Isla Margarita

I El Yaque får alla plats. Här finns den typiske 25-åringe surfaren med magmuskler, solrynkor och solblekt hår i page frisyr. En tatuering eller två hör naturligtvis till.

Här finns äldre herrar i 50 – 60 års åldern med magput och grått hår. Här finns kvinnor som passerat 40-strecket och här finns tjejer och killar runt 20. Alla med ett intresse.

Surfing. Vissa står på en windsurfingbräda för första gången i sitt liv, andra har surfat i många år. Palmerna är inte så höga, bara ett par meter, men de ger skugga till dem som önskar.

Vi andra har dragit ut våra solsängar och njuter av den varma heta solen. Musiken strömmar ur högtalarna. Det blåser som vanligt från väst, runt tio meter per sekund, och det är därför som vi alla är här. Vinden.
 

 
Vi befinner oss i El Yaque, på Isla Margarita som är en ö utanför Venezuelas kust. Den lilla orten har på några år växt och blivit en av världens bästa och coolaste surfingorter. Det är främst windsurfing som utövas i El Yaque, men även kitesurfarna finns här. Stranden är drygt 200 meter lång och har den mjukaste sanden på hela Isla Margarita.
 
I El Yaque får alla plats. Här finns den typiske 25-åringe surfaren med magmuskler, solrynkor och solblekt hår i page frisyr. En tatuering eller två hör naturligtvis till. Här finns äldre herrar i 50 – 60 års åldern med magput och grått hår. Här finns kvinnor som passerat 40-strecket och här finns tjejer och killar runt 20. Alla med ett intresse.

Surfing. Vissa står på en windsurfingbräda för första gången i sitt liv, andra har surfat i många år.
En av dem som surfar för första gången på tio år är svenske Christian Törnblom.
 

 
”Det här är en av de saker jag mest sett framemot på den här resan”, säger han innan han ger sig ut på det azurblå havet.
 
Stämningen är lugn, cool och gemytlig. Folk hjälper varandra att bära upp segel. Om man inte tar sig tillbaka från havet in till stranden är det ingen fara. Två små motordrivna ekor åker runt och hämtar upp de surfare som inte klarar av att ta sig iland.
 
I El Yaque finns mycket fransmän, amerikanare, australiensare och några svenskar. De flesta hotellen ligger direkt på stranden och kostar runt 800 kronor per natt med havsutsikt. Lite billigare om man inte ser vattnet. I rummet ingår även ett fack på stranden där du låser fast din surfingbräda och segel över natten.

Det finns även billigare alternativ i form av vandrarhem. De ligger på tio minuters promenadavstånd från stranden. Där betalar man 70 kronor per natt.
 
Längst bort på stranden håller kitesurfarna till. Det är ett fantastiskt skådespel att titta på. De har sina segel, ”drakar”, på långa linor och sedan kör de iväg. Hastigheten är så hög att det påminner om vattenskidåkning. De skickligaste hoppar och trixar flera meter upp i luften.
 

 
Det finns flera surfingskolor i El Yaque. Både för kitesurfing och windsurfing. En windsurfinglektion kostar 300 kronor i timmen. Då ingår instruktion och utrustning.

”Efter en vecka med lektioner på morgonen och egen träning på eftermiddagen har en nybörjare lärt sig att göra svängar, att åka ut och att komma tillbaka till land”, berättar Jort är instruktör på Club Mistral.
 
Christian Törnblom är nöjd med sin surfning när han två timmar senare kommer in till stranden.

”Jag har kämpat för att göra en vattenstart och lyckades till slut”, säger han med ett stort leende när han tvättar av sin bräda. Att han ska åka tillbaka till El Yaque råder det inget tvivel om.
 
El Yaque har definitivt något för alla. Erfarna surfare, nybörjare och även en härlig miljö för den som väljer att lapa sol och sippa på en drink under palmerna.

13 kommentarer på Isla Margarita

 1. Tomas J

  Toppen artikel. Man blir verkligen sugen på att besöka stället!
  Fler sådana artiklar!!

  //Tomas

 2. BoB

  ojojo hade ingen aning om detta stalle och anda ar man vndsurfare (pinsamt) skitbra artikel!!!
  det kanske blir andrade planer for vindsurfingresan nasta ar

 3. Jonber

  Hej.
  är och reser i sydamerika nu och planerar att lägga de tvá sista veckorna pá Isla Margarita. min frága är om det, vad du vet, finns nágra bra stränder för vágsurfing ocksá.
  Mvh jonber

 4. Maria Halvarsson

  Jonber,

  På andra sidan ön är det bra vågor.
  En bra strand är Playa Paraguito där venezulanerna själva surfar.
  På Playa Paraguito är det inte många utländska turister utan nästan bara Venezulaner vilket gör att det inte är så mycket folk. Stranden används även i filminspelningar.
  På Playa El Agua surfas det även en del, men här är det alltid fullt med folk.
  Hoppas du får en bra tid på Isla!!

 5. Suss

  Jag har också varit där och jag säger bara charter, charter, charter och tyskar så långt ögat kan nå… Men perfekt för surfing om man vill det. Men inget ställe jag vill åka tillbaks till iallafall..

 6. Jonber

  Hej Maria

  Tusen tack for tipsen! Later riktigt lovande ju. Har ratt gott om tid sa det finns utrymme att kolla bada stranderna.
  /jonber

 7. Björn Blomberg

  Jag har själv varit på den stranden och kan rekommendera. Inte bara för surfing dock. På Isla Margarita finns nåt för alla.

 8. Anna Lundström

  Besokte aldrig el yaque, men bodde i Porlamar och Playa el agua samt promenerade till Parguito varje morgon. Det finns INGA vagor vare sig i playa el agua eller Parguito for den som vill Vagsurfa, min pojkvan som ursprungligen ar fran venezuela blev jatte besviken och surfarna i parguito klagade over de usla vagorna. Under tva veckors tid var det ingen som surfade… BRA ARTIKEL, synd att vi inte hann med el yaque och lite surf hej svej

 9. Emma Larsson

  Ja du Maria! Jätte br artikel! Det är roligt att fler upptäcker denna fantastiska plats på jorden! Älskar Margarita och hoppas på att jag kan åka tillbaka snart igen, va ett år sen nu jag var där! Blev helt kär! och hittade även min kärlek där! Just love it!

Svara till