4 dygn i Xián

Xian, 25 grader, sol.

Hej igen!
Nu har varit 4 dagar i Xian, en stad som ligger 13 timmars tagfard sydvast om Peking.
Vara farhagor om att ”hard-seat” klassen pa taget skulle bli en riktig mardrom, stamde inte alls. Det var som att aka InterCity hemma fast nagot samre, men hard-seat gor sjal for sitt namn. Hard-seat ar verkligen HARD-SEAT. Det enda som var lite storande ibland ar att kineserna glor valdigt mycket pa en. Oavsett om man sitter pa tag och vaknar mitt i natten, sa ar det garanterat minst ett par kineser som har full koll pa en.

Xian ar en stor stad med 6 milj. invanare. Denna stad var Kinas huvudstad for en massa ar sedan under flera dynastier och det var aven har som silkesvagen hade sin borjan/slut. Det som staden kanske anda ar mest kand for, ar den s.k. terracotta armen som ligger 1 timmes bussfard nordost om Xian. Detta arkeologiska fynd gjordes 1974, av nagra bonder som skulle grava en brunn. Fyndet bestod av tusentals soldater, hastar och vagnar i naturlig storlek, gjorda i lera. Dessa hade till uppgift att skydda Kinas forsta kejsare, Qin Shi Huangs grav, for over 2200 ar sedan.
Anledningen till att vi akte till Xian var att fa se denna maktiga arme. Jag kan saga att vi blev inte besvikna:-).

Annars har vi tagit det ratt lugnt. Igar gjorde vi en stadsvandring och gick bl.a. pa den 12 km langa stadsmuren som omgardar innerstaden. Vi besokte aven ett par pagodor (lilla och stora vildgas pagodan) och avslutade dagen med middag, grillspett, i muslimkvarteren.

Just det med mat har i Kina ar en spannande upplevelse. Om man gar till restauranger dar de inte har meny pa engelska, vilket vi oftast inte gor, sa ar det lite av en overraskning varje gang de kommer med maten. Harom dagen hade vi tydligen bestallt in korriander soppa :-(, nagot dallrande omelettaktigt
🙁 samt pressad curry kyckling som sag ut och luktade som vov… Iochforsig kostar oftast inte en maltid med ol mer an 25 – 30 kronor. Vi har iallafall lart oss lite kinesiska ”maste-ord”, sa att vi vet ungefar vad vi far for mat och som underlattar matbestallningen:
baifan – ris
piju – ol
niorou – biff
zhiorou – gris
jie – kyckling
maidan – notan
Dessa fa ord kommer man forvansvart langt med:-).

I dag flyger vi till Guilin for vidare fard till Yangshou. Forst hade vi tankt att ta taget, men 27 timmar pa tag kandes som lite val mycket bortkastad tid (ska vi saga som akt transsibiriska i 6,5 dygn).

Annars ar allt bara bra med oss!
Zai Jian
Fredrik och Ulrika.

About Fredrik 32 artiklar
En kille som helt enkelt tycker om att resa. En bra resa innehåller trevliga människor, naturupplevelser, gärna dykning, en skopa kultur, oväntade händelser, en bläcka då och då, bra väder och god mat. Några av de andra platser jag skulle vilja se: Borneo Tibet Andamanerna Filipinerna Kamtjatka Bali Australien/NZ Hawai Franska Polynesien Kenya Sydamerika Bila genom USA Bhutan

Var den första som kommenterar

Svara till