Pass – bra att veta

Svenska pass
Passet är det viktigaste att ha med sig på sin resa eftersom man inte ens kommer iväg utan det.

Minst 6 månaders giltighet

Olika länder har olika krav, det som är gemensamt för att är att ditt pass måste vara giltigt under hela vistelsen. Sen har vissa länder ett krav på 6 månaders giltighet efter planerad hemkomst. Ska man till ett specifikt land så rekommenderar vi er att kolla upp det landets senaste information, annars är det oftast bäst att alltid försöka ha en 6 månaders marginal för att inte råka ut för oväntade problem under resan. Passkrav i USA har ändrats och det är nu ett land som har gått ifrån 6-månaders regeln och nu endast kräver ett giltigt pass.

Läs även: Tappat bort passet utomlands

Ansök om Pass

Ansöka om pass görs hos polisen och det är bra att vara ut i ganska god tid, speciellt inför sommaren då det kan finnas lite längre köer i vissa städer.

Förboka tid

Det går att förboka tid på de flesta platser i Sverige där vissa orter endast har tidsbokningar och många mindre stationer har även drop-in.
Boka tid för pass hos, polisen.se

Ansökningskrav

För att ansöka om ett pass måste du vara svensk medborgare. Den sökande måste personligen komma till polisens passexpedition, det gäller även ungdomar och barn. Vid ansökningen måste du ha en giltig legitimation med och även ditt gamla pass om det fortfarande är giltigt.

Provisoriskt pass

Ett rosa provisoriskt pass utfärdas på en del ställen i Sverige. De gör ditt pass på en gång. Kom ihåg att ha med giltig legitimation. Ett provisoriskt pass kostar 980 kronor och är giltigt i sju månader. Ansökan om provisoriskt pass utomlands på en ambassad eller generalkonsulat kostar 1600 kronor. De är också maskinläsbara, vilket många länder kräver att passen är nuförtiden.