Sylt – Tysklands strandparadis

Medan landskapet nere i södra Tyskland domineras av Alperna, lockar i norr storslagna stränder, salta vindar och enorma sanddyner. Den största av de tyska Nordsjööarna heter Sylt och bjuder sina besökare på fyra mil finkornig sandstrand. När hösten smyger sig på, är det hit Linda drömmer sig bort. Till måsars skrin, oändligt karga hedar och ett glas vitt på någon av de romantiska uteserveringarna.

Sylt är med sina 99 km² Tysklands fjärde största ö och är förbunden med fastlandet genom Hindenburgdammen. Ön präglas av ett kargt landskap och de långsträckta hedarna färgas vackert lila av den typiska syltrosen. Nära hälften av öns yta är naturskyddsområde. Som bredast är ön 12,6 kilometer och smalast är den 320 meter. På öns västra sida sträcker sig en fyra mil lång, otrolig sandstrand – ”Sylter Strand”.
 
 
 
Klimatet på Sylt påverkas av Golfströmmen. Solen skiner nästan alltid på Sylt. Molnen stannar inte upp här utan försvinner med väst- och nordvästvindarna. 2005 hade Sylt därför omkring 180 timmar mer soltid än resten av landet.
 

Sylt har en enda flygplats och man landar bokstavligen bland sanddynerna. Sedan kan äventyret börja. Sylt har något för alla. Hit söker sig tyska kändisar för att sola, bada och dricka champagne i lyxiga barer. Vissa kommer för att bada kur, andra vill helt enkelt komma bort från vardagens tumult. Här finns uteliv, trevliga restauranger och vidsträckta stränder. En semester här präglas av vattnet, den salta luften och naturen.
 

Sevärdheter på Sylt

Sylt är en dröm av sand. Alla som tycker om sol och bad kommer att trivas här. Här är några ställen att behålla i bakhuvudet:

List – här på norra Sylt befinner sig sällsynta vandringsdyner och flera vackra cykel- och vandringsleder. Stränderna Weststrand och Oststrand är helt fantastiska. I List befinner sig naturskyddsområdet Ellenbogen, Tysklands nordligaste punkt. Ellenbogen utmärks av långa, vita sandstränder i väster och området Königshafen med långgrunt vatten i öster.
 
Westerland – huvudorten på Sylt. I slutet av 1800-talet blev orten känd som kurbad. I dag är turismen koncentrerad hit med affärer och restauranger. Här finns en över sex kilometer lång strandpromenad. I Westerland finns en gammal kyrkogård för namnlösa sjömän som under årens gång spolats i land på Sylt.
 
För många är det en självklarhet att titta förbi på Gosch i Westerland för en ”Fischbrötchen”, en bakad potatis med krabba och ett glas vitt vin. Det är för det mesta fullt runt ståborden.
Adress: Friedrichstraße 15a
 
Kampen – en liten sömnig fiskeby som i början på 1920-talet blev Sylts centrum för konstnärer och intellektuella. En lag från 1912 reglerar att alla nya hus i Kampen byggs i traditionell sylt-stil. Thomas Mann är en av många som tillbringade sina semestrar här. Efter andra världskriget blev Kampen centrum för de rika och vackra och än i dag sörplas det dyra drinkar på ställen som till exempel strandbaren Buhne 16. Det är i dag lugnare i Kampen än på det vilda 80-talet, men orten är fortfarande en dyr och mer exklusiv semesterort, där lyxaffärerna Gucci & co staplar sig på varandra.
 
I Kampen ligger kultiga Café Kupferkanne, som av många anses vara öns bästa café.
Adress: Stapelhooger Wai
 

En annan ort som är rätt posh är Rantum. Här ligger bland annat den flådiga baren Sansibar.
 
Das ”Rote Kliff” – en av de vackraste orterna för en romantisk solnedgång på Sylt är das Rote Kliff (den röda klippan). Das Rote Kliff är en klippa som färgas röd när solen skiner på den. Det går en mycket vacker vandringsled runt klippan, mellan sanddynerna. Vägen börjar i Wenningstedt och slutar i Kampen. På vägen ligger bland annat:
 
Uwe Düne – en av de högsta punkterna på Sylt. Härifrån har man en fantastisk utsikt över ön.

Var den första som kommenterar

Svara till