Samla bonuspoäng

Fem saker du behöver veta om bonuspoäng när du reser

Chansen finns att du redan är med i SAS Eurobonus eller liknande bonusprogram som du kanske lite slentrianmässigt registrerat dig på i samband med någon resa. Är det något du har full koll på och som du utnyttjar ordentligt? Dessa bonusprogram kan ju te sig rätt komplicerade och det kan vara svårt att veta hur man ska utnyttja dem på bäst sätt så här kommer de fem viktigaste sakerna du behöver veta om bonusprogram. Artikeln riktar sig till dig som reser rätt ofta privat och ibland kanske i jobbet.

1. Satsa allt på ett kort (i varje allians)

Det kostar inget att vara med i olika bonusprogram så du kan, rent praktiskt, vara med i hur många som helst. Detta är både onödigt (och ovanligt), det viktigaste är att du är med i bonusprogrammet för det flygbolag du reser med oftast och där du således har störst chans att tjäna bonuspoäng inom. För de allra flesta svenskar är det SAS Eurobonus som det handlar om.

SAS Eurobonus är med i alliansen Star Alliance, vilket gör att du kan tillgodoräkna dig bonus på alla flygningar du gör med deras partners. Du behöver alltså inte gå med i Lufthansas program när du flyger med dem utan du kan få Eurobonus även när du flyger med Star Alliance. Sprid därför inte ut bonuspoängen bland flygbolag inom samma allians utan satsa på ett. Gör detsamma för ett utvalt flygbolag inom Oneworld och SkyTeam också.

2. Skaffa ett kreditkort med bonuskoppling

Utöver att flyga mycket är det absolut, absolut snabbaste sättet att skaffa bonuspoäng att skaffa ett kreditkort kopplat till bonusprogram som tex Eurobonus. För olika varianter av kreditkort kan du tjäna upp till 15 poäng per 100 kr du spenderar med kortet. Om du använder kortet ofta (och förståndigt!) kan du tex köpa din flygresa med kreditkortet, hyra hyrbilen med kreditkortet osv och på så sätt få betydligt fler bonuspoäng för varje resa!

Utöver det kan du också nyttja kreditkortet när du gör stora inköp till hemmet och liknande. Det smartaste sättet är att först och främst se till att du redan har kontant finansiering och sedan göra inköpet på kreditkortet, så att du kan betala räkningen utan att behöva nyttja kredittiden. Använd kreditkortet disciplinerat och förståndigt är det ett gratis sätt att boosta dina flygbonuspoäng.

Kreditkort med bonuspoäng för flygresor

3. Boosta bonuspoängen via andra partnerföretag

Om du ska samla bonuspoäng genom enbart flygresor gäller det att du flyger rätt frekvent, tex genom att vara ute på en lång resa, göra många weekendresor eller flyga i arbetet. Det kan dock ta rätt lång tid innan du samlat in tillräckligt med bonuspoäng ändå. En viktig faktor för att verkligen boosta sina bonuspoäng är att nyttja bonusprogrammets partnerföretag.

När du är ute och reser bör du därför passa på att nyttja de hotell som finns inom bonusprogrmamet, hyra hyrbil med deras partnerföretag och alla andra tjänster som är kopplade till ditt partnerföretag (på Bonuspoäng.se kan du se vilka partnerföretag varje bonusprogram har).

4. Kom ihåg dina bonusnummer

Detta kan låta som ett enkelt och lite meningslöst tips men när du står på Arlanda kl 6.00 på morgonen, är trött, har resfeber och kanske är lite kissnödig och personen vid disken frågar efter ditt Eurobonusnummer så är det en risk att du inte orkar eller kan hitta numret eller kortet och skippar att registrera bonuspoängen eller tänker ”jag gör det när jag kommer fram”. Detta ”kostar” ju förstås en hel del i missade bonuspoäng.

Först och främst, du behöver inte ha med dig Eurobonuskortet i plånboken (även om det underlättar). Det räcker med att du har kortnumret. Det du kan göra är att fota av bonuskortet med din telefon, skriva av numret i telefonen eller ladda ner appen AwardWallet som håller koll på alla dina bonusnummer. Då kan du lätt och smidigt registrera bonusnumret nästa gång.

5. Håll koll på utgångsdatumen på bonuspoängen

Bonuspoängen finns inte kvar för evigt utan har en livstid på några år. Du måste alltså nyttja dem innan de tar slut så se till att du håller koll på hur många bonuspoäng du har och när de tar slut så du inte förlorar dina införtjänade bonuspoäng. Om du inte har råd med en flygresa för poängen så kom ihåg att du kan använda dem för enklare/billigare saker också, som tex hotellnätter och uppgraderingar.

Hoppas att dessa tips hjälper dig på vägen och tar dig lite längre ut i världen, lite oftare!