Ha kul i Harare

Södra Afrikas storstäder har aldrig varit några toppattraktioner. Kapstaden håller odisputabelt förstaplatsen. Men efter den då? Nummer två skulle, trots allt elände, mycket väl kunna vara Harare. Tack vare att människor vägrar tappa framtidstron är Harare definitivt värt ett besök.

Harare var en gång stolt huvudstad i ett välmående land. Det byggdes höga hus, stora shoppingkvarter och breda gator. Nu är situationen en annan och detta gör Harare till en unik stad. Som huvudstad i ett land i kaos håller den upp stilen utåt otroligt bra. Att traska genom Harare är som att vara med i en film, som att delta i ett skådespel. Fina bilar rullar på ordentliga gator, fungerande trafikljus vilka bilförarna följer, rena parker och väldiga, skinande byggnadskomplex för tankarna till en välmående europeisk mellanstor stad. Kulturlivet florerar och jazzklubbar bjuder fortfarande på gratiskonserter varje kväll.
 
På avstånd är fasaden vattentät, men när man tittar närmare ser staden annorlunda ut. De fina byggnadernas bottenlokaler är ofta tomma, affärernas hyllor är undermåliga. Staden ser ut att svälta. Allt detta gör att det är svårt att tillskriva staden en identitet. Harare är kluvet mellan forna glansdagar och det förfall som nalkades (eller som många andra menar redan har utspelats). Att bara flanera här och låta staden sätta sitt avtryck är en intressant och också kuslig upplevelse, men det är människorna och kulturlivet i den här staden som verkligen gör den minnesvärd.
 

Folk i Zimbabwe kan verka deprimerade och hopplösa, men i den okuvliga kulturscenen finns framtidstro och hopp. Zimbabwier älskar sin kultur och att dela med sig av den är självklart. Är man i Harare är det definitivt ett måste att låta sig dras med. Ett flertal klubbar i centrum bjuder på gratiskonserter varje kväll av olika regionala band, av både traditionell och modern tappning. Från rytmmusik av bushman band klädda som grottmänniskor, till hiphop. I nuläget är inte otroligt att man är den enda turisten på som sitter där och lyssnar.
 
Några av de många intressanta musikcaféer och jazzklubbar som bör nämnas är Jazz 105, på korsningen 2nd St och Robson Manyika Ave, Mannenburg Jazz Club på Fife Ave, men framför allt The Book Café, också det på Fife Ave. The Book Café är platsen med mest inflytande och med de största bokningarna. En samlingsplats för Harares alla konstnärer om det så gäller musik, författarskap, eller bildhuggeri. Det är ett mycket tongivande och socialt ställe, så bli inte förvånad om den som börjar prata med dig i baren råkar vara en av Zimbabwes mest kända författare. Det är inte helt otroligt.
   
Harare är otroligt bra för present och souvenirshopping, och då främst handgjorda stenskulpturer. Norr om staden ligger Avandale shoppingcenter, där en stor marknad finns. Kvalitén är bra och priserna är så billiga att man knappt kan med och genomköra det sedvanliga prutningsspelet. Om man kikar på likadana ting på någon semiflashig heminredningsbutik i Sverige så är priserna ungefär 100 gånger högre. Att kontrollera vad frakt hem kostar kan vara värt, för det kan vara superbilligt. Dessutom är det roligare att handla tunga skulpturer när man vet att man slipper bära runt på dem efteråt.
 
Budgethotellen har i takt med att resenärerna exkluderar Zimbabwe ur resplanen, deklinerat eller till och med varit tvungna att lägga ner. I nuläget verkar bara två hotell användas i Harare. Det är ett renodlat backpackerhak som heter It’s a small world backpackers, och ett budgethotell som heter Palm Rock Villa. Båda kostar kring US$10. It’s A Small World Backpackers ligger på Ridgeroad 25, lite avsides norr om centrum och det är bra att ta en taxi vid ankomst. Palm Rock Villa är hyfsat centralt och ligger på Selous Ave, i samma ände av staden som The Book Café.
 
Zimbabwe och Harare förtjänar definitivt ett besök. Verkligeheten i Zimbabwe är ljusår från Svedalas vardag. Man blir inspirerad av alla människor som har levt sina liv i motvind i åratal och fortfarande vågar ha framtidstro. Man rycks med i deras gemensamma, om än inlindade, protester i sång och poesi. Kulturlivet i Harare är verkligen värt att lägga några eftermiddagar och kvällar på, innan situationen i Zimbabwe lägger sordin på det också. Direktbussar går från Blantyre i Malawi, och Johannesburg. Visum ordnas på plats för omkring US$30.

3 kommentarer på Ha kul i Harare

  1. Lars

    Tack, Erik för en mycket trevligt skriven artikel!

  2. Anders N

    Jävlar vad jag håller med! Snacka om en stad som håller huvudet högt trots problemen. Jag hade så jävla roligt när jag var där för två år sedan. Åk!

  3. Nappe

    Tjena! Var där 2004 och bodde just på It’s a small world. Vilket härligt och varmt folk, även fast dem har alla maktutövare mot sig. 🙂 bra skrivet!!!!

Kommentarerna är stängda.