Ät dig igenom West Village

I en storstad som New York finns så klart hur många valmöjligheter som helst när det gäller mat. Billig pizza, elegant gourmetkrubb och rätter från jordens alla hörn. Det är lätt att bli överväldigad och inte veta var man ska börja. Varje stadsdel har förstås sin inriktning och speciella charm men ett av Lottas favoritområden vad gäller restauranger är West Village. Här finns mängder med små mysiga krogar med personlig service – och maten är ofta god och lagad med omtanke.

Jag har själv vandrat runt mycket i West Village under mina New York-resor. Vad som räknas som West Village beror på vem man frågor. Vissa säger Greenwich Village om allt väster om Broadway medan andra menar att hela det stora området är West Village. Jag tycker att det blir enklare att skilja de två områdena åt och det gör även den karta jag navigerar mig med. Enligt den består West Village av kvarteren väster om 6th Avenue, norr om Houston Street och söder om 14th Street.

Här finns tips om du planerar att hyra bil i New York.

Gatorna här ger ett ovanligt lugnt intryck för att ligga på Manhattan, något som gör det ännu trevligare att promenera runt. På flera ställen pryds trottoarerna av höga träd som låter solen sippra fram. Trafiken på de mindre gatorna är väldigt lugn och vissa av dem är till och med kullerstensbelagda. Och så får man ju inte glömma att de inte går i det perfekta rutnät som annars upptar Manhattan utan lite mer på tvärs vilket gör kvarteren personligare. Den som kan sin Sex and the City vet dessutom att den mysiga gata som Carries lägenhet ligger på filmas på Perry Street här i West Village och alltså inte på Upper East Side där det är meningen att hon ska bo i serien.

Bageriet Tartine

Bara ett kvarter från Perry Street, i det lummiga hörnet av West 4th Street och West 11th Street ligger söta lilla restaurangen och bageriet Tartine. Är det vackert väder kan man sitta vid något av borden på gatan utan att störas av trafik och på menyn finns prisvärd mat med en fransk touch. Många enklare rätter som sallader och quiche kostar runt 10 dollar men det finns också fisk, kött och kyckling för runt 20. Själv testar jag en mycket god grillad anka med haricot vert-bönor och sauterad paprika.

Italiensk vinbar med antipasto

En av mina riktiga favoriter är italienska vinbaren ’Ino på Bedford Street. Och visst har de goda viner – jag har fått smaka några riktiga höjdare när jag bett om rekommendationer från den kunniga personalen – och på glas dessutom så man behöver inte beställa en hel flaska. Och även om det inte kan räknas som ett direkt billigt ställe med 7-13 dollar/glaset (plus dricks) så är Ino långt ifrån snobbigt. Det finns faktiskt ytterst få sittplatser, ibland får man sitta längs baren istället, och på menyn finns mest olika panini – de är kända för sin toast med tryffel och ägg. Min favorit är dock deras antipastotallrik där både gott kallskuret, ost och röror ingår. Enda nackdelen med Ino är att det är så populärt och att man inte kan boka bord. Gå dit innan du är vrålhungrig, skriv upp ditt namn och förbered dig på att vänta en halvtimme eller så.

Vinprovning och pizza på Pasita

Ett annat riktigt bra vinställe i West Village är Pasita som ligger där West 4th Street möter 8th Avenue. Även här är personalen kunnig och man kan få några riktigt trevliga rekommendationer. Vinet kan avnjutas i baren eller vid ett av de små borden med en bit stenugnsbakad pizza eller sydamerikansk smårätt till. Medan Ino är inriktad på italienska viner har Pasita gått in för ”latino” med viner från främst Sydamerika men också Spanien och Portugal. Är du i krokarna en måndag får du inte missa deras gratis vinprovning. Det är bara att dyka upp mellan 18 och 20 så får du prova tre goda viner utan att betala ett öre.

Trendiga Pastis i Meatpacking District

Känner man inte för något av de här anspråkslösa ställena utan vill gå till något lite mer trendigt med viss kändisfaktor kan man alltid ta sig till krogen Pastis som ligger i den delen av West Village som numera benämns som Meatpacking District. För att vara så populärt har den franska bistron ovanligt humana priser. Två personer äter till exempel en lax och en spaghetti vongole och delar på en halvliter vin i karaff för 300 kronor var inklusive alla skatter och dricks. Och vongolen är verkligen supergod här med frikostigt med musslor och massor med smak. Man kan lika gärna gå till Pastis efter jobbet och hänga med en kaffe i baren som att klä upp sig och sitta på uteserveringen och spana ut över kullerstenstorget där det fina folket skyndar förbi i skyhöga klackar och dyra kostymer. Pastis är därför en perfekt start om man vill fortsätta natten bland de närbelägna trendiga klubbarna.

Guidad mattur i West Village

Jag har som sagt hunnit hitta ett par favoriter här i West Village men jag kände att jag ville ha några fler tips från någon som verkligen kan området. Det var därför till min stora glädje som jag hittade en guidad matpromenad i just West Village. Liz Young som är namnet på turerna är också den kvinna som ska vara min guide. Vi möter upp vid Chelsea Market som faktiskt ligger norr om 14th Street och därför inte räknas till West Village, men Liz förklarar direkt att förr i tiden drogs kartan något annorlunda så därför är det okej att inkludera den här gamla historiska byggnaden, som från år 1890 var hem åt National Biscuit Company, i turen.

Chelsea Market är ett supermysigt ställe att gå omkring i även om folk som bor i New York har mer glädje av det än turister, för här handlar man nämligen utsökta råvaror för att laga mat hemma. Men besökare som planerar att ordna en härlig picknick i Central Park kan förstås frossa i härlig frukt, smakrik skinka och salami, starka ostar, marinerade oliver och en massa annat gott. Själv fascineras jag mest över bakverken, de så kallade ”cup cakes” som närmast kan liknas vid muffins men med mycket mer glasyr, och som New York är så kända för. I konditorierna här dekoreras de för olika tillfällen – det finns häxor för Halloween, mupparna för barnkalas och så klart presidenten Obamas leende ansikte.

Men det är dags att gå vidare ner i ”riktiga” West Village. I kvarteren runt Meatpacking District är nästan varje fasad uppfräschad och här ligger en trendig krog efter en annan, men Liz visar mig att det fortfarande finns en del från det gamla slakthusområdet kvar. Mitt bland alla fina boutiquer kikar vi in i baren Hogs & Heifers Saloon och här är det ingen som bär några märkeskläder. Männen där inne ylar att vi ska stanna, men det är ju inte öl vi är ute efter på den här turen.

Nere vid kullerstenstorget där jag varit många gånger tidigare pekar Liz ut en restaurang som jag lyckats missa trots att den ligger bara några steg från Pastis. Den heter 5 Ninth, just för att den ligger på nr 5, 9th Avenue och ingången är otroligt gullig med blommor och grönskande klingerväxter. Väl inne i restaurangen känns det som om man är i någons lägenhet. Det finns en söt liten bakgård med uteservering. Men vi stannar inte för att äta i dag. Det är ju det komplicerade med en mattur, att man inte kan äta på alla ställena man går förbi. Då skulle man ju bli mätt direkt. Liz har istället lagt upp det med små smakbitar här och där, men allra bäst är turen för att få inspiration för var man ska boka sitt nästa restaurangbesök.

Det står snabbt klart att West 4th Street kommer att bli en av mina favoriter i framtiden. Liz pekar ut klassiska italienaren Sant Ambroeus. Precis intill ligger supertrevliga Extra Virgin med fullt med ungt folk på uteserveringen och väldigt bra priser. The Place ser ut att vara det perfekta stället om man vill ha en lite romantisk middag, deras uteservering ligger inte direkt på trottoaren utan en halv trappa ner och belysningen är dov och mysig.

På Mary’s Fish Camp, som kallar sig ”Seafood Schack” kan man förstås frossa i skaldjur – prova hummermackan eller skaldjurssoppan. Och det bästa av allt är att inget av ställena ovan är särskilt dyrt med huvudrätter för 10-25 dollar (+skatt och dricks).

Efter ett glass-stopp på L’Arte Del Gelato vid 7th Avenue väljer Liz att guida mig nerför Bleecker Street sista biten. Bleecker är en av de populäraste gatorna här med mycket folk som springer om varandra. Den är kanske inte lika mysig som West 4th men här finns ett par ställen som Liz vill visa mig. Till exempel den kända delikatessbutiken Murray’s Cheese där man hittar allt för picknicken och konditoriet Rocco’s Pastry med sina otroliga sötsaker.

På det sistnämnda stället får jag prova en av deras berömda choklad-canolis något så sött och mumsigt som jag som svensk aldrig provat förut. Innan vi avslutar turen med fler provsmakningar nere vid Carmine Street visar Liz mig ett annat litet guldkorn till gatstump – Cornelia Street. Trots att gatan inte är lång finns här massor med bra restauranger. Po serverar italiensk mat och har dukat elegant med vita dukar och levande ljus. The Cornelia Street Café är en gammal klassiker dit många bohemer kommit för att hänga istället för stanna hemma i de små New York-lägenheterna. Fortfarande i dag ordnas livemusik i källaren. Pearls Oyster Bar har samma ägare som Mary’s Fish Camp och här är det förstås ostron som gäller, gärna på stående fot i baren. Min favorit kanske ändå är Palma, också en italiensk restaurang, som ger ett riktigt gemytligt intryck med trångt mellan borden i huvudrummet, och den lilla terassen med bord på utegården.

Efter att ha ätit supergod pizza slice med generöst med riktig tomatsås på Joe’s Pizza får turbesökarna också en smak av Asien genom smaskiga nudlar på Noodle House, ett annat ställe på Carmine Street som Liz rekommenderar. Mätt och belåten med massor med idéer om ställen jag vill prova avslutas så turen.

Var den första som kommenterar

Svara till