men kanske tycker att de andra tälten är lite väl söliga. Många säger att musiken i Schützen är den bästa och det ligger något i det. Det finns få tält där banden skapar drag som här.
Käfers Wies’n-Schänke – kändisstället nummer ett
www.feinkost-kaefer.de/ht_de/gastronomie/wiesn_schaenke.php
Det är här de sitter – Oliver Kahn och Boris Becker i sällskap med diverse internationella celebritykompisar. Käfer-tältet är nämligen känt som kändistältet på Wiesn. Det är också ett av de två tält som har öppet till ett på natten, vilket är en timme längre än de andra tälten. Det andra är vintältet. Käfers har en underbar Biergarten utomhus för soliga wiesndagar. Det är inte omöjligt att komma in, bara lite svårare. Ta en sväng förbi och kolla in det vackra folket.
Weinzelt – för vindrickarna
www.weinzelt.com
Svaret är nej: Man måste inte dricka öl på Oktoberfest. I det enda vintältet har man mer än 15 vinsorter, champagne och Sekt (tyskt mousserande vin) att välja på. Ett extra plus i kanten för att de har öppet en timme längre än de andra tälten.
Die Löwenbräu-Festhalle – lejonkungen
www.loewenbraeu-festzelt.info
Det är svårt att missa lejonstatyn som står uppe på en 40 meter hög sockel, dricker öl och ryter „Lööööövenbrääääääu!“. Tältet är tillhåll för fotbollslaget TSV 1860 München, även kallade ”die Löwen” (lejonen).
Die Bräurosl – gemütlich och gay
www.braeurosl.de
Genuin bayerisk tradition hittar man här. Det är exempelvis det enda tältet med egen joddlare. Riktigt galet är det den första Wiesnsöndagen. Då samlas Münchens gay-community i Bräurosl och partar loss. Även övriga dagar är tältet en populär plats för homosexuella.
Die Augustiner-Festhalle – trevligt och familjevänligt
www.augustiner-braeu.de
Det brukar gå rätt vilt till i tälten, men Augstiner är känt för att vara lite lugnare (vilket inte alls betyder att stämningen är sämre). På tisdagar har man familjepriser, vilket är mycket populärt. Det finns en mycket trevlig Biergarten utomhus för dagar då solen skiner.
Spatenbräu-Festhalle (Ochsenbraterei) – köttätarnas paradis
www.ochsenbraterei.de
Ingenting för vegetarianer utan stället för den som gillar helstekt oxe. Menyn är fullspeckad med oxkött. Hit går man definitivt för att äta.
Die Fischer-Vroni – fiskoasen
www.fischer-vroni.de
Den bayeriska maten är ju som många vet starkt präglad av kött. Den som inte har lust att äta vare sig oxe eller ännu en fettdrypande Schweinshaxe bör titta förbi hos Fischer-Vroni. Där finns den traditionella „Steckerlfisch“ att avnjuta och menyn är laddad med andra läckra fiskrätter. Andra Wiesnmåndagen är gay hos Fischer-Vroni.
Mat och dryck man bör prova på
När man så har fått sin plats vid ett av de långa borden i tältet är det bara att slappna av och ge sig hän. Det är inte svårt att hänga med i ompa-ompa-musiken. Den viktigaste strofen lyder ”Ein Prosit der Gemütlichkeit“ (skål för gemytligheten) och „ Oans, zwoa – G’suffa!“ (ett, två, sup!). Här är det bara att hiva upp den tunga Maßen, enliterskruset, och skåla med alla som finns i närheten. På Wiesn behöver man inte vara rädd för att inte ha någon att prata med. Det är nämligen ”Geselligkeit und Gaudi” (sällskaplighet och glädje) som gäller vid bordet.
Den tyska ölen är världsberömd och till Oktoberfest bryggs en särskild, extra stark sort som bara får tillverkas av Münchens bryggerier. Hofbräu-ölet är det starkaste med en alkoholhalt på 6,3 procent. För runt 80 kronor får man en Maß. Priserna höjs från år till år, men för en svensk är priset ändå rätt överkomligt. För den som inte gillar öl är Radler eller Russn (ljus öl resp. Weißbier/veteöl blandad med citronlemonad) välsmakande alternativ som också kommer i Maßglas.
Så till maten. Det är riktigt dyrt att äta inne i tälten, men det finns ändå några härliga klassiker man inte bör missa:
Brotzeitplatte – På en träplatta serveras olika specialiteter av kött och ost tillsammans med grovt bröd. Det perfekta valet om man vill få en föraning om vad bayerisk mat handlar om. Vegetarianerna kan be om en Käseplatte (ostplatta).
Brezel – Brödkringlan med grovt salt som helt enkelt hör till när man dricker öl i Bayern. På Wiesn liksom i Biergarten är den enormt stor och kallas Riesenbrezel.
Weißwürste – ingen mat är mer typisk för München än den vita tjocka korven som serveras med söt senap. Korvskinnet äts inte. Ska man göra riktigt rätt så blir korvarna ”ausgezuzelt”, vilket innebär att man helt enkelt suger ut innandömet ur korvskinnet. De flesta använder dock kniv och gaffel.
(Halbes) Hendl – grillad kyckling. De är ganska stora så det är att rekommendera att ta ein Halbes till att börja med.
Obatzda – en fantastiskt god (och fet) ostkräm tillverkad av en massa olika ostar.
Radi – fräsch rättikasallad.
Käsespätzle – rätt som påminner om cheese noodles. Serveras med rostad lök.
Rahmschwammerl – de vegetariska rätternas okrönte konung. Gräddig svampstuvning som serveras med persilja och knödel.
Spanferkel – har man inte provat spädgris förr ska man göra det här.
Bayerisk husmanskost i all ära: utanför tälten väntar ett rikligt internationellt utbud av kebab, gyros, thai, varmkorv, brända mandlar och chokladöverdragen frukt.
Oktoberfest i Dirndl och Lederhosen – ett måste
I Bayern är folkdräkten en självklarhet vid olika festligheter. För grabbarna är det Lederhosen, grova vadstrumpor och vit skjorta som gäller – gärna med snusnäsduk om halsen. Tjejerna bär en dräkt som kallas Dirndl, vilket betyder flicka på dialekt och betår av vit blus och lång kjol med matchande liv och förkläde. Det finns en Dirndl för varje tillfälle och de tillverkas i bomull, linne eller siden.
Det är inte ovanligt att man bär Tracht på bröllop eller födelsedagar och speciellt på Oktoberfest vill de flesta klä sig traditionellt. De senaste åren har det blivit allt trendigare även bland de yngre att klä upp sig i Tracht och det har kommit mängder av modernare varianter i affärerna. När Paris Hilton tittade förbi i tältet Hippodrom 2006 bar hon en Dirndl i guld. Många Dirndl är även kortare än den traditionella vadlånga. Man behöver väl inte nämna att den årliga Wiesn-playmaten oftast inte väljer att posera i den längsta kjolen? De flesta håller sig ändå till den lite mer traditionella designen och många Münchner ogillar rent utav de jättekorta dräkterna. Man menar att de avviker alltför starkt från traditionen.
Vad man än bestämmer sig för är det en fantastiskt festlig känsla att gå på Wiesn i Tracht. Därför väljer även många turister att köpa en dräkt. Utbudet är naturligtvis enormt och varje år poppar det upp tillfälliga affärer som säljer billiga folkdräkter för runt 50 Euro. Vill man ha en riktigt fin måste man vara beredd att lägga ut runt 300 Euro. Ett par Lederhosen går också på minst några hundra Euro. På stans finaste gågata Maximilianstraße kan man för skojs skull kika på svindyra Dirndlkreationer från Boss och Escada.
Och här hittar man rätt:
Loden-frey am Dom (www.loden-frey.de), Maffeistraße 7, mitt i stan, bakom berömda Frauenkirche – den absolut mest kända affären. Här hittar man otroligt vackra folkdräkter. En komplett Dirndl kostar runt 300 Euro, en blus cirka 70 Euro. För ett par Lederhosen måste man räkna med minst 400 Euro.
Bayerwari Trachtenmode, Fürstenrieder Str. 70 – en välrenommerad butik och ett riktigt insidertips som många inte känner till. Kanske för det lite ocentrala läget i stadsdelen Laim. Man har ett stort utbud av Dirndls (tyvärr inget för män). Allt sys för hand och det finns även passande smycken. Ett plus för trevlig personal. Liknande priser som Loden-frey, men ibland kan man fynda.
Grasegger’s boarische Gwand (www.trachten-grasegger.com), Am Kurpark 8, Garmisch-Partenkirchen – tipset för den som har vägarna förbi idylliska Garmisch-Partenkirchen vid alperna. Här hittar man vackra handsydda dräkter och bland de snyggaste Lederhosen som går att få tag på. Billigare än Loden-frey, traditionellt och modernt på samma gång. Man kan också beställa online.
Angermaier (www.trachten-angermaier.de), trachtgiganten på tre ställen i München: Rosental 10 (vid Viktualienmarkt), Landsberger Straße 101-103 och Hohenzollernstraße 21. Här finns fina dräkter och extremt stort sortiment från 100 Euro och uppåt. Affären är extremt populär och blir lätt proppfull veckorna kring Oktoberfest.
Lily’s Treff, Augustenstr. 105 – en härlig secondhand-affär där man kan hitta vackra Dirndl för mellan 50 och 250 Euro. Billigplagiat från Bangladesh och Kina är bannlysta här. För grabbarna finns det ett stort begagnat utbud bara ett stenkast bort, nämligen:
Holareidulijoe (www.holareidulijoe.com), Schellingstraße 81 – en lite galen affär där man kan fynda framför allt vackra läderbyxor second hand.
Kleidermarkt, Im Tal 30 – en större och rätt cool secondhand-affär som även har begagnade folkdräkter till överkomliga priser.
Superbilliga dräkter finns naturligtvis också att få tag på. För den riktigt tunna plånboken är Wiesn Tracht & mehr den främsta adressen (www.wiesn-tracht-mehr.de). Man hittar butikerna på sex ställen i stan: Tal 19, Prälat-Zistl-Str. 4, Hohenzollernstraße 7, Sendlingerstraße 50-52, Neuhauser Straße 10 (i varuhuset Hettlage), Hanauerstraße 68 (i Wöhrl). Här går det att få den kortkorta Dirndl för runt 20 Euro och den lite längre för 50 Euro.
Butikskedjor som t.ex. C&A, Hallhuber, Karstadt och Kaufhof brukar också köpa in ett sortiment inför Oktoberfest. Den som planerar i god tid kan fynda second hand på www.ebay.de.
Boende
Det finns en anledning varför de årliga telefonsamtalen börjar komma redan i slutet av juli. ”Jag hade tänkt att komma till München”. Och märkligt nog vill alla komma just tiden för Wiesn. Det finns en anledning: Hotellen saltar priserna utan like, ofta dubblar man priserna under Oktoberfesten. För ett enkelrum måste man räkna med att betala runt 200 Euro per natt i ett trestjärnigt hotell. De bättre hotellen är ofta utbokade långt i förväg, men även hostels och hotell utanför stan blir snabbt utbokade. Här gäller det därför att vara ute i god tid.
Att tänka på!
När stora mängder människor från alla möjliga håll samlas på en liten yta och dricker stora mängder alkohol är det viktigt att vara försiktig. Oktoberfest är fantastiskt roligt, men redan tidigt på eftermiddagen kan man se stupfulla turister och ungdomar ligga och sova på gräsplättar. Polispådraget är stort och området är videoövervakat, vilket har ökat säkerheten enormt. Våldtäkt, misshandel och fickstölder förekommer tyvärr ändå.
Det är absolut bekvämast och säkrast att röra sig i grupp, speciellt för tjejer eftersom ragg-faktorn kan vara extremt hög i tälten på kvällarna. Tänk på att det är lätt att få tag i taxi runt omkring Theresienwiese så ta inga promenader ensam från området. Om något skulle hända finns det en security point för tjejer som är till för att hjälpa. Den befinner sig i Servicezentrum (SZT) mellan klockan 18 och 01:00. Tveka inte att be om hjälp!
Till slut bör man också påminna om att det inte är alla tyskar som talar engelska, speciellt inte den äldre generationen. Då kan det vara bra att ha några ord på bayerisk dialekt tillhanda. Det finns praktiskt nog ett svenskt: Oktoberfest-lexikon online
Andra användbara länkar:
Mer om Tyskland
Upplevelser
Riktigt bra artikel! Man blir ju inte direkt mindre sugen efter att ha läst artikeln, sjukt bra linda!
Hej Hugo!
Kul att höra! Jag är ett riktigt Oktoberfest-fan och jag hoppas jag lyckas locka några resglada att åka hit! Prosit! : )
(Festen pågår förreten just nu för fullt fram till den 5 oktober!)
jag var där iår, bästa festen som finns helt klart. Ska boka bord till nästa år så fort bokningen öppnar, ett måste att uppleva!