Hyrbil på Hawaii, på ön Maui

Hyra bil som backpacker

Att hyra en bil är inte det vanligaste alternativet för en backpackers, men det är ett alternativ som ibland kan vara mycket prisvärt och det är ett alternativ som många missar. Ibland underskattar man hur mycket tid man hade sparat genom att ha hyrt en bil, utan en högre kostnad. Hyrbil blir billigare ju fler personer ni är, där 4 troligtvis är det optimala antalet för komfort och pris. USA är ett av länderna där en roadtrip med hyrbil oftast är det bästa och kanske enda riktigt bra alternativet för att ta sig runt på ett smidigt sätt.

Boka en hyrbil

När man bokar en hyrbil är det bra att boka en bil i god tid för lägst pris och bäst villkor. Ibland går det att hitta lägre priser på utländska sidor som kan se lockande ut. Dessa priser inkluderar inte försäkring som man då måste lägga till på plats, det kan då bli mer än dubbelt så dyrt. Boka därför alltid via en svensk sida helst innan avresa. Vi rekommenderar Hyrbil24.se där ni boka en hyrbil till lägsta pris inklusive försäkring.

Sök och boka hyrbilar på hyrbil24.se >

Boka bil från utlandet

Dessa fördelaktiga försäkringsvillkor är anpassade för den svenska marknaden och kan därför ändas om du söker bil från utlandet på grund av avtal med hyrbilsbolagen. Om du inte kan boka hyrbil innan avresa är det bra att läsa villkoren så att försäkring verkligen är inkluderat. Det gäller speciellt bokning från USA och Kanada.

Åldersgränser vid biluthyrning

Åldersgränsen för att hyra bil är ofta det som sätter stopp för unga backpackers att hyra bil. Åldersgränserna vid biluthyrning varierar mellan olika länder och olika bolag. I vissa länder går det att hyra bil från 18 års ålder utan extra kostnad, andra har en ålder någonstans mellan 20 och 25 för att inte behöva betala en extra avgift. Det bästa sättet att få reda på de exakta reglerna är att söka bil i respektive land och läsa hyresvillkoren hos ett par olika bolag.

Åldersgräns i USA
USA är det land som har tydligast men också hårdast regler. Nästan alla bilar har en åldersgräns på 21 (undantagsfall 19 i någon delstat) och extra avgift för ung förare upp till 25. Vid bokning går det ofta att lägga till ”ung förare” från början och priset blir de något lägre.

Mer om att hyra bil i USA >

Snacka ihop er på ert hostel

Ibland är kostnaden för en hyrbil över ens budget och ett alternativ för vissa dagsutflykter kan då vara att snacka ihop er på ett hostel. Är ni 3-4 personer på en hyrbil är detta ofta ett av de absolut billigaste alternativen och ett utmärkt sätt att lära känna lite nya backpackers. Detta kan även vara ett perfekt alternativ om du har problem med åldersgränsen, hitta då något på ett hostel som är intresserad av samma utflykt men kan hyra bil utan problem.

Europa

Att hyra bil i de olika länderna i Europa är ofta smidigt och ibland mycket billigt. De billigare hyrbilarna har ofta hög självrisk på försäkringen, lägga därför till extra skydd vid bokning om ditt kreditkort saknar självriskreducering.

Specifika tips om alla olika länder på Hyrbil24.se >

Hyrbil i Asien

Priserna för hyrbilar i Asien är ofta ganska låga men trafiken är ganska tuff i de flesta länderna. Dessutom är det vänstertrafik i flera av länderna. Känner du dig trygg i din körning ser vi inga problem med att hyra en bil men om du nyss tagit körkort och är lite osäker så är det bättre att ta taxi. Taxipriserna är ofta ganska låga. Det går ofta att hitta billiga hyrbilar på plats men tänk på att dessa ofta inte har bra försäkringar och om något händer kan det bli dyrt. Vi rekommenderar därför att boka via en känd uthyrare även om priset är lite högre.

Thailand
Att hyra bil i Thailand kan absolut vara ett bra alternativ, speciellt för den som vill se lite mer än bara turistorterna, komma ut i naturen eller besöka ständer dit nästan inga turister åker. För den som bara vill ta sig mellan olika turistplatser är taxi ett smidigare alternativ.

Australien och Nya Zeeland

Det är inga konstigheter att hyra bil i dessa länder förutom att det är vänstertrafik. Det är ganska vanligt att backpackers köper en bil i Australien men för att det ska vara lönt anser vi att det krävs att man har bilen i minst ett par månader, annars är det bättre att hyra en bil.

Hyr här lämna där

Hyr här och lämna där, även kallat envägshyra är ett mycket bra sätt att ta sig från plats A till B. Många backpackers vill se och uppleva så mycket så möjligt och därför helst inte lämna tillbaka hyrbilen på samma ställe. En nackdel är att det ofta tillkommer en kostnad, men det är ofta värt det! Du sparar en massa tid genom att slippa köra tillbaka och kanske sparar in lite pengar på mindre flyg om du planerar bra! Att boka envägshyra är oftast mycket lätt, vi rekommenderar Hyrbilar.nu – hyr där lämna här. Om ni inte får upp någon träff, som ibland händer om ni vill lämna tillbaka bilen på en liten ort kan ni även söka hos varje enskild hyrbilsfirma. Det kräver lite mer jobb och ofta är priserna högre.