Guide till Kampala

Sara har skrivit en guide om Ugandas huvudstad Kampala. Här finns allt du behöver veta inför en resa dit!

För mig var första intrycket av Kampala totalt kaos; människor överallt, minibussar, motorcyklar, djur, smuts, rök, sopor och ett liv utan dess like. Några dagar senare hade jag lärt mig att bemästra det som tedde sig kaosartat vid första anblicken, för faktum är – där finns en viss ordning. Nu njuter jag i fulla drag av att promenera längs grusvägarna i Ugandas huvudstad!

Visum

Till Kampala kommer man oftast via buss från något av grannländerna eller med flyg till Entebbe flygplats.  Det krävs visum för Uganda. Det går antingen att ordna via Ugandiska Ambassaden i Köpenhamn, men även mycket enkelt vid ankomst på Entebbe flygplats eller vid någon av gränsövergångarna från grannländerna. I augusti 2006 kostade single entry 30 US dollar. Det går även att få multiple entry, men jag är dock osäker på kostnaden.

Valuta

I Uganda heter valutan Ugandiska Schilling, man räknar lätt om till svenska kronor genom att dra bort de två sista nollorna och sedan dela på två (såsom kursen såg ut under vår-höst 2006 var man då på den säkra sidan).

ATM och växla
Barclays Bank och Standard Chartered Bank i city har ATMs som accepterar VISA och Maestro. Det finns dock en spärr på hur mycket man får ta ut per dag (om jag inte missminner mig ligger den runt 2500 SEK).

Barclays Bank ligger på Kampala Road, strax öster om Speke Road. Standard Chartered Bank ligger ett stenkast därifrån, i korsningen Speke Road och Kimathi Avenue. Båda bankerna har beväpnade vakter vid sina ATMs och jag har aldrig upplevt några problem då jag tagit ut pengar. Vanlig försiktighet är dock som alltid att rekommendera.
Det finns flera växlingskontor i Kampala där man kan växla från dollar till Ugandiska Schilling eller till grannländers valuta (att hitta ett växlingskontor som har Rwandiska Franc kan dock vara svårt, försök på sträckan Kampala Road mellan The Square och Kyagwe Road).
 

 

Mobil

Det finns så vitt jag vet främst två mobiloperatörer i Uganda; MTN och Mango. Jag har inga egna erfarenheter utav Mango, men har hört av vänner att de inte har fullt lika bra täckning som med MTN. Jag har själv använt MTN och har haft täckning så gott som överallt (förutom vissa sträckor mitt ute på landsbygden).

För att skaffa ugandiskt nummer köper du ett simkort på MTN:s center (såvitt jag vet måste man besöka MTN för att köpa simkorten), det finns bland annat i samma byggnad som Shoprite i stan. I maj 2006 kostade det cirka 30 kronor, man laddar det sedan genom att köpa airtime, vilket verkligen finns ÖVERALLT! De kommer i valörerna 2000, 5000 10 000 och 20 000.

Jag har också använt mitt svenska simkort i Kampala, vilket är Telia och då har jag haft bra täckning.

Svenska Ambassaden

Svenska Ambassaden ligger i Nakasero, Kampala, på Lumumba Road. Här anmäler man sig bland annat på svensklistan, speciellt om man kommer vistas en längre tid i landet.

Sjukvård

Enligt flera ugandiska vänner är det väldigt ovanligt att få malaria om man enbart rör sig i Kampala. Men man ska aldrig säga aldrig, och det kan finnas flertalet anledningar till att man behöver uppsöka läkarvård.

Jag har ingen direkt personlig erfarenhet av att behöva läkarvård i Kampala. Dock har jag en vän som drabbades av malaria (troligen efter att ha besökt en by ute på landsbygden) under sin vistelse i Kampala. Vi bodde då båda på Blue Mango i Bukoto, Kampala, och uppsökte först ett ”lokalt” sjukhus som ligger bredvid, dessvärre har jag glömt namnet på detta. Då medicinerna som ordinerats inte hjälpte uppsökte vi the Surgery, något av Kampalas ”mzungusjukhus”. The Surgery ligger i stadsdelen Kololo och de flesta bodaboda samt specialtaxichaufförer hittar hit. Min vän blev bättre inom några dagar. Därmed inte sagt att det är något fel på de lokala sjukhusen, de kan säkerligen vara lika bra. Personligen skulle jag dock rekommendera att vid till exempel malaria vända sig till fler läkare än en, om man inte blir bättre.

Transport till och från flygplatsen

Som förstagångsbesökare till Kampala gör man nog enklast i att ta en ”special taxi” (en helt vanlig bil, ibland markerad med ”Taxi” men oftast inte). Det kostar cirka 35 000 till 45 000 Ugandiska Schilling och det brukar stå chaufförer och vänta utanför flygplatsen då man anländer. Att ta sig in till Kampala tar ungefär en timme beroende på trafiken.

Alternativt kan man ta matatus in till Kampala, betydligt billigare, tar lite längre tid och är mer obekvämt, men troligen betydligt mer av en minnesvärd upplevelse!

Transport inom stan

Matatus är minibussar som går vissa rutter i stan (och för den delen hela landet) och som stannar i princip överallt. Antingen om en passagerare gör tecken för att den vill stiga på eller om någon meddelar att de vill gå av. Det finns med andra ord inga direkta hållplatser utan så länge du står längs rutten kan du få hoppa på, förutsatt att det finns plats – eller görs plats (en matatu är aldrig full..).

Då du stiger på gör du enklast i att först kontrollera att matatun går dit du ska. Konduktören brukar peka i den riktning matatusen åker, och samtidigt rabbla rutten i en otrolig hastighet, vilket innebär att man ofta inte hör vad de säger i alla fall…

Du betalar till konduktören (ej föraren) då du går av. Du gör enklast i att ha jämna pengar eller åtminstone mindre summor, för att undvika att bli lurad (visserligen sällan på några större summor…). Har du enbart större sedlar så se till att betala i princip då du går på, så att konduktören får tid att växla på någon bensinmack.

För att gå av säger man antingen ”stage” eller ”parking” så stannar matatun för att släppa av dig. Att ta sig in till ”stan” från någon av stadsdelarna kostar mellan 200-700 Ugandiska Schilling (från Bukoto kostar det till exempel 500).

Det har länge varit diskussioner om att införa ”ordentliga” stadsbussar i Kampala, för att ersätta matatusarna. Huruvida man kommer få ihop tillräckligt med pengar för det är i skrivande stund oklart.
 
Bodaboda, du åker bak på motorcykel bakom en bodabodaförare. Som tjej i kjol sitter man oftast på sidan som i damsadel. Bodabodaförare finns så gott som överallt, oftast så står de flera stycken i grupper vid hotell, restauranger, större korsningar och nere i stan lite överallt. Bodabodas kör dig vart du vill, kostnaden beror mycket på hur bra du är på att pruta, oftast ligger det dock runt 1500-2500 Ugandiska Schilling beroende på hur långt du ska. Det går oftast bra att åka två stycken tillsammans på en bodaboda, man betalar lite mer än om man åkte själv, men inte mycket mer.
 
Det går även att ta ”special taxi” inom stan, men det är betydligt dyrare, oftast går det på minst 5000, det kan dock vara att föredra om man har mycket packning.
 

 

Marknader och Shopping

Uganda Arts and Crafts Village ligger bakom National Theatre, här finns flera små stånd med hantverk. Som i de flesta andra fall är det mesta ”antikt”, dock högst prutbart. Här går att hitta riktigt fina och förhållandevis billiga halsband gjorde av återvunnet papper. Halsbanden började tillverkas av organisationen ”Bead for life” och har bidragit till att flertal kvinnor i dag kan försörja sig själva och sin familj.
 
Exposure Africa. Marknad bredvid Daisy’s Arcade på Buganda Road, även denna ligger centralt. Om du säger till bodabodaföraren att åka till Daisy’s Arcade hamnar du rätt. Smycken, korgar, tyger, musikinstrument etcetera, du hittar det mesta utav de typiska souvenir/hantverken här.
 
Owino Market, nere i stan i närheten av Nakvibu Stadium och matatuparken. Här finns allt! Massor av mat, kläder och skor (second hand)! Här handlar främst ugandier så var beredd på mer uppmärksamhet än vanligt. För en förstagångsresenär som reser på egen hand kan det antagligen kännas lite överväldigande, men det är i mina ögon den absolut mest sevärda marknaden i Kampala!
 
Banana Boat, en affär som säljer afrikanskt hantverk och finns på tre ställen i stan: Garden City, Kisementi och Lugogo Mall (lite osäker på om namnet på den senare stämmer eller ej). Priserna är ej prutbara, men oftast inte mycket dyrare än på marknaderna.
 
Shoprite. Om du vill handla i en vanlig matvarubutik är Shoprite bland det bästa Kampala har att erbjuda, finns bland annat i stan samt på Lugogo Mall. Det finns även en stor matvarubutik på Garden City.
 
Garden City Kampalas största köpcentrum, här finns det faktiskt en hel del med ugandiska mått! Missa inte bokhandeln Aristoc högst upp, många böcker om Uganda som är svåra att få tag på i Sverige eller kostar otroligt mycket mer hemma.
 
I stadsdelen Wandegeya finns många småstånd med second hand varor, skor, väskor, kläder. Kan absolut vara värt ett besök, om inte annat så för den riktigt mysiga atmosfären!

I korsningen Luwum Street och Burton Street finns på ena hörnan (vänstra hörnan om man kommer från Kampala Road/matstället Antonios) en liten DVD/CD affär. Affären har bland det största/bästa utbudet i stan och allt jag köpt här har fungerat. Affären ligger lite undangömd, du måste gå upp för trappan och in i byggnaden och ”gå runt” för att komma in i affären.

Mat

Matmöjligheter finns det gott om! Ugandiska bufféer kostar oftast från 2000 och uppåt. Bufféerna består ofta utav chapatis, kyckling, bönor, pocho, millet, matoke, bönor, kött, ris, sötpotatis, g-nut sauce, getkött, etcetera. Otroligt gott!

Steak Out i Nakasero har bland annat buffé, annars finns det ofta i närheten av större arbetsplatser, till exempel där många organisationer har sina kontor.
 
I Kisementi finns tre-fyra restauranger (bland annat mexikanskt och kinesiskt) och enligt en del ugandier stadens godaste glass! Ett litet stånd rakt över gatan från bensinmacken på Kira Road. Godaste hela tilapian (fisk som bland annat finns i Viktoriasjön) hittar man på Joy’s Joint i Wandegeya!
 
Typiska snabbmatsställen såsom Antonio’s och Nandos ligger längs Kampala Road inne i stan.

Boende

Har man tur kan man genom kontakter hyra ett enklare rum hos någon ugandisk familj. Absolut värt att ta chansen om den ges, det ger betydligt större inblick i landet och om inte annat är det ofta billigt.  Jag har betalat cirka 12 500 Ugandiska Schilling per natt för eget rum och badrum, då ingick frukost och middag och huset låg i Ntinda, Kampala. En del ugandiska vänner tyckte att det var dyrt så antar att det går att få än billigare. Jag var dock helnöjd!
 
Att bo i sovsal (fyra personer) på Blue Mango, Bukoto, kostade i augusti 2006, 16 000 Ugandiska Schilling. Då ingick tillgång till poolen (som är helt underbar!) men ingenting utöver det. Stället har en trevlig restaurang som serverar mat dygnet runt, pool, teve rum, biljardbord, book-swap och en väldigt trevlig personal! De gånger jag har bott där har jag trivs otroligt bra!

De har även privatrum, dubbelrum och familjerum. Över helgerna kan här bli väldigt fullt då många expats som arbetar ute i fält ofta kommer in till Kampala under helgen, så att boka i förväg är att rekommendera. Man kan betala för att få använda poolen även om man inte bor där.
 
Det finns gott om olika boendealternativ i Kampala, dock inga fler jag har personlig erfarenhet av, men Backpackers Hostel, Red Chili Hideaway, samt Kabira Club har jag alla hört väldigt positiva rekommendationer om, den senaste är dock ingenting för budgetresenären.

Boende för längre tid

Blue Mango är något av en mötesplats för många praktikanter, volontärer, expats och studenter. Om du är intresserad av att hitta någon att dela bostad med kan jag rekommendera dig att pröva här! Det är mycket möjligt att kvinnorna i receptionen har koll på någon som söker rumskamrat, eller sätt upp en lapp på anslagstavlan. Om du har möjlighet så försök annars att vara där under helgen för att träffa folk som annars kan ha tips om boendealternativ.
 

 

Aktiviteter/Besöksmål

Bahai Templet, ett tempel i Kampala som sammanför de olika världsreligionerna. Liknande tempel finns på cirka sju-åtta andra platser i världen. Templet ligger högt uppe på en av Kampalas kullar i en stor tillhörande park. På söndagar är det gudstjänst som man gärna får delta på, men det är även möjligt att komma in i templet under andra dagar i veckan.
 
KPC, stora kyrkan mitt i stan (om du bara säger ”KPC” till bodabodaföraren så vet i princip alla vart du vill åka). Oavsett hur pass religiös man är, är det en otrolig upplevelse att vara inne i huvuddelen av kyrkan under en söndagsgudstjänst. Mycket sång, dans och musik med enorm stämning! Det är dessutom inte så noga med om man kommer i tid eller går lite tidigare, vilket kan vara bra att veta om man har pressat schema, gudstjänsterna håller nämligen ofta på i över två timmar.
 
Musikuppträdande på National Theatre, varje måndag har de gratis uppträdande på National Theatre. Många av mina vänner var där och älskade det! Typen av musik och hur stort det är varierar, håll utkik i Kampalas gratis turisttidning, där finns program för olika events.
 
Dagsutflykt till Jinja, man kan lätt ta matatus från Kampala till Jinja, där Nilens källa finns (den hävdas även finns i Rwanda…). Jinja har en del att erbjuda i shoppingväg, men trevligast är att anlita en bodabodaförare för att åka runt i omgivningarna till de olika vattenfallen. Det är väldigt populärt att åka rafting i Jinja, de flesta ordnar det i förväg från Kampala.

Resa på egen hand som tjej

Som alltid är sådana frågor helt beroende på individ och omständigheter, jag kan därför enbart delge mina egna erfarenheter och upplevelser. Jag kände mig aldrig rädd i Kampala. Så länge man använder sunt förnuft och är medveten om de risker som finns bör man vara relativt säker.

Om jag var ute sent blev jag ofta hemskjutsad av dem jag var ute med, jag tog sällan matatusarna eller bodabodaes sent på kvällen ensam. Men träffade flera tjejer som gjorde det och inte upplevde det som något helst problem. Som alltid gäller det att göra det man själv känner sig bekväm med!
 
Njut av din vistelse i Kampla!

5 kommentarer på Guide till Kampala

 1. Anders

  Bra Sara, ja det har verkligen hänt en del i Kampala sen jag var där (1989).
  Bankomater, shopping malls, svenska SIM-kort funkar, mexikansk restaurang, gratis turisttidning osv. Låter som en perfekt mjukstart i Afrika för den som aldrig varit där!
  Enda jag saknar är tips om vad man ska göra på kvällarna, musikhak osv.

 2. Hedy

  Man kan göra ett enkelt test på The surgery, eller köpa med sig malariatest för en mindre summa pengar så att man verkligen vet att det är malaria man har.
  Har upptäckt att man på mindre läkarstationer ofta har lätt att säga att all feber är malaria, och varför ska man proppa i sig mediciner om man inte behöver dem

 3. Naggenda B.

  Uganda har en gång i tiden kallats Afrika’s Pärla. Även om jag inte vill att det sker på bekostnad av andra framstående kulturer som funnits i Afrika. Oavsett vad man väljer att uppge som sanning så är faktumet att de flesta Africaner (både på landsbygden och i städerna) försöker så mycket de kan att få livet att gå ihop. Vi har länge varit ”en öde ö” som nästan inte funnits på kartan om inte det har handlat om djuren och mineraler förstås. Då plötsligt vet t. ex De Beers varför det finns en anledning att vistas på eländets och sjukdomens kontinent. ”Det finns en viss ordning”. My a**. Sådant har vi hört tusentals gånger tidigare att det börjar bli tråkigt. Jag vet i alla fall om Maslows behovstrappa och hela rasonemanget kring den. Applicera sådana psykologiska teorier ävren i Africa för att finna delsvar till situationen där (men finns det en vilja att göra det?). Don’t blame us too much for our problems because what many will never admit is that Africa’s problems go much deeper that that and are a result of many, many peoples actions, intentions and plans. So please! Please! You see the truth is always what one wants it to be. – By the way if anyone is interested in knowing.. Uganda had a culture prior to colonisation and there are several reasons as to why the ”fat man” once called it ”The Pearl of Africa”. You can for example find out about how the Buganda Kingdom was organised politically and the strategies they used to strengthen the Kingdom. And then just like everything else, it all came to an end one day. Life has it ways and that’s a bitter fact but again it’s reality. Don’t knock Africa, you wouldn’t have done any better given the same circumstances. Eller är det skitsnack?!

 4. Caroline

  Men herregud vad förväntar du dig när du åker till ett U-land? Jag hoppas du fick se de fina delar av Uganda så som munyonyo, ntinda, jinja och alla fina stränder och nöjesplatser…….. ska åka igen snart älskar kampala – the pearl of africa

 5. PJ

  Intressant läsning! Funderar själv på att tillbringa 6 månader med en tomåring och en fyraåring på något lärorikt ställe. Då fick jag höra att flera svenskar bor och trivs i Kampala.

Svara till