flygbild som visar bay of islands

Hur kan du få pengar tillbaka på försenat eller inställt flyg?

Vad gäller egentligen kring ersättning och kompensation när ditt flyg är försenat eller inställt på resan? Det är lite av en djungel men vi försöker här nedan reda ut lite av de frågetecken som finns.

Du kan ju såklart själv gräva ner dig i avtal och paragrafer men något som också kan hjälpa dig att få ut den ersättning du är berättigad till är att kontakta flightright.se. Sidan tar såklart en del av den ersättning du blir tilldelad, som ligger på 29,75% av beloppet inklusive moms. Summan tas såklart endast ut om flygbolaget faktiskt betalar ut en ersättning till dig.

Sidan hjälper även till om du missar ditt anslutningsplan på grund av förseningen och vad som gäller då. I vissa fall har kan du begära ersättning upp till 10 år tillbaka.

Fördelen är att du inte behöver lägga ner tid och energi på att läsa in dig på allting och det är oftast större chans att det faktiskt leder till en utbetalning än om du skulle suttit med det själv då de har experter som jobbar med det här dagligen till hands.

När räknas ett flyg som försenat?

Konsumentverkets sida redogörs tydligt vad som gäller vid försenat flyg. EU har tagit fram följande riktlinjer för hur mycket ersättning du är berättigad till om ditt flyg är mer än tre timmar försenat:

  • 250 Euro vid flygningar < 150 mil
  • 400 Euro vid alla flygningar inom EU >150 mil och för alla övriga flygningar 150 – 350 mil
  • 600 Euro vid alla övriga flygningar som omfattas av EU: regler

Så när gäller dessa regler ifrån EU?

Alla flygningar ifrån en flygplats inom EU. De gäller också när ett flygbolag från ett EU-land flyger in i EU-området. Norge, Island och Schweiz innefattas också av reglerna.
Om flygningen du åker med inte innefattas av reglerna gäller flygbolagets egna villkor i första hand. I andra hand landets lagstiftning.

Om flyget är minst 2 timmar försenat och < 150 mil har du också rätt till ersättning enligt följande:

  • mat och dryck i skälig omfattning
  • två samtal/mejl
  • boende om förseningen sträcker sig till nästa dag
  • transport till och från boendet.

Flygkalkylatorn hjälper dig

På både Konsument Europa och Konsumentverket kan du också läsa och få svar på många av dina frågor. Båda sidorna har en flygkalkylator där du kan räkna ut vad du har rätt till för ersättning vid försenat flyg.

Det är ju inte fel att göra flygkalkylatorn på båda dessa sidor och se om de skiljer sig åt, så har du en uppfattning om inom vilka summor det kan landa.

Så vad bör du tänka på?

Spara alla kvitton och utlägg så du enkelt kan skicka med detta när du kräver din ersättning antingen om du gör det på egen hand eller anlitar hjälp.

Extra ordinära omständigheter

Det finns lägen där flygbolagen kan hänvisa till extra ordinära omständigheter. Det kan vara väderförhållanden, säkerhetsrisker, politiskt instabilitet. Där görs en bedömning i varje unik situation.