”Romantiska gatan” – det vackraste av södra Tyskland för lite pengar

För mindre än 80 kronor är det möjligt att resa runt en helg i Tyskland, för 50 kommer man runt kors och tvärs genom valfritt bundesland. Linda tipsar om hur man för lite pengar kan få ut och se så mycket som möjligt av Bayern, Tysklands mest besökta region. Följ med längs ”Die Romantische Straße“ (den romantiska gatan), på en resa tillbaka till medeltiden.

Praktisk reseinfo för tågresenärer

När man reser i Tyskland finns det några tågbiljetter som är perfekta för resenärer med stram budget:

1. Schönes-Wochenende-Ticket med denna biljett får upp till fem personer under en helgdag åka hur mycket tåg (och delvis buss, tunnelbana, pendeltåg) som helst genom Tyskland och till Salzburg samt vissa delar i Polen. Priset är endast 37 euro och man kan åka lördag eller söndag från kl. 00 till kl. 15 dagen efter.

2. Länder-Ticket” – gäller för upp till fem personer under en veckodag, i ett bundesland. Observera: Många missar att biljetten endast gäller från klockan 9 på lördagsmorgonen. Finns även som nattbiljett. Priset ligger mellan 26 och 28 euro. 
Biljetterna kan köpas i automat på varenda tågstation, i luckan kostar de alltid mer och personale på ”Die Bahn” är för det mesta otrevlig. För mer information om vilka färdmedel som inte är anslutna till denna helgbiljett, se information här.

Linda har vid ett flertal tillfällen utnyttjat länder-biljetten Bayern-Ticket. Bayern är Tysklands mest populära turistmål med mer än 25 miljoner besökare om året. Detta innebär att en femtedel av all turism är koncentrerad hit. Det är framför allt Alperna och den vackra naturen som lockar, men regionen är späckad med historiskt intressanta småstäder. Dessa är samlade längs en sträcka som kallas ”den romantiska gatan.”

Die Romantische Straße

Efter andra världskriget ville man i den nygrundade bundesrepubliken bättra på sitt dåliga rykte. 1950 kom därför några kloka huvuden på att upprätta en turistled tvärs igenom några av de vackraste delarna av landet – från Main i norra Bayern till Alperna i söder.

Man kallade sträckan ”Die Romantische Straße“ (den romantiska gatan) och hoppades på att locka turister till att upptäcka nya sidor av Tyskland. Och turisterna kom, först från USA. Semestrande soldater posterade i Tyskland tog en tur med sina familjer på the Romantic Road. Snart kom turister från världens alla hörn. På 90-talet visade en studie att 93 procent av alla resande japaner kände till romantiska gatan.

I dag är sträckan den mest berömda av alla tyska semesterrutter. Längs vägen hittar man nämligen många välbehållna medeltida städer med slott, borgar, kyrkor och vackra kullerstensgränder. Romantiska gatan är perfekt om man åker bil, men med lite planering går det alldeles utmärkt att ta sig med tåg mellan orterna. 

Här följer några av pärlorna på resan genom Bayern:

Würzburg – Romantiska gatan startar i Würzburg vid floden Main. Würzburg är en pittoresk småstad omgiven av vidsträckta vinodlingar. Staden domineras av fästningen Marienberg som kastar sin skugga över staden. Würzburg är framför allt vinälskarnas stad och det fullkomligen kryllar av små vinbarer och restauranger.

Ett måste är att köpa med sig några läckra, lokalt producerade viner hem, till exempel på välsorterade vinbutiken Weineck Julius Echter, Koellikerstraße 1/2. Stans förmodligen bästa restaurang heter Alte Mainmühle och ligger i en gammal kvarn vid vattnet. Här avnjuter man läckra rätter med utsikt över både Main och Marienberg.

Würzburg har en lång historia. Redan på 1000-talet f.Kr. fanns här en keltisk fästning. 1127 ägde Tysklands första riddartornering rum i staden. Under det 30-åriga kriget erövrades Würzburg av kung Gustaf Adolf. Den 16 mars 1945 bombade engelska Royal Air Force staden i 17 minuter. 5 000 personer dog och innerstaden förstördes till 90 procent. I Mariakapellet hålls varje fredag en bön för fred och till minne av de döda. Missa inte ett besök i fantastiska slottet Residenz – ett litet Versailles med vackra trädgårdar. 1981 upptogs residenset på UNESCO:s världsarvslista som ett av de mest intakta och ovanliga barockslott i Europa.

Efter Würzburg följer bland annat Weikersheim med ett vackert renässans-slott och Röttingen med den medeltida borgen Brattenstein. En riktig highlight är Rothenburg ob der Tauber, staden som inspirerat bland annat Walt Disney-filmen Pinocchio. En timme med tåg från Würzburg ligger Rothenburg, Tysklands bäst bevarade stad innanför en ringmur. På medeltiden var Rothenburg ob der Tauber Tysklands näst största med 6 000 invånare. Under 30-åriga kriget besattes staden av katolska arméer och efter deras tillbakadragande år 1650 somnade staden in och förlorade sin politiska betydelse. Men byggnaderna är bevarade och skvallrar om den lilla stadens medeltida storhet.

Det är väl värt att gå en guidad visning. Mycket uppskattad är den engelska nattvisningen med The Night Watchman. Här finns också ett av landets viktigaste kriminalmuseum, das Kriminalmuseum tillägnat temat brott och straff de senaste 1 000 åren. Det berömda företaget Schillingsfürst präglat av ett pampigt barockslott, Dinkelsbühl med superidyllisk medeltida stadskärna och stadsmurar, Wallerstein med stort slott och Nördlingen, vars gamla stad omges av Tysklands enda komplett bibehållna ringmur med fem portar och 16 torn. Även stadskärnan befinner sig i välbevarat medeltida skick. Stadsbilden domineras av den sengotiska kyrkan St. Georg med ett 90 meter högt klocktorn som kallas „Daniel“. Liksom på medeltiden skallar tornväktarropen över Nördlingen fem gånger om dagen. 

Augsburg – cirka 2,5 timmars tågresa från Rothenburg ob der Tauber och en timme från Nördlingen ligger Augsburg, Bayerns tredje största och Tysklands näst äldsta stad som grundades av romarna år 15 f.Kr.
 
I Augsburg är det ett måste att flanera över den pampiga gatan Maximilianstraße, som räknas till Europas kulturhistoriskt mest intressanta gator. Här trängs gotiska byggnadsverk med hus i stilarna renässans, rokoko, neoklassicism och efterkrigstid. Mellan Rathausplatz och Ulrichsplatz finns mängder av små butiker, restauranger, barer och diskotek. I närheten av Maximilianstraße ligger flera små, prisvärda caféer, till exempel Café am Milchberg (Adress: Milchberg 12), Café zu den Barfüßern (Adress: Barfüßerstraße. 10) och klassikern Café Dichtl (Maximilianstraße 18). Missa inte att provsmaka den traditionella plommonkakan Augsburger Zwetschgendatschi.

Väl värt är också ett besök i stadsdelen „Die Fuggerei“, som grundades år 1516 av affärsmannen Jacob Fugger II för att ge fattiga och hemlösa en bostad. Därmed är ”Fuggeriet” världens äldsta socialinrättning. Här kan man titta ner i en stor krigsbunker, där invånarna gömde sig vid bombattackerna under andra världskriget.
En annan viktig sevärdhet i Augsburg är det pampiga rådhuset från 1600-talet med sin gyllene sal.

Efter Augsburg följer ytterligare ett antal mindre städer, till exempel det idylliska Friedberg och Landsberg am Lech med sin välbevarade Altstadt. Enligt tyska vädertjänsten räknas också Landsberg till en av Tysklands soligaste städer.

Nu börjar man närma sig slutet på den drygt 35 mil långa romantiska gatan, alperna tornar upp sig mot den blå himlen. Många turister passar på att stanna till i Steingaden för ett besök i den berömda och vackra vallfartskyrkan i Wies, som 1983 uppsattes på UNESCO:s världsarvslista.

Den sista destinationen på resan är Füssen som har blivit mest känt för sagoslottet Neuschwanstein. Füssen kryllar av turister – japaner vallfärdar hit för att gifta sig, köerna till visningarna uppe på slottet ringlar längs med berget och det talas mer bred amerikanska än bayersk dialekt. Men ändå är regionen runt Füssen väl värt ett besök. Naturen är andhämtande och få slott i världen har fått lika stor uppmärksamhet som Neuschwanstein.

Med den romantiska gatan har man definitivt avverkat en praktresa i medeltida prakt och sydtysk historia.

1 kommentar på”Romantiska gatan” – det vackraste av södra Tyskland för lite pengar

Svara till