Guide till New Yorks Second hand-shopping

New York har länge varit shoppingens huvudstad framför alla andra. USA:s konsumtionshysteri märks som mest här och utbudet är enormt. Här finns något för alla stilar och alla plånböcker. Och det gäller även vintage-trenden som har hängt sig kvar de senaste åren. Zagat-guiden som är New Yorkarnas bibel listar inte mindre än 60 second hand-butiker. Det finns förstås många fler än så. Så oavsett om du letar efter något billigt och enkelt eller ett unikt, gammalt plagg – kan du vara säker på att New York har butiken för dig.

När man befinner sig i en stad med hur många shoppingmöjligheter som helst så är den största utmaningen att välja var man ska börja. Det bästa knepet är att åka till ett område med flera butiker på gångavstånd från varandra.
 
Många New York-resenärer drar sig fortfarande för att lämna Manhattan, men trots att utbudet är bra där ska den riktiga second hand-fantasten börja sin tur i Williamsburg, Brooklyn. Och det ligger faktiskt bara en tunnelbanestation bort. När du väl gått av vid Bedford Avenue är det bara 4 gator norrut och 1,5 aveny mot vattnet innan du stöter på moderskeppet – Beacons Closet.

I den väldiga gamla fabrikslokalen finns allt – klänningar, jackor, skor, jeans, herrkläder, accessoarer. Och priserna är bra. För att det ska bli lite enklare att hitta hänger kläderna efter färgkod och Beacons Closet köper inte in vad som helst, utan fokuserar på ung trend och cool vintage. Men det krävs fortfarande tålamod och tid att gå igenom allt och hitta de riktiga godbitarna. I princip kan man tillbringa en hel dag här, men se till att ha ork kvar för Williamsburgs andra guldkorn.

Buffalo Exchange på Driggs Avenue har också fokus på unga moderiktiga plagg, men här är det lättare att hitta designermärken för den som är intresserad av det. Efter jätten Beacons Closet är det skönt att komma in i en butik som är mer lättöverskådlig, men jämfört med Manhattans butiker skulle även Buffalo Exchange anses som ett stort ställe.
 
Ett par kvarter söderut ligger 10 ft Single (by Stella Dallas) som har en avdelning för moderna second hand-plagg till bra priser, och en speciell hörna som är helt inriktad på vackra vintageklänningar och kappor – och de kostar förstås en del.
 
Har du en tunnare plånbok så är Vice Versa på Bedford Avenue ett bra ställe att shoppa på. Här är det vanligare att hitta prislappar runt 15-25 USD. Vice Versa har också en systerbutik, Village Style, på Manhattan och känner du dig redo att lämna förorten så finns det inget bättre ställe att börja på än East Village, och närmare bestämt East 7th Street. Village Style har liknande prisnivå som Vice Versa och utbudet är en ganska udda blandning. Här finns till exempel massor av läderjackor för den som är ute efter det. Men det finns också en ställning med rätt galna klänningar med mycket paljetter, som antingen är perfekta för en maskerad eller riktar sig till gamla, excentriska damer.


 
Tokyo 7 är ett annat måste-stopp, i alla fall om man gillar märkeskläder, men inte riktigt har råd. Prislapparna kan vara rätt saftiga ibland även här, men det är ändå billigare än att köpa en ny Mulberry-kavaj och det finns absolut fynd att göra. När du ändå befinner dig på sjunde gatan ska du passa på att gå förbi doldisen som förr hette Eva’s Vintage, men nu har namnen Beauty Crisis och Studio Nadja ovanför dörren.

Här finns i alla fall en del damiga kläder, men framför allt fina smycken. AuH2O på samma gata är en liten butik som riktat in sig på ekologiskt tänkande. Här finns både second hand-plagg och kläder som är omgjorda från gamla material med tanke på miljön. De som inte handlar gammalt för att det är billigare utan för att de är ute efter helt unika plagg kan titta in på Red. Hela butiken osar elegans och här finns riktigt tjusiga grejer som underkjolar från 1910-talet och en Valentinotopp för 400 USD. Red säljer också ett litet urval nya designerplagg och så gör de egna jeans och smycken.
 
I East Village kan du också hitta några riktigt billiga second hand-butiker, där toppar, skjortor, skor och jeans ofta har prislappar runt 5-15 dollar. I USA kallas de här ställena ”Thrift stores” och ofta har de fått plaggen donerade gratis. Urvalet är förstås inte lika roligt som i butiker där rätt stil köps in, men det blir en gladare överraskning när man kollar bankkontot hemma senare. Monk ligger på Avenue A (med en andra butik på Avenue C) och East Village Thrift Shop ligger på 2nd Avenue.

Vandrar du västerut så övergår East Village strax till Greenwich Village. Här, söder om Washington Square Park, finns två härliga vintagebutiker. På Thompson Street ligger Stella Dallas som är föregångaren till 10 ft Single i Williamsburg. Manhattanbutiken har dock bara kläder för tjejer och väldigt kvinnliga sådana. Här finns kjolar, klänningar, blusar, skor och handväskor men inga byxor alls. Många av plaggen är färgglada, i skira material och de flesta härstammar från 40- och 50-talen.

Butiken är liten men man får direkt en känsla av att alla plagg är utvalda med stor omsorg och det skulle vara lätt att förköpa sig här. Runt hörnet nere på Bleecker Street ligger nästan nyöppnade Hamlet’s Vintage. Här har man koncentrerat sig på vintage för både kvinnor och män, men priserna är riktigt trevliga. Kolla in de fina skärpen som ligger framme vid kassan.

 

Längre österut på Bleecker Street och söder om Houston Street i SoHo och NoLita finns fyra butiker med samma ägare. Ina har helt koncentrerat sig på att köpa in märkeskläder, en del av dem har bara burits en gång på en modevisning så kvaliteten är ofta som ny. Priserna kan förstås inte kallas låga, men det är ändå en möjlighet för den som bestämt vill äga ett par Manolo Blahnik-stilettos men som inte har råd med nya. I SoHo ligger också kultiga What Comes Around Goes Around som har kläder från 1880-1980, men är speciellt bra för dem som gillar cowboystilen med mycket jeans och boots. Även denna butik har saftiga prislappar.
 
Nu består ju Manhattan av ganska många fler områden och när det gäller Second hand-butikernas inriktning så kan stadsdelen spela ganska stor roll. Är du till exempel ointresserad av trender och istället vill ha klassiska plagg, kanske för en äldre generation, så ska du titta på Upper East Side. Gentlemen’s Resale har koncentrerat sig på kostymer enbart för män och Designer Resale precis intill har klassiska, eleganta märken för kvinnor.
 
Åker du istället till Chelsea där många modehus ligger så är det überhippt som gäller, till exempel The Family Jewels och Fisch for the Hip.

2 kommentarer på Guide till New Yorks Second hand-shopping

Svara till