Mérida – en stad i Venezuela – ett bortglömt land i Sydamerika

Jag tänker på ismannen Ötzi, han som tinades upp efter att ha legat nedfryst på en bergstopp i 5000 år. AC-manin på venezuelanska bussar kan till och med knäcka en härdad skandinav. Stelfrusen och nyvaken stapplar jag ut på gatorna i Mérida, som ligger prydligt omringat av Andernas berg. Staden ligger 1600m ö.h., vilket ger ett perfekt svenskt sommarväder – ett skönt ombyte från den stekande hettan längre österut i Venezuela.

Jag slänger upp ryggsäcken och knallar iväg längs gatorna i det ungdomliga Mérida, en modern studentstad, välfylld av skoaffärer och skönhetssalonger. Frågan är vad som kom först, fåfängan eller landets fyra stycken Miss Universum-titlar?

Jag checkar in på ett härligt vandrarhem med ägarfamiljens barn runtspringande i samma lokaler. Ett stort hål i taket släpper in ljus till den lilla trädgården med inkluderade papegojor.

Carlos, föreståndaren med legofrisyr, tipsar mig om en varm källa uppe bland bergen. Jag tar en fullknökad van en bit norrut och vandrar sedan upp längs en brant, slingrig väg. Drypande av svett hittar jag till slut källan, men önskar inte längre att den var så förbannat varm. Ett dopp i det svavelosande vattnet svalkar väl kanske inte, men är rätt behagligt ändå, och omgivningen är helt oslagbar. Bland kullarna nere i dalgången ligger små idylliska byar utspridda, alla med var sin snirklig serpentinväg.
 

Högt däruppe finns Pico Bolívar, Venezuelas högsta topp. För dig som inte snörar på dig kängorna och trekkar, finns ”Teleféricon”, en linbana som tar dig hela vägen upp till 4800 m ö.h. Den har varit avstängd för reparation i många veckor nu, men jag har faktiskt sådan tur att jag kan ta premiärturen på återöppningsdagen. I kön står venezuelaner som verkar rustade för istid. Alla är väl förberedda för kylan på toppen. Mössor, handskar och jackor är för dem obligatorisk utrustning.

Tio tryckutjämningar senare är vi uppe och möts av fyra friska plusgrader – man skulle slagit till på den där stickade ullmössan i souvenirshopen nere i dalen! Självaste Pico Bolívar sträcker sig strax över 5000 meter, och runt omkring sig har den gråa vassa bergskammar som ligger parallellt med varandra ända bort till horisonten. Bakom mig står en venezuelansk turist och gråter av glädje. Han har aldrig sett snö förut, men håller nu äntligen en snöboll i handen. Jag tar ett foto åt honom, sedan låter han mig hålla isbiten.
 

Runt omkring staden finns det massor att göra. Paraglide står på schemat. En härlig lirare vid namn José hämtar upp mig med en fallfärdig jeep som har Flintstones-hål i golvet. Vi stannar halvvägs för att hämta upp utrustningen då José plötsligt försvinner för en stund men ropar sedan från en liten bar om jag vill ha en öl, samtidigt som han öppnar sin egen.

Två stycken iskalla 25-centiliters Polarbeer senare och 900 meter högre upp når vi startpunkten. Vinden är bra idag, men vi väntar ändå en liten stund för att ha perfekta förhållanden. ”-Nu är det dags, my friend”, säger José. Vi kopplar ihop oss med selen och går med synkade steg mot sluttningen. Vinden tar tag i skärmen med ett ryck, och med en kraft som snarare tar oss rakt uppåt istället för framåt. Sekunder senare seglar vi högt däruppe och fågelkänslan är total. Det häftiga med just paragliding är att man faktiskt kan stiga till en högre höjd med hjälp av luftströmmarna.

När vi landar en halvtimme senare har Josés kompanjon glömt köra fram bilen. Det blir till att promenera hela vägen tillbaka till Mérida. Men det var det värt.

Mérida är ett givet stopp i ett enormt mångsidigt Venezuela. Venezuela som lätt glöms bort av alla de resenärer som ”gör hela Sydamerika”. Gott om aktiviteter, utåtriktade människor och en otrolig miljö gör att staden och landet hamnar högt på listan av ställen att återse. Våga testa Venezuela!

2 kommentarer på Mérida – en stad i Venezuela – ett bortglömt land i Sydamerika

  1. Jorgen

    Hej Johan.
    Vi är två grabbar som åker till Venezuela 24 jan. Stannar 1 mån och tar sen bussen över gränsen till Colombia för ytterligare 1 mån. Tar ett flyg till Merida direkt när vi landar och tänkte stanna där ca 2 veckor. Har du tipps på spanska kurs? Boende, saker att göra, bra att veta grejer, vart åker man efter Merida? Skriv gärna en rad. Detta blir vår första Sydamerika resa, lite pirrigt. Härliga bilder. Hälsningar J. jorgennilsson67@hotmail.com

  2. Ellen

    Jag jobbar med ett världsprojekt i skolan och då jobbar jag om Venezuela. Det är en sak att man ska låtsas att man reser runt i olika länder och då hade jag först om Namibia och sen Turkiet och nu har jag om Venezuela.

Svara till