Australia Day

Australia DayDen 26 januari firar australiensarna ”Australia Day”, deras nationaldag och den största helgdagen i landet. Det är en dag att vara stolt över att vara australiensare, över att bo i Australien och att fira vad landet har åstakommit under sina 220 år. Dagen firas med pompa och ståt och mängder av människor utklädda antingen i den blåvita flaggan eller i guldgröna färger.
 
Men vad är bakgrunden till nationaldagen och varför firas den just denna dag?

År 1770 landsteg kaptenen James Cook i Botany Bay, han seglade längs med hela kusten och rapporterade tillbaka till den brittiska regeringen att han funnit ett utmärkt område för en bosättning. Då det inte längre gick att skeppa fångar till Nordamerika p.g.a. revolutionen där så var detta det enda alternativet för att kunna avbefolka de fulla fängelserna i Storbritannien.
 
Den första flottan under kaptenen Arthur Phillip seglade från Storbritannien den 13 maj 1787. Flottan bestod av 11 skepp, 759 fångar, marinsoldater och dess familjer samt en del civila officerare.
 
De anlände i Botany Bay den 20 januari 1788 men eftersom området ansågs som olämpligt för bosättning så seglade de vidare norrut tills de kom fram till platsen som i dag är känd under namnet ”The Rocks” i Sydney. Den 26 januari 1788 landsteg de för att skapa en fångkoloni och det är därför man anser att nationen föddes denna dag.

För stor del av urbefolkningen är Australia Day dagen då britterna invaderade deras land. De hade levt här i ca 50 000 år när britterna steg iland och tog landet i besittning och några av dem kallar dagen för ”Invasion Day”.
 
Av denna anledning finns det personer som vill att datumet för Australia Day ska bytas mot ett annat datum. Datumen som har föreslagits är bland annat den 1 januari (under denna dag 1901 så bildades ett nytt land av Australiens 6 kolonier ) och den 25 april (vilket är ANZAC Day och en helgdag även i Nya Zeeland, Samoa, Tonga m.m.). De flesta anser dock att Australia Day bör förbli oförändrad på grund av att den representerar en historisk händelse.
 
Australia Day ses som landets viktigaste helgdag, det är även på den dagen som ”Australian of the Year” väljs samt också den dag som man blir medborgare i Australien.
 
Över hela landet landet firas nationaldagen med olika aktiviteter och den gemensama nämnaren är att de alla är baserade utomhus, vilket reflekterar australiensarnas livsstil. Den mest kända av dessa är förstås en stor BBQ medan man spelar ”Backyard Cricket” med familj och vänner. Och som jag tidigare nämnt så finns det även ett gäng gratiskonserter överallt och mängder av fyrverkerier, alla omgivna av den Australiensiska flaggan. Även framträdanden av Australiens urinvånare, dess aboriginer, finns att skåda under denna dag.
 

3 kommentarer på Australia Day

Svara till