Springer utomlands på en resa, i grupp

Löparresor

Att resa löpande, tips och information

Att resa handlar om att upptäcka nya saker. Mat. Kultur. Natur. Möten med människor. Det handlar också om njutning och att ladda batterierna. Få nya intryck. Samla energi. Ett oslagbart sätt att göra detta på är iklädd löparskor.

Oavsett om du är en passionerad löpare med längtan efter långa njutbara pass, elitlöpare med träningsplan och högt uppsatta mål eller motionär som springer några kilometer ett par dagar i veckan för att må bra passar detta resekoncept dig. Intervaller kan man lika gärna springa på en gata i Rumänien som på en bana hemma i Sverige. Långpasset kan ske på outforskade gator i Paris istället för gamla välkända hemma i närområdet. Morgonjoggen blir mer exotisk nere vid hamnen i Palma, precis när fiskebåtarna kommit in, i jämförelse med elljusspåret hemma i skogen. Träningen får en helt annan dimension och man behöver ingen mer utrustning än ett par skor.
Springer på en strand i grupp, utomlands

Äventyren finns överallt

Att boka in ett eget ger motivation till träningstimmarna på hemmaplan, och energi långt efteråt med minnena kvar i bagaget. Att aktivera sig på semestern har på senare år blivit väldigt populärt. Träningsresor ligger i tiden och är ett fantastiskt koncept. Vila för själen, tid för att träna, och den härligt fysiska tröttheten och njutningen efteråt. Särskilt när man har fått se spännande saker längs vägen och får fylla på med energi i form av god mat, gärna från det lokala köket.

Stort utbud på löparresor

Det finns olika sätt att genomföra en löparresa på. Utbudet är stort och många arrangörer erbjuder olika upplägg. Det vanligaste är att man bokar en vecka inklusive boende tillsammans med andra som vill träna. Oftast brukar det erbjudas många olika typer av träningsmöjligheter och pass man kan delta i. Se till att upplägget erbjuder den träning du själv vill bedriva och att det finns upplägg som passar din egen nivå. Många åker på dessa resor för att lära känna nya människor som ofta blir nya träningskompisar även på hemmaplan. Dessa resor passar den som helt vill koppla av och inte planera något själv och hur mycket man vill träna är upp till var och en.

Olika miljöer
Vilken miljö träningsveckorna är förlagda i varierar. Populärt är att man bor på hotell vid en vid en strand där delar av träningen genomförs. Då traillöpning vuxit de senaste åren går även många resor till bergen i storslagen natur. För de som vill se mer än en plats finns resor där man tar sig löpandes från en plats till en annan och arrangörerna transporterar deltagarnas bagage.

Världen ligger där ute och väntar på att bli utforskad. Snöra på dig skorna och ge dig ut på äventyr!

Vila på en löpresa utomlands

Motionslopp utomlands

Att anmäla sig till ett motionslopp utomlands är också ett spännande sätt att utforska en ny plats på. De stora loppen såsom New York City Marathon kräver att man kvalar in eller är med i ett lotteri för att få en plats. Vissa researrangörer har dock ett antal startplatser, men de brukar vara ganska dyra. Men att delta i ett mindre lopp kan många gånger vara en mer genuin upplevelse då människorna från orten tycker det är spännande med deltagare från andra länder. Men stämningen i de stora loppen, publikstödet och folkfesten är samtidigt något extra. Det finns paketerade resor till väldigt många lopp runt om i världen och även här kan man få nya vänner för livet. Att åka på en loppresa kan också vara ett träningsmål i sig som motiverar under träningspassen på vägen dit.

Eget löparäventyr

Självfallet kan man även ordna sitt eget löparäventyr. Det är lätt att boka flyg och ta sig från plats till plats med hjälp av kollektiva färdmedel eller hyrbil. Eller boka ett hotell på en fin plats där man stannar hela vistelsen. En del vill ha en lugn oas och vara för sig själva. Gällande löparrundor kan ofta den lokala löparklubben hjälpa till. Leta på nätet om någon sådan finns, eller hitta hjälp i löprelaterade forum. En spännande upplevelse på resan kan vara att få delta på ett klubbpass, eller hitta någon lokal löpare som kan ta dig med på en runda. Många löpare lägger dessutom ut sina rundor i träningsforum på nätet. Sök efter rundor på den plats du vill springa på. Världen kan tyckas stor, men det finns i princip inga vägar där ingen sprungit. En spännande dagsutflykt kan vara att ha ett mål i form av en sevärdhet eller plats du vill besöka. Ha med ett vätskebälte eller Flipbelt med energi, pengar och vid behov lite vatten. Njut av att springa på nya vägar. Ät lunch på något hak inne i en by. Heja på människor längs vägen. Antingen springer du fram och tillbaka eller så hittar du en runda på en karta. Spara den i din telefon så du har hjälp längs vägen. Blir rundan för lång, ta en buss tillbaka eller lifta. En dag upplagd för spännande och oförglömliga upplevelser.

Löpning inom Sverige

Löparresan måste dock inte gå utomlands. Det finns en uppsjö av lopp och härliga vägar i Sverige. Varför inte springa i fjällen, delta i ett lopp under bilsemestern, jogga på stranden under semestern eller tågluffa med löparskorna med i ryggsäcken.

Tips inför löparresan

 • Spring till sevärdheter eller dit du ska.
 • Under en morgonjogg får du se en annan sida av orten dit du kommit. Sedan blir frukosten extra god.
 • Försök att ha en öppen resplan som möjliggör att ändra rutten och planen efter hand du får nya tips av lokalbefolkningen.
 • Undersök om det finns något löparlopp på den plats du kommer befinna dig på. Den lokala löparklubben kan oftast hjälpa dig vidare.

 • Om du är i en stad, ta en lokalbuss och hoppa av när du ser något spännande.
  Var inte rädd för att testa den lokala maten.
 • Prata med människor du möter, de är ofta nyfikna på dig, och kan ge värdefulla tips och bjuder ofta in till spännande saker.
 • Res lätt. Det du saknar går att köpa på plats och tvätta kan man göra på hotellet. Det spar också plats för att köpa hem saker från resan. Oftast har man med sig för mycket packning.
 • Res extremt lätt med löparryggsäck om du vill kunna ta dig från plats till plats per egen maskin. Man kommer väldigt långt på ett ombyte, tandborste, pengar, telefon och pass.
 • Annan bra utrustning är överdragsjacka, sovlakan, nödproviant, compeed och solskydd.
 • Hitta löparrundor runt om i världen